Licens


Idag körde jag (Ebba) mitt tredje licens lopp och denna gång fick vi köra andra hästar och jag fick Lena Way. Jag och Lena fick spår 3, men i våran volt var 1:an borta så det blev att 2:an fick leda volten alltså spår 1 så jag voltade som spår tre men när vi vände upp hade jag spår två. Vi körde totalt 1.25 på 2140 meter och Lena taggade på som bara den där det är upplopp när en monté tjej red om på utsidan, då gick det undan. 
Det som var svårt idag var att den som ledde volten inte höll farten och tog ut svängarna ordentligt vilket blev svart att veta vart man skulle hålla positionen men det blev bra tillslut.
Ja då har jag (sanna) precis kört mitt tredje licenslopp. Idag var jag inte lika taggad på licensen som förut utan ville helst hoppa över den eftersom jag tidigare idag blev utsparkad ur vagnen. Men bestämde mig sedan för att köra iallafall och denna gång körde jag Lucky. Jag hade spår fyra och eftersom ettan var borta så tog tvåan över i spår ett. Så de blev lite konstigt att volta då jag låg kvar i spår fyra och de inte låg någon framför mig. Men det gick bra, Lucky var väldigt fin idag och jag är så glad att jag åkte in och körde då det känns mycket bättre nu efter. Jag har även fått upp ögonen mera för Lucky och tycker att det var jätteroligt att köra han då man fick hålla tillbaka och inte som när man kör Lena då man får ligga på.
I morgon kör vi igång
Wow

100 Besökare här på bloggen igår!
Vad roligt att så många är intresserade av vad vi gör och hittar på i Travstallet.

Tack!

Hör gärna av er och berätta vad ni skulle vilja läsa om här på Bloggen.

/SaraSolvalla

Snabbjobb med pojkarna på Solvalla

Då det är bra om eleverna kör lite olika hästar i licensloppen så åkte jag (madde) och Ebba in till Solvalla för att testa Lucky och Joppe. Joppe har haft problem att gå ut ur stallet så detta var ett test för honom. Han gick helt lugnt ut ur stallet. Efter värmningen körde vi 2140m första 1000m 1.26 sista 1000m ca 1.20 då med 1.15 avslutning sista 400m. Båda hästarna skötte sig bra även om de var lite stressade i voltmomentet. Joppe matchar vi mot kval om några veckor och Lucky får gå licenslopp på måndag.Kliniken

Vet besök med Fashion. Då Fashion inte såg helt okej ut i sista jobbet så åkte vi till veterinären i onsdags. Där blev det böjprov och utredning. 
Felicia skötte springandet och många vändor blev det. Han hade lite reaktioner så blev ordinerad vila och våtvärmande omslag då han eventuellt hade en hovböld också. 
Det är bra utbildningstillfällen när vi åker iväg med hästarna så Felicia fick lära sig hur ett sådant bandage läggs och hur en hältutredning går till.

/ Madde

Kusken Maddes tankar kring Gotland

Visby ToR 
Hittade ett på förhand optimalt lopp åt Blomman på Visby så jag (madde) och Felicia i trean tog båten över till öjn i måndags kväll. Blomman skötte sig bra på båten trots att det gungade rejält. Vi var framme på travet strax efter midnatt och efter att ha lastat ur och sett till att hon fått mat och vatten åkte vi och sov hos min kompis som bor på gotland. På morgonen fick vi låna en hage av Henrik Hoffman så hon fick ut och röra sig lite medan jag och Felicia åt frukost på Mc Donalds som de så lämpligt byggt vid travet. Innan vi begav oss till travet igen hann vi med ett besök på glassmagasinet och åt en rejäl glass. Travarhälsan kom och kollade på Blomman innan det var dags för provstarter bakom bilen. Hon var pigg men skötte sig bra. Sedan var det dags för defilering och nu med ett helstängt var hon hiskeligt pigg. Tyvärr blev det galopp i starten och hon tappade mycket. Men då det var ett litet fält valde jag att försöka köra ikapp. I sista sväng blev hon störd av en galopperande häst men lyckades reda ut det. När jag ryckte tussarna svarade hon med att spurta till en tredjeplats på ett bra sätt. Korrigera utrustningen till nästa lopp så blir det riktigt bra. Vi skulle med båten direkt efter loppet så självklart hamnade hon på dopingen vilket drog ut på tiden. Men vi hann tillslut med båten och kunde åka hem.

