Licenslopp

Idag körde jag (Emma) Fresa igen och vi hade spår nio. Jag kände redan i värmningen att Fresa var riktigt taggad! Hon låg på hela tiden och hon så riktigt glad ut. När vi kört värmningen så satte vi på helstängt så att hon skulle bli lite extra taggad.

Voltstarterna gick riktigt bra den här gången! Alla kom snabbt till sina positioner och tycker att alla starterna både kändes och såg riktigt bra ut. Även loppet gick bra. Hamnade som tredje invändigt och där låg jag hela loppet. Kändes som om hela gruppen gjorde ett riktigt bra jobb idag. Fresa kämpade på som vanligt och hängde med riktigt bra under hela loppet och det kändes som hon hade krafter kvar i slutet också! Märkte också skillnad när vi satte på helstängt, hon blev mycket mer koncentrerad och sprang ännu bättre än förra gången.

Måst även säga att Fresa är så sjukt rolig att köra och man lär sig så mycket när man kör henne! Hon är precis lagom svår och är en expert på att rätta till ens egna misstag. En riktig hjälte är vad hon är!

Lilla krigaren Fresa och Emma efter loppet

Provar lägga in film

-

Licenslopp

Idag hade jag (Emma) turen att få köra Fresa i licensloppet och vi hade spår tre. Alla starter gick bra hade lite problem att få mitt spår ordentligt men måste säga att Fresa räddade upp dom problemen galant åt mig genom att vara lätt och snabb i vändningarna och dessutom så axelrerade hon från 0 till 100 på nolltid så märktes knappt att vi hade problem.

När starten gick så placerade jag mig snabbt i innerspår för att jag visste att Fresa inte var i jättebra kondition och ville spara så mycket som möjligt på hennes krafter. Loppet gick väldigt sakta första halvan men det var ju bara till min och Fresas fördel då hon orkade hänga med dom andra. När första varvet var klart kände jag tydligt att hon hade sjukt mycket mer att ge så jag la mig i andraspår på sista bortre långsidan och i sista sväng vred jag ut i tredje,så fort jag släppte på så var det som om hon flög fram! Vi tog oss förbi två stycken och närmade oss ledaren men tyvärr kom vi inte riktigt ikapp honom så vi slutade på en stolt andraplats.

Är så sjukt imponerad av Fresa som verkligen visade var skåpet ska stå! Hon räddade upp alla mina missar och trots att hon inte har jättebra form just nu levererade hon verkligen! Och vilka psyke hon har, hon kämpade verkligen ända in i mål. Detta är en häst men inte ska underskatta på grund av hennes storlek och ålder!

Var ett sjukt roligt lopp och är verkligen helt överlycklig att fått köra Fresa! Vilken häst vi har!


Fresa

Ja vad säger man om denna lilla fantastiska häst?
Finns nog inte nog ord att beskriva henne, hon har ett så stort hjärta ❤️denna lilla häst. Hon gör ALLT du ber henne om och det finns INGET ont i henne över huvud taget.
Fast i hagen är det hon som bestämmer.

Jag och Leffe min tidigare chef (som tyvärr gått i pension)
fick nys om henne.
Vi tog ett gäng elever och åkte och tittade på henne då hon stod i ett stall rätt så nära oss.
När vi kom dit fick vi se en liten oansenlig 4åring.
Hon ville inte att du skulle ta henne på benen pga att ägaren använt lite mycket starka liniment på henne.
Hon verkade trevlig och var fin och torr i benen så vi slog till och köpte henne för 5000kr
Så den 01 02 2006 blev hon Bergas.

Man skulle ha fört bok på hur många som kört och ridit henne under åren då hon nu hunnit bli 14 pigga glada år.
Det är nog rätt många som lärt sig köra travhäst med henne.
Hon har inte bara jobbat hemma med nybörjare utan även gått licenslopp med massa elever under åren. Hon var ju inte jättesnabb men räckte gott å väl i dom loppen.
Benen går som trumpinnar för det finns så mycket vilja och huvud på henne så hon kämpade in i kaklet varje gång.
Hon har även varit med på olika jobb utanför skolan som när vi var på Täby galopp och körde runt på massa små skolbarn mm.
Hon älskar nog alla människor och framför allt ÄLSKAR hon att springa.
Ja 10 långa år har jag och Berga fått med henne och vi hoppas hon hänger i några år till.

Så här känner vi till henne. Alltid lekandes med tungan
Snäll som ett lamm. Känner ni igen den lilla ryttaren? Jajamen det är lilla Cornelia. Hon har nog ridit på travhästarna sen hon började gå.
Lite gos i boxen är ju aldrig fel
Se så glad hon är inne på banan. Här med Emma
❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Vi vann

Bra jobbat tjejerna i 2H som var med
Emma
Josefine
Stella
Moa
Ebba


Dagarna går alldeles för fort

Tiden flyger förbi så jag hinner inte ens med bloggen, ber om ursäkt för det.
Ettorna är snart klara med sina "prova på" gånger i Rid och Travstallet innan det är dax att välja inriktning. Efter lovet börjar dom med sina val. Spännande.

