1HB

Många borta idag tyvärr men fyra tappra själar var hos mig hela dagen. Morgonen ägnade vi åt utsläpp och mockning sedan skurade vi bort kalkavlagringar i spolspiltorna.
Ja vissa tog det lite easy och lät kompisarna jobba på lite extra....

Efter lunch tog vi in hästarna som vi skulle köra och broddade upp dom, mycket sten i broddhålen men tjejerna kämpade på. Bra jobbat!

Sedan körde vi GP men jag var tvungen att köra hem för Lena kändes inte bra i v.fram så jag vände hem och Leffe fick titta på henne.
Till en början tyckte han oxå att hon såg oren ut men när jag travat nån gång fram å tillbaka så syntes ingenting.skumt! Ingen värme, svullnad eller puls så vi får ta och springa och longera henne i morgon för att se om hon visar något då.

I morgon gör denna klass sitt inriktningsval och det är alltid lika spännande att se vilka som väljer vad.

3HH har övning i morgon.
På eftermiddagen får Niklas ta övningen då jag Gunilla och Freek ska till Globen och göra ordning Bergas monter på Horse show.
Jag kommer stå i montern på söndag eftermiddag från 15 tills det stänger och alla grejer ska packas ihop och köras hem igen.

Trevlig kväll!
Sara 

Helg hälsning

En liten helg hälsning från Lucky och Opus som har blivit bra kompisar


Fredag

Idag har vi haft ettor hela dagen och på eftermiddagen när vi stod och selade fick vi besök av klassens mentor Ellen som fick se hur vi har det på övningen i travstallet. Jag tog en bil och åkte efter så Ellen fick se när eleverna körde.
Tjejerna är jätteduktiga och vi är imponerade av hur snabbt dom lär sig.

Jenny A,Izabella och Nellan håller ställningarna i stallarna i helgen.

Nu är Ebba och Elsa avmaskade och klara. Ebba tackade med att bita ena tjejen i handen. 
Tack Tintin och Josefin för hjälpen!

Trevlig helg3HH

Morgonbestyren gick av bara farten så när det var klart körde vi motion.
Bella körde Opus före alla andra eftersom det var första gången hon körde honom och han jan bli rätt så stark men han såg lugn och fin ut, Bella var nöjd med honom.
Ja våra djur ska behöva vara med om mycket.....


Efter lunch körde vi på rakan i två gäng först
Viktoria-Fresa
Malin-Lucky
Emelie-Takida
Petronella-Chippen
Det gick jätte bra för alla och hästarna såg fina ut.
Lucky var på rakan för första gången sen han kom hit och Malin var nöjd med honom och tyckte han var snäll och lyssnade bra. Lite lat i början men när hon begärde lite av honom bjöd han till ordentligt. Spännande!

Chippen har verkligen fått luft under hovarna och ligger på riktigt ordentligt i intervallerna så Nellan fick ta "björntag" i tömmen. Verkar som nya skoningen fungerar.

Både Takida och Fresa ser som vanligt fina ut och sköter sig som dom prinsessor dom är.

Nästa gäng
My-Santana
Amanda-Galeja
Bella-Lena Mont'e

Santana ser jätte fin ut och har kommit ner på jorden igen efter att han varit helt bild några veckor.

Galeja nöter vi voltstarter med då hon blir stressad och börjar köra med huvudet men idag var hon grymt duktig och skötte sig jätte bra. Först fick hon volta själv en stund sedan körde My upp bredvid och det fungerade bra det oxå. Bara nöta på så kommer vi nog få ordning på det. 

Bella red Lena och hon var nöjd med henne oxå,det såg jätte fint ut. Bella rider så snyggt.

Jag och Uffe har satt upp avspärrning till flisbanan idag så den är AVSTÄNGD tillsvidare. Jag återkommer med info när den är öppen igen.Gymnasiemässan

I morgon torsdag börjar Gymnasiemässan på Älvsjömässan kom och besök Bergas monter C13:49
Fri entrè
Öppettider
Torsdag 9-17
Fredag 9-16
Lördag 9-16

Tisdag

Idag har jag haft Sara från NP4 och två praktikanter Sanna och Johanna som går i 8an.
På morgonen släppte vi ihop Opus och Lucky och det gick jätte bra👍
Sedan var det morgonrutinerna som gjordes.
Janina och Michaela från 3an red och Körde Lena och Galeja dom hjälpte även till att mocka lite boxar. 
På eftermiddagen så tog vi in Takida Ödla och Chippen som vi skulle köra. Janina och Michaela kom tillbaka efter sin lektion och hjälpte till att köra med praktikanterna och även att ta in hästarna på eftermiddagen. Tack för all hjälp😘
Tjejerna fick prova att köra lite och leendena gick från 👂 till 👂 när vi kom in så jag tror dom tyckte det var roligt.
Quinta fick sig ett bad då han har en förkärlek till att komma in med lerinpackning varje dag 🙈