Visby resan

Hej hej, Felicia här! I måndagskväll åkte jag, Madde och blomman över till Gotland.    Vi åkte ifrån berga ca 20:00 för att hinna med båten som gick 21:10, innan vi åkte skulle allt vara packat och klart och blomman skulle vara redo med transportlindor och hela köret! 

Båtresan gick hyfsat bra för blommster med tanke på att det var första gången hon åkte båt, hon stod still i bussen men hon var lite skraj och började skaka. 
Sedan kom vi fram till Visby vid ca 00.00, då var det bara att åka direkt till Visby travet och lasta ur hästen och alla saker. Vi lämnade sedan blomman där och åkte till Maddes kompis och sov. 

På morgonen var det dags att åka tillbaka till blomman, vi fick en hage som vi fick låna där vi släppte ut henne, hon hittade nya kompisar i hagarna runt omkring och det verkade som att hon trivdes bra! 
Sedan fick hon stå där under förmiddagen medan vi åkte tillbaka och åt frukost samt laddade vi lite inför loppet med en powernap! 

Kl 12 var vi tillbaka på Visby travet och då var det dags att ta in hästen, sätta på hjulen på sulkyn och fixa all utrustning, mm.  Kl 14 var det värmning bakom bilen, det gick väldigt bra och hon hängde på alla andra hästarna! Vi gick tillbaka till boxen med henne, tog av all utrustning och sedan in i duschen. Hon var hyfsat lugn i boxen och så fick vi se till att hon fick i sig lite vatten! 

Kl 15 gick loppet, blomman och Madde var inne på banan några få minuter innan starten. 

I starten galopperade hon, inte så konstigt eftersom att hon var så taggad. Madde fick sedan tillbaka henne till trav, hon hade då halkat efter lite men kom sedan ikapp efter ett tag. När det var ca 200 meter kvar, alltså på upploppet röck Madde rycktussarna. Då jäklarns fick hon fart och sprang förbi alla och det slutade med att hon kom 3:a! 

Efter loppet hade vi ganska  bråttom till båten, då ska vi självklart in och ta dopningstest... Så det var bara  för mig att springa och hämta grimma och täcke, sedan springa till provtagningsstallet för att ta av all utrustning, in i duschen och sedan in i en box för att hon skulle kissa så att de kunde ta dopningsprover. Blomman fick 20 min på sig att kissa, men hon sprang bara omkring i boxen vilket sedan ledde till att veterinären fick komma och ta blodprover! Vilket gick bra, men självklart så det första hon ställer sig och gör när de är klara med blodproverna är att kissa... Hon är ju lite för rolig den där hästen!!

Sedan gick jag och blomman tillbaka till hästbussen, lastade henne och sedan begav vi oss av mot båten. Hemresan gick jätte bra! Hon stod och åt och var lugn. Sedan när vi kom hem till berga var hon super glad och sprang runt och gnäggade, det var nog skönt att vara hemma igen! 
Visby 25/8

Jag och min lilla familj tog en 3 dagars minisemester på Gotland när Blomman ändå skulle dit och starta och jag ville inte missa loppet.
Vi åkte på måndag morgon och var framme vid 12:30 då åkte vi direkt till Visbytravet där Elin fixat boende åt oss (Tack snälla) Elin jobbade jag med när vi hade hästarna på Solvalla och nu jobbar hon som Tillförordnad travbanechef på Visbytravet.


När vi packat in oss i huset begav vi oss upp till Fårö där allas våran gamla Hästlärare Malin bor med sin man Folke och deras djur.
En hund,två hästar och höns.
Alla ni som känner Malin vet vad hon betytt för oss som haft henne. Vilken fantastisk lärare hon var!