Nu när Jenny A är sjukskriven så jobbar Jennie H med mig i stallet och det går jättebra, hon kommer vara proffs på att behandla ögon och ge penicillin efter den här veckan. En å annan muskel kommer känna av lite träningsverk har jag hört oxå hihi.

Kommande vecka är det lite återbesök bokade för att kolla upp att hästarna är ok och få svar på om vi kan öka på träningen.


Lång dag

Började dagen med fodring som alla andra dagar och sedan körde jag Putte innan lektionerna började, han sköter sig jätte bra. Andra gången med dessa ettor idag.
Vi släppte ut och fixade stallet. Kl 9 kom Peter och skodde fyra hästar.

Efter lunch var det dax för körning. Vi tog in hästarna och då ser jag att Lenas öga inte ser bra ut igen. Ringer våran veterinär Marianne Lindsjöö som nu säger att vi ska åka till UDS i Uppsala till ögonspecialist. Så jag lastade och åkte till Uppsala.
Där gjordes undersökning av ögat och skrapning på hornhinnan man tog även bakterieprov från skrapningen.
Hon blev kvar där inatt med kanyl så hon kan få mediciner direkt i blodet.
I morgon förmiddag ska en ögonspecialist titta på ögat och bedöma vad som måste göras beroende på vad proverna visar oxå såklart.
Så mer info kommer när jag fått samtal från dom i morgon.
Hoppas hon får komma hem i morgon.
Det är ju inte billigt att stå där men å andra sidan får hon den bästa vården och vi vill ju ha henne frisk och glad.

Enligt rapport från Jenny så gick det bra att köra med ettorna.
Tack Stella som hjälpte till med selnings hjälp när jag var tvungen att åka.
Tack gulliga Cornelia som följde med och assisterade.

Kom hem igen för en timme sedan kl 19

Utanför det nya fina UDS
Så här såg såret ut förut. Såg ut att läka bra....
Så här såg ögat ut idag 😞
Sederad (fått lugnande) Lena
Fått kanyl som de ger medicin igenom så dom slipper sticka så mycket i hästarna

Onsdag med 2H

På förmiddagen hade 2H resursdag vilket innebär att man har chans att ta igen saker man ligger efter med i teorin.

Elin och Josefine mockade boxar och fixade hö medan jag och Jenny städade och planerade kommande veckor. På lunchen åkte jag till Solvalla och införskaffade lite nya grejer. När jag kom tillbaka hade Jenny satt igång eleverna och det var full fart med körning i stallet. Jenny jag Elin och Molly gick och delade av en hage då vi upptäckt jättebjörnloka där i. Till våran glädje hittade vi ett fint äppelträd med stora goda äpplen på. Så vi fyllde en skottkärra och bjöd hästarna på.
När vi alla var klara med våra göromål så var det dax att hjälpas åt med inridning av de två nya hästarna. Vilket gick galant.

Molly kämpar med att få ner de fina äpplena
Titta vilka fantastiska äpplen
Putte sköter sig bra
Hagbard var inte sämre han

Licenslopp 4 Emma och Blomman

Idag körde jag (emma) Blomman igen. Eftersom vi fick galopp förra gången så låg mitt fokus främst på att hålla traven. Jag startade från spår nio vilket är spår två i andra volten. Tyvärr så var det väldigt mycket problem i min volt så fick inte så bra starter. Under loppet gick det bättre. Hon var jättefin att köra. Vi lyckades hålla traven utan problem den här gången och hon kämpade ända in i mål!

Är väldigt imponerad av att hon behöll lugn och kunde göra ett bra lopp trots allt krångel i början. Var också väldigt skönt att få "revansch" och köra henne i loppet utan galopp!

Var en riktig toppendag där blomman visade sig från sin bästa sida!!


Licenslopp 4 Josefine och Veloce

Idag var det mitt (josefines) 4:de lopp och vi gjorde allt som vanligt innan vi for, vi packade in i lastbilen osv. Jag hade veloce idag och de kändes as kul att jag fick äran att testa henne på bana först och se hur hon är osv, hon var jättefin i värmningen och är en häst man måste rida varenda steg för att få henne riktigt fin och hon lyssnade as bra och var skitfin genom hela värmningen, när vi skulle ner till defileringen så var hon cool lugn och tyckte att hon kunde detta och hjälpte även mig att få ordning på nerverna så de va skönt. I voltningen så var hon ochså jättesnäll och visste vad hon skulle göra verkligen hela tiden så de var skönt och ha en mer rutinerad häst, när loppet väl gick så la vi oss i första klungan för att hon var så jäkla pigg och fin så de fanns ingen anledning till att hålla tillbaka alls, på upploppet så gick jag om och la mig 2:a spår och energin i henne tog verkligen aldrig slut, vilken jäkla häst, hon va underbar. Sen så vart de avfär hemmåt och hon stog som ett ljus och jag är helt slut, men kul är det😋