Någon som är duktig på att trycka ner tabletter i katters halsar får gärna komma ner och hjälpa mig att avmaska Ebba och Elsa nån dag. Ingen panik men det är dax för dom att få sig en avmaskning.
På tal om katterna.... Ebba hittade ett par hörlurar under soffan på kontoret som hon lekte glatt med så om nån saknar ett par så finns dom hos mig.I morgon jobbar Niklas igen och vi har då ettor. Niklas jobbar även ikväll på internatet.

Ses i morgon alla glada ❤️
Påminnelse

Denna vecka är det dax att betala för massagekursen.
/Sara

Tung måndag

Den här dagen började ju inte så roligt men blev så mycket bättre när mina elever visar hur duktiga dom är och hästarna ser fina ut.
Vi värmde på flisen och sedan körde vi åtta intervaller på rakan. 
Jag körde Santana som börjat komma ner på jorden igen efter att ha varit lite busig ett tag,han kändes fin.

Samuel körde en tokkaddad Chippen som såg sjukt fin å spänstig ut. Samuel gjorde ett bra jobb där bakom som fick hålla i ordentligt.

Viktoria körde Takida som alltid är fin fin

Emilia körde Ödla som var sitt gamla lata jag idag men Emilia kämpade på.

Madde som precis börjat med trav körde en tokladdad liten räserponny Fresa och båda gjorde det bra.

Så dagen blev inte så eländig ändå 👍
Klart att det känns sjukt tomt i stallet utan grabbarna men vi måste tänka på våra andra älsklingar som behöver oss oxå och grabbarna finns ju kvar i våra hjärtan.
Lite läskigt var det när jag råka säga till Amanda att -oj vi har glömt att ta in Pucken och Jalle 😪 när jag såg deras tomma boxar.

Nu ser vi framåt och i morgon har jag NP4 och två praktikanter, det ska bli roligt.

För mig blir det tidig säng gång men ni andra får ha en bra kväll!

Tack

Vill tacka min fina vän och arbetskollega Jenny Alm för att du alltid finns vid min sida och som denna tunga dag lämnar din fina familj och sover hos mig för att kunna vara med när våra fina hästar lämnar jordelivet❤️ 
Det tjejer och killar ska ni vara rädda om. Era vänner är allt och ta vara på dom och tjafsa inte i onödan och om ni i alla fall kommer i luven på varandra ibland så är det inte så svårt att ta tjuren vid hornen och be om ursäkt! 
 
Jag och Jenny har varit väldigt nära vänner sedan 1997 då vi började på Berga förutom under ett jobbigt år då vi inte pratade alls och Jenny bodde i Göteborg(jag var lite för rak i vad jag tyckte om saker och ting )men vi hittade tillbaka till varandra och är nu starkare tillsammans.

Ta hand om varandra där ute!
Kram till er alla 😘Jalle

Vi skulle titta på en häst hos Hockey och när vi är där så sa han att han hade en till. En 2årig hingst som var hans egen uppfödning och han behövde rensa ut bland sina egna för att kunna ta in mer hästar i träning.
Leffe och Larsson köpte honom oxå(jag gick då i 3an på Berga)
Han var en riktig buspojke och blev snabbt Leffes favorit.
Han gav många oaktsamma elever tjuvnyp och ett och annat framben slogs han med trots att Larsson sagt åt alla att han är ung,hingst och busig hihi.

Larsson och Leffe bestämde ganska fort att han behövde kastreras och då hände allt som kan hända vid en kastration..Han blödde och blödde och sedan blev det infektion och medicin då råkade han få en överdos av det och han tappade massa tagel längs svansroten där det senare växte ut vitt tagel. Vi tror att han då fick sin ögonskada som följt honom till och från  genom livet.
När han kördes in var han riktigt nervig och väldigt bakskygg så Larsson fick jobba mycket med honom.
Jag började jobba efter studenten 2000 och fick mig en och annan skentur med honom,så jag körde inte honom på 1år för vi gick inte ihop(så kan det vara ibland) båda spände sig och det var ingen bra kombo.