Här har hon sprungit till morotslandet och hämtat morötter till hästarna.
Ja ni som känner henne kan ju se henne springa som hon alltid gjorde med en finurlig min på läpparna


Vi hade med en liten present.
En bild på Sören som dom fött upp och som bodde hos oss på Berga och lärde många att köra häst. Han hoppade oxå mer än gärna och fick visa vägen för ridhästarna en gång när dom skulle hoppa en soffa för ett jippofoto.
En fantastisk liten häst som vi tyvärr fick ta bort väldigt hastigt då han fick en innreblödning och hela hans urinblåsa var fylld med blod.
Stackars liten.

Vi fick en 2h lång rundtur på Fårö och upp till Fåröfyr innan vi åkte tillbaka och åt en fantastisk god middag.

Åkte sedan till banan och jag tänkte vara vaken tills Madde och Felicia kom med Blomman men jag var så trött så jag somnade ovaggad.
Men på morgonen vaknade jag och min son tidigt så vi gick ut och hälsade på Blomman och gick en morgonpromenad med henne.


Hon värmdes kl 14 och då provade Madde henne bakom bilen och det såg bra ut.
Hon startade i lopp 1 och hade spår 3 bakom bilen.Hon gick med stängthuvudlag men det blev för mycket för henne och hon kastade sig iväg i galopp och tappade massa meter men inte diskad.
In i sista sväng så tar hon i och Madde rycker tussarna ingången till upploppet och hon svarar med en hejdundrande spurt och blir 3a efter att ha tappat så mycket i starten och legat säkert 30m bakom klungan hela vägen tills sista bortre långsidan.

Vilken kämpe hon är och det verkar som hon fått sin mammas fina löpskalle.

Det var min lilla rapport om Visbystarten nu väntar vi på Madde och Felicias.....

/SaraRapport från licensloppet i måndags

I måndags så körde jag och Sanna vårt andra licens lopp och den här gången var vi mycket mindre nervösa. 

Jag (Ebba) hade samma häst som förra gången, Tatata Västerbo. Vi hade voltstart och jag fick spår 1 och ledde volten och loppet, jag tyckte det var svårt för man måste hålla jämn fart och position men det blev bara bättre under provstarterna.
 Tatata var jätte fin under loppet och var inte så stark så som hon kan vara och försökte inte ens hoppa som hon kan göra ibland.
 Dom som håller licens kursen vill att man ska köra mellan 1.25 och 1.27 helst, men den här gången körde vi 1.24.7 men det gjorde ingetJag (Sanna) körde Lena i vårt andra licenslopp och denna gång hade jag spår 3. 
Jag tycker att det var lite svårt att veta exakt när man ska vända upp eftersom man ligger lite bakom både 2 och 4. Men det gick bra.
 I de tre först starterna gick det bra men i den sista provstarten så kom hästen som låg i spår 4 över i mitt spår så jag hamnade lite efter men kom snabbt ikapp och så var de loppet som också gick bra men vi körde lite för snabbt. Denna gången tog vi inte upp någonting teoretisk utan pratade bara om provstarterna som vi precis hade kört.

Lena WayEbba informerar

Hej! 
Lite från snabbjobbet  från valla idag 😊 madde skriver lite sen också 😊
Idag fick jag följa med Madde in till Solvalla på morgonen och köra snabbjobb med Västerbo Europé (Joppe) när hon körde Lucky, Madde ville se hur dom betedde sig på Solvalla så att vi kan ha med dom på något licens lopp. I värmningen var Joppe som vanlig att köra tills vi skulle volta, då blev han lite stressad men det blev bättre när jag la mig i rygg på Madde. När vi vände upp så taggade Joppe till och blev jätte stark men jag orkade hålla i honom, Lucky började galoppera i starten så vi gjorde en omstart och då gick det mycket bättre och jag kan ju säga att Joppe är väldigt startsnabb, för jag var inte beredd på det första gången. Men det var jätte roligt att köra och roligt att se att Joppe skötte sig där inne. 😄

/Ebba

Dax för start!