Tisdag

Startade morgonen med att åka till kliniken med Lucky och han behandlades i hovleden H.fram. Nu ska han skrittas 1h om dagen i 2veckor sen hoppas vi han är på G igen.
Josefine hjälpte till i stallet på morgonen.
När jag kom hem tränade ettorna på selning.
Samtidigt så var kiropraktorn här och tittade på de nya hästarna och även Joppe igen. Han var finare denna gång.
De två nya var lite sneda i korset så de får en behandling till om sex veckor.

Efter lunch körde dessa ettor för första gången och det gick jätte bra. Hälge såg lite spöken och var ute på åkern en gång bara.

Klockan 15 åkte Jenny iväg med licenstjejerna till Solvalla.
Deras bloggar kommer upp snart.

Kl 17 mötte jag upp sju elever utanför matsalen som anmält intresse för att åka med och titta på licensloppet.
Jätte roligt att så många ville följa med.

Lucky behandlad i hovleden
I voltningen
Blomman och Emma
Josefine och Veloce

Hästtandläkaren

Som rubriken lyder så har Daniel varit här hela dagen och fixat tänderna på de hästar Veterinär Marianne bedömt behövde träffa honom. Två travhästar Hälge och Lena och sex ridhästar plus en utifrån.

På Hälge tog han ut tre mjölktänder som inte lossnat och två stycken av dom satt i vägen för andra tänder.
På Lena tog han bort ordentliga hakar.

Marianne vaccinerade och kollade dom nya hästarna i munnen. De var fina så det behövdes inte åtgärdas.

Två av Hälges mjölktänder
Sår i kinden på ridhäst som orsakats av mycket vassa tänder. Nu är hon fin i munnen igen.

Praktik i Frankrike

Hej! Tänkte skicka en liten hälsning från Frankrike och berätta lite om min praktik. Jag trivs jättebra här på Grosbois, stallet som jag praktiserar i är Jörgen Westholms stall och här finns 8 hästar i lite blandade åldrar. Själva träningscentret består av säkert över 100-150 småstall med ganska många svenska tränare (bland annat Björn Goop och Daniel Redén). Det finns 3 stycken rundbanor, 3 rakbanor och massor med skogsvägar, samt ett ridhus och en lite mindre rundbana under tak. Varannan fredag hålls det kvaltävlingar här, vad jag har förstått så går det inte till på samma sätt här som det gör i Sverige. Jag har varit på Vincennes travbana och även Mauquency än så länge, vilket också var lite annorlunda från Sverige. Jag börjar kl 06.15 på morgonen och slutar när vi är klara och jobbar 7 dagar i veckan (jag får sovmorgon 1 dag i veckan och det enda man gör på helgen är att mocka, fodra och släppa in och ut hästarna). Som sagt, jag trivs jättebra här nere och för de som vill jobba inom travsporten är det här verkligen en bra erfarenhet!
/ Ida 3H


Licenslopp 3

Idag var det dax för mitt 3:e lopp och de hade väl kunnat gått bättre, jag red joppe och han var cool lugn i värmningen och verkade nästan lite trött och inte sådär jättetaggad, men han travade på bra och skötte sig super. När det var dags för start så red vi ner till defilerningsvolten och även där skötte han sig, men sen när vi skulle vända upp och rida tillbaka efter första voltningen så fick han nått ryck och skulle bara tvärvända istället för att ta ut svängen som jag hade planerat så jag föll av och joppe sprang mot utgången och saktade av när han såg jenny tack och lov och då vart vi stryckta och kunde ej vara med. Men jag är hel och även joppe så vi får ta nya tag nästa gång😊


Licenslopp 3

Idag fick jag (Emma) köra Tattan igen. Eftersom hon var väldigt stark förra gången så testade vi att byta bett och då blev hon mycket lättare att både styra och bromsa!

Jag startade från spår 5 vilket gör att det blir en lite snävare sväng i voltstarten men det gick bra ändå. Vi hade även med springspår men det påverkade inte mig och Tattan så mycket.

Alla provstarter gick bra förutom första där jag fick galopp men fick snabbt ner henne igen. Hon var även jättefin under loppet. Hittade en lucka så jag kunde gå i innerspår vilket sparade på hennes krafter så gick jag ut under upploppet mest för att öva på positionsbyten vilket jag tycker att jag måste öva mer på och även för att få in hur man gör på ett riktigt lopp.

Är jättenöjd över dagen och Tattan skötte sig exemplariskt!


RSS 2.0