Han har hela tiden haft nerverna på utsidan och man fick hela tiden sitta och lugna honom.
Han kunde inte åka iväg och starta för han blev så nervös och stod å skakade å svettades. Men han fungerade på licensloppen både monte och sulky när vi hade stall inne på Solvalla då han bodde där. 
Nu har han tyvärr kommit tillbaka till sitt stressade jag och han har försökt sticka ett par gånger igen och hans öga har aldrig varit så här dåligt nån gång som det är nu. Han är nog blind på ögat nu och inga salvor hjälper längre.
Vi är tacksama för allt du gjort för oss,alla 14 åren du varit här och vi har lärt oss massor genom dig.
Nu får du och din ständiga vapendragare Pucken följas åt till slutet och det känns bra i hjärtat ❤️

Vi kommer sakna dig
Vila i Frid Jailbird Singer Pucken

Var börjar man?
Du kom till jorden 26 maj 1996.
Hur kom du in i mitt och alla Berga ungars liv?
Leffe ringde mig och frågade om vi skulle åka till Solvalla och titta på en 6årig vallack som var till salu. Självklart ville jag det så vi begav oss dit.
Vi sökte upp hästen i gäststallen på Solvalla. Där stod du på gången efter värmningen och såg så snäll ut, Leffe frågade mig efter en stund om han tyckte vi skulle köpa hästen innan eller efter loppet? Jag fick en känsla direkt att detta var en häst för oss och framförallt det var en Leffe häst! Leffe har en förkärlek till stora hästar hihi.
Vi bestämde att vi köper honom innan loppet så tränaren ringde ägaren direkt och frågade om han tog vårat bud och om vi fick köpa hästen innan loppet. Det var några nervösa minuter men allt gick våran väg 😃
Tyvärr blev han precis utanför pengar i loppet.
Dagen efter kom han hem till Berga där du skulle finnas tills dagens datum.Du Ingen Ispuck har funnits i våra liv sedan 2002 och du har varit en riktig gentleman i alla lägen såsom kompis till först Steve som var en Pain in the as men du behöll lugnet och ni blev oskiljaktiga. När han lämnade in pga en gaffelbands skada så kom Calle in i ditt liv och samma där han lämnade in allt för tidigt när han fick bakbenet avsparkat i hagen av annan häst och du blev av med ännu en bästa vän,men du höll huvudet högt och vi hittade en vän åt dig .Jalle och han har varit vid din sida sedan dess och in i det sista kommer ni finnas vid varandras sida ❤️

Pucken har gått som skolhäst,starthäst och licenshäst i både monte och sulky. Han har defilerat lopp på Solvalla för monteklubben, han har snällt kört runt barn på olika aktiviteter mm.


Jag vet inte vad mer man kan skriva om denna underbara älskade häst som alltid ställt upp för alla. Det jag vill avsluta med är att jag och många med mig kommer sakna dig så hjärtat blöder och är oerhört tacksam för allt jag fått varit med om med dig❤️

Älskar dig Pucken
Vila i Frid
Ingen Ispuck 1996 05 26-2013 11 18Fredag

Första övningen efter inriktningsvalet för ena ettan nästa klass väljer om ca två veckor.
På förmiddagen var det stallfix och veterinär besök.
Marianne skulle vaccinera Lady Galeja Lucky och Lena. Galeja och Lucky kollade vi tänderna på oxå.
Galeja hade lite hakar så hon raspades och hon skötte sig bra.
Lucky hade dålda vargtänder men om dom inte besvärar honom får dom vara kvar. Med dålda menas att dom ligger gömda under tandköttet. Han var lite vass så han raspades oxå och även han skötte sig bra och munnarna såg fina ut i övrigt. Vi tittade in i Lenas mun oxå men det var raspat och fint så vi behövde inte göra något åt hennes tänder.
Innan vi tog lunch så repeterade vi lite utrustning.

Efter lunch så körde/red vi motion medan Niklas var inne och gick igenom selning med en ny elev.
Jag gick sedan på möte, Niklas och eleverna tog in hästar,spolade ben och pysslade. När jag kom tillbaka så fodrade vi och sedan tog vi helg.

Niklas jobbar i stallarna i helgen med Amanda och Izabella.

Trevlig helg alla där ute 😘


3HH

Några gjorde morgon rutinerna medan jag och Emelie körde en sväng med Lucky och Quinta.
Lucky verkar vara en trevlig herre, han var pigg å glad och brydde sig inte om sin nya omgivning.


Efter det så tränade några på att sätta på massa utrustning  och fyra stycken gick och hämtade två traktorer och körde ner till flisbanan för att välta och sladda.
Jag tycker det är viktigt för eleverna att kunna sköta om banorna och ta med sig  kunskapen ut i arbetslivet sedan.Efter lunch red vi ut hela gänget på en mysig skogstur 🌲🌳🌲🌳🌲
Man märker på hästarna hur roligt dom tycker det är att få komma ut i skogen och luffsa.