Visbytravet får äran att ta emot 
Bergas Blomma H.S nästa tisdag 25/8.
Hon startar i Lopp 1 som går kl 15:00 från bricka 3.
Madde svingar sig upp i sulkyn för första gången bakom Bergas hästar och vi önskar Lycka till!

Får se om jag lyckas få ihop vardagen så man kan åka över och titta.
Annars blir det att sitta klistrad vid datorn och ATG live.

Heja heja heja!!!!!!!

Startlista
EttorIdag har de första ettorna haft hästövningar, vi har haft en introduceringsdag med mycket grundläggande genomgångar samt lite annat smått och gott. Vi började helt enkelt dagen med att gå igenom säkerheten och vad som är viktigt att tänka på i hantering av hästarna men även vad som är viktigt att tänka på när det kommer till stallarbetet för att förebygga förslitningsskador.
 Efter genomgången så började dagliga arbetet med att släppa ut hästarna, skotta boxarna, hö:a osv. Detta tog oss några timmar och vi var färdiga till lunch, perfekt! 
I början så tar den här delen av stallarbete mycket längre tid eftersom det både finns elever som kanske inte har så mycket vana inne och för att när man kommer till ett nytt ställe så tar det längre tid, man måste lära sig hur allting fungerar alla stall har olika rutiner och man får även leta lite för att hitta vart allting gömmer sig men om ett litet tag så tror jag att dem kommer svischa fram i rasande fart! 

Efter lunch så börjar vi med det roliga, dags för tömkörning! 
 Vi väljer att tömköra innan vi hoppar upp och ut med häst och vagn för att eleverna ska få känna efter hur det känns och vad som behövs för att kunna bromsa, svänga osv. Vi var ute på stora ridbanan där vi första började gå runt på fyrkantsspåret för att köra in oss lite, innan vi gick på dagens utmaning slalombana! 
Första varven var lite knepiga, men så fort tjejerna började få lite känsla så gick det hur bra som helst, klart det finns lite att finslipa på men det kommer, det kommer!
(Alla elever som är med på bilderna har godkänt publiceringen)

 När vi hade bemästrat slalombanan så tog vi oss an eftermiddagssysslorna plockade in hästarna, borstade, fodrade, sen var det bara att ta vårt pick och pack och dra oss hemåt! 

Grymt jobbat idag tjejer, det va jättekul att träffas och hoppas ni har haft minst lika kul som jag idag! Ni var hur bra som helst!

Ha det gött, vi ses och hörs!

/Frida & Madde

Välkommen Frida

Hejhopp, Frida här!

Okej, nu ska jag göra det här! Kan inte påstå att jag gillar att skriva om mig själv det är väl mest för att jag inte vet vad jag ska skriva men jag ska försöka! Jag är en gammal Berga elev, som numera kommer hjälpa till lite i travstallet innan Sara är tillbaka och jag ska även sen vara med och jobba var fjärde helg.


Licensponnyn Takida och jag!


Som sagt Frida här, jag tog studenten 2011, vilket gör mig till en 22 årig tös som fyller 23 senare i höst. När vi tog studenten så var jag inte ”ledig” mer än en lördag för på söndagmorgon så stog jag där med gråten i ögonen (jag tror jag skyllde på tröttheten, men jag var sååååååå pirrig) när Sara och Jenny (inte Alm, utan Jenny som var fritidsledare på min tid) lämnade mig på Arlanda för att vinka av mig inför mitt stora äventyr… Italien här kommer jag! Så var det, jobbade där nere och fick uppleva hur mycket som helst både på gott och ont, det är inte många länder som ser på sin hästhållning som Sverige gör vilket gör mig glad att jag fått växa upp och lära mig i detta underbara land. Därnere så jobbade jag under sommaren men när hösten kom så led jag av hemlängan, men även så höll travsporten i Italien att kapitulera, prispengarna delades inte ut som dem skulle och även om det gjordes dopingprov på alla hästar som vann så var det inga som någonsin analyserades typ. Det gjorde att spänningen därnere växte och jag valde att åka tillbaka hem till Sverige. 


Nerone Bigi kollar ut över ippocampus
 


Planen var att jag skulle åka med transportören hos Kolgjini upp till Sverige å sen skulle min kära vän Agge (en underbar typ jag delade rum med i ettan på Berga, kan ju inte påstå att vi kom överens så himlans bra där i början, men med tiden så växte vi in i varandra och det är numera en vän jag aldrig skulle kunna tänka mig att leva utan) skulle hämta upp mig i halmstad, för att ta mig tillbaka till Stockholm. Vad är en bra plan utan lite avvikelser? Det blev aldrig så att Agge hämtade mig, jag blev erbjuden jobb i Skåne, hos Lutfi Kolgjini och där jobbade jag i tre år, tre otroligt lärorika år med hästar som startat överallt från Jägersro i söder till Rättvik i norr, tagit mig över till Norge, Danmark och Frankrike. Så har jag lyckats plocka på otroligt mycket kunskap, erfarenhet, minnen och vi får icke glömma hästarna jag har fått chansen att utvecklas med. Banden du får till dina passhästar, det går inte att beskriva de blir som ens barn, anledningen man andas typ man går aldrig till jobbet utan man får bara njuta av tiden tillsammans med dem man tycker bäst om. Vi har haft tur hos Ludde också, förutom alla tävlingshästar så har vi fått jobbat med unghästar, föl och fölmärrar, jag tycker det är kul.  Bästabästa!  Vi saknar nu några månader och dessa spenderade jag hos Ola Samuelsson, han har också sina hästar i Vomb.

Under tiden så får man sina favoriter vissa sitter fastnar lite mer än andra, här är mina tre kungar!

Quatro Centro, vi har kämpat och kämpat vi lyckades med fyra segrar och att bli månadens häst på Jägersro innan vi var tvungna att gå skilda vägarArmando Kievitshof, mannen, myten, legenden! Mitt hjärtas kung! Vad har vi inte varit med om, mina tre första V75 segrar, min första seger i Frankrike, min första montéhäst... Fy vad vi har haft kul!Paparazzi och jag vi har aldrig vunnit något jättestort, men vi har vunnit och tagit oss genom utmaningar och kommit starkare ut på andra sidan.Nudå? Jo för någon vecka så tog jag mitt pick och pack och flyttade upp till Stockholm, sååååå nu tar jag en dag i sänder och provar min lycka med skolböckerna i mina händer igen. 

Känner du att det är något mer du vill veta om antingen mig eller mitt liv som hästskötare så är det bara att haffa mig i stallet!

På återseende!

Kramisch Frida!

Bilder från licensloppet igår

Bilderna tagna av Foto-Mike

Tatata Västerbo och Ebba


Lena Way och Sanna


Sanna och Ebbas rapport från licensen

Hej vi är två stycken tjejer från trean som fått chansen att ta travlicens nu i höst. Vi hade vårt första licenslopp i går och vi båda tyckte att de var superkul. 

Lena 
Jag (Sanna) körde Lena Way och hade spår 4. Vi började med att värma hästarna tre bakvarv och ett rätvarv hon kändes jättefin. Sen var de dags att köra licensloppet, först var det tre provstarter och sen gick själva loppet. 
Lena taggade till lite men kändes fortfarande väldigt fin. Jag var jättenervös innan jag kom fram till Solvalla men när jag väl kom ut på banan så blev de bättre. 


Tatata
Ebba körde Tatata Västerbo. 
Som Sanna berättade så värmde vi tre bakvarv och ett rätvarv och under värmningen var Tatata jätte taggad och stark men blev finare och lungnare under provstarterna och loppet vilket jag blev lättad över, då hon kan vara väldigt stark. 
Jag var jätte nervös innan loppet men det släppte när vi började volta i provstarterna.