Onsdag

Ettorna har haft sin sista övning idag innan dom väljer inriktning i morgon. Spännande!
Ni har varit jätte duktiga och ni lär er snabbt och ni jobbar som ett team tillsammans det är roligt att se.

Det har varit utvecklingssamtal idag för alla elever så vi fick dela upp övningen så att några körde på morgonen och några på eftermiddagen. Dom som inte körde fixade i stallet.
Jag fick byta häst med Victoria då Lady var jätte halt. Så Malin i trean fick ta över och köra med eleverna så jag kunde skritta hem med Lady.
När jag kom hem kollade vi igenom henne och det visade sig att hon fått in 2 stenar under sulan. Skönt att det inte var nått värre! Efter vi tagit bort stenarna så var hon ohalt igen.

När vi höll på och fodrade hästarna så fick jag ett sms från Linnea som vi köpt häst av. Hon undrade om hon kunde komma med hästen idag vid 17 tiden och det gick ju såklart bra.Så idag kommer alltså Be Lucky E.S hit, han är en 5 årig valack.
Hoppas han kommer trivas hos oss på Berga.

På tal om ny häst.... Verkar som nån liten ren smugit sig in i stallet 
Stallkatterna Elsa och Ebba har klagat lite på att dom är med för lite på bild i bloggen så jag lovade dom att jag skulle bättra mig på det planet.
Nöjda nu tjejer?
Massage kursen

Massage kursen är nu fullbokad men kan ta emot några reserv anmälningar ifall någon uteblir pga sjukdom eller ej betalat.
Ni reserver får reda på om ni kom med på kursen den 22/11 då kursen ska vara betald.
Mvh Sara


Ny häst

I veckan har vi gjort klart med en ny häst, denna gång en valack 5år.
Han har gjort 16 lopp i sitt liv och är även kvalade i mont'e
Om allt går enligt plan kommer han hem till Berga den 18/11
Niklas var och tittade på den samtidigt som han tittade på Lena och Galeja,dom var ju helt perfekt för oss och gick rakt in i utbildningen på en gång så Niklas är en hejare på att hitta fina hästar åt oss👍 Denna herre ska tydligen vara en riktigt snäll häst. 
Det är ju oxå trevligt med en valack då tjejerna dominerar i travstallet just nu.

Sen vill jag påminna om att skynda anmäla er till massage kursen då det rasslar in anmälningar och det finns bara 15 platser. Så kom ner till stallet och anmäl er.
Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!
/ SaraMassage kvällBetalning sker den 22/11

3HH

Idag har vi simulerat en tävlingsdag.
Eleverna fick en häst var som dom skulle ha som starthäst.
Vi började med att dom fick ett klockslag som hästarna skulle lastas på och då skulle hästarna vara borstade,friserade,flätade pannluggar, oljade hovar och lindade ben.
Sedan fick dom hjälpa varandra att lasta  sina hästar.
Tjejerna fick lägga upp dagen som dom själva ville och planera sin dag. Hästarna skulle ut i hagen nån gång under dagen, selar, vagnar mm skulle tvättas och smörjas. Boxarna mockas och det skulle fodras.

Under dagen skulle dom oxå gå igenom Checklistan man ska göra på starthästar.
Där det bl.a. Står att man ska titta på hästen i rörelse så då fick dom visa häst för hand oxå.Efter lunch var det dax för start och då fick dom tider då deras hästars lopp skulle gå. Hästarna selades i boxarna och sedan togs dom ut i gången och satte fast vagnarna. Dom fick sedan köra hur och vart dom ville. Alla körde 2ggr till GP.
Det gick jätte bra för alla och nu vet dom vad de ska träna lite extra på.
Riktigt rolig dag och hästarna blev super taggade när transportbandagen åkte på.

När allt var klart tog Elvira en ridtur på Yoggi och Bella släppte Opus i ridhuset resten tog in hästar och gjorde klart stallet för dagen.Helgen

Helgen har gått bra alla hästar har hälsan i behåll.
Tuva och Lene har tagit hand om ridhästarna och jag tog travarna.
Igår fick jag hjälp av svärfar, han tog in hästar,spolade ben och bytte täcken.
Han älskar verkligen hästar och han gjorde lumpen på K1 där han fick lära sig sköta hästar och rida.
Han säger inte nej till att köra lite häst när han är här och hälsar på så i fredags körde han Yoggi med mig.

Var precis ner och nattade hästarna som är laddade för en ny vecka.
Ja dom laddar upp med att äta så ingen fastnade på bild.
God natt!RSS 2.0