Hoppas ni kommer med rapporter efter varje lopp så vi får följa er resa. Då vill vi veta startspår, hur starterna gick, svårigheter, tempo på loppet, om ni ändrat nån utrustning, och hur hästarna kändes.
 Vore roligt och veta vad som togs upp teorimässigt oxå. 
Då det inte bara är att köra 15lopp varav 10 måste vara godkända utan det är teori oxå. 
Teoriprovet skriver man näst sista gången. 
Om man tar mont'e så är det ett fystest oxå, då ska man springa 3km på 15min och göra lite styrkeövningar. Du måste vara i god form för att orka rida ett montelopp.

Tack och fortsatt Lycka till!


Licens

Så var det dax igen för Körlicens på Solvalla.
Eller det började förra veckan med träff utan häst men ikväll är det det första loppet av 15 som ska köras.
Denna omgång är det Sanna och Ebba som kör.
Sanna kör Lena ikväll och Ebba kör Tattan.
Stort Lycka till vill vi önska er och ha så himla roligt!

Jag kommer att ta våran minibuss några måndagar och åka in och titta. Då kommer ni som är intresserade att få boka upp er på en plats i bussen och åka med.
Men vi väntar några gånger så tjejerna får köra in sig lite först.
Lappen kommer sitta utanför matsalen och kommer sättas upp veckan innan så ni har tid att anmäla er.

Hoppas att Ebba och Sanna lämnar rapporter om hur det går så ni får följa deras resa mot Licens.
Grattis!

Grattis vill vi på Berga säga till våran gamla elev Carolina Persson som sköter den fantastiska Delicious U.S som idag gick nytt världsrekord i Bollnäs på tiden 1.08,6 över distansen 1640m
Grattis oxå till tränaren Daniel Reden kusken Örjan Kihlström och alla andra i kretsen runt hästen!

Wow wow wow vilken uppvisning säger jag!

 

Blomman

Idag var Madde, Ebba och Felicia inne på Solvalla med Blomman för att känna om hon kändes bra och redo för start igen.
Hon såg fin och laddad ut från sidan och när Madde kom av så var hon nöjd med henne oxå.
Hon körde 23 första varvet 20 andra och 17 sista 500m
Öppet huvudlag och Tussar.

Så nu siktar vi på ett lopp om ca 2veckor men mer om det när det är anmält och klart.
Håll utkik!


Hoppas ni nya ettor har haft bra första dagar hos oss på Berga och att ni kommer trivas och få tre roliga år.
Till er som bor på internatet, första dagarna kan vara jobbiga innan man har funnit nya vänner och kommit in i rutinerna och framförallt bo själv utan föräldrar.
Men bit ihop för ni kommer få det jätte bra jag lovar!

På måndag kommer våra tvåor och treor tillbaka så då får ni lära känna dom oxå.
Dom har lovat att ta väl hand om er!

Trevlig helg!
/ Sara


Här kommer en presentation av våran nya instruktör i travstallet

Jag heter Madeleine Gustafsson men kallas för Madde. Jag är 30 år och kommer från Borlänge. Jag har varit proffstränare sedan 2014 innan dess var jag amatörtränare


Utbildad travhippolog på Wången där jag även gick gymnasiet. Driver en egen rörelse hemma på mina föräldrars gård med ca 15 kallblod. Har även en travskola/ridlekis med shettisar och russ som även tävlar i ponnytrav. På gården finns även getter, får, minigrisar, gäss, höns, ankor, kaniner, katter och mina tre hundar.

Jag har jobbat som naturbrukslärare sedan 2008 på bland annat Wången, Stiernhööksgymnasiet och Falu Praktiska Gymnasium men har haft ett uppehåll på ett år och enbart jobbat på gården och studerat.

Jag ser fram emot att börja jobba på Berga i travstallet och med eleverna. Mitt mål är att få Berga att synas mera i tävlingssammanhang och ge eleverna en stabil grund innan de ska ut i arbetslivetSantana
Tänkvärthttps://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=nOcvQQ-1msI#

RSS 2.0