Fredagsmys

Sitter och läser träningslära så här på fredags kvällen.


O'boj vilket vackert väder!!

Eller kanske inte... Väldigt blöt fredag skulle jag vilja säga.
Har haft övning med ettor idag på förmiddagen.
Vi har gått igenom stalltjänst rutiner mm.
Härliga ungdomar har vi fått som är väldigt intresserade :)

På eftermiddagen har jag varit på två möten först med Leffe det var ett lönesamtal som vi alla anställda har varje år och vi pratade även om framtiden och travet,vi har ju lite roliga saker framför oss som än så länge är hemliga. Tids nog kommer ni alla att få reda på vad det är.
Jag trivs som fisken i vattnet här på Berga, jag har ju varit här i 15 år nu först 3 år som elev 1997-2000 sedan dess har jag jobbat här :) alltså i 12 år hua man börjar bli gammal!
Berga är en fantastisk skola och en underbar miljö att vistas i.
Jag är även glad för alla härliga arbetskamrater och såklart alla elever som förgyller ens dagar.

Sedan var jag och Gunilla på möte med Camilla som var väldigt givande.

Det var även fredagsfika i matsalen det har vi all personal sista fredagen varje månad, det är riktigt trevligt och ett sätt för oss alla att träffas samtidigt.

Elevhästarna verkar ha tagit flytten hit med ro och det fungerar jätte bra i hagarna.

Trevlig Helg
Sara


2Hnsam

Nu på morgonen har 2hnsam haft övning och vi körde possition på flisen. Hästarna var taggade idag till och med lilla köttbullen Ödla jag är jätte nöjd med henne hon hade fart under hovarna idag,hon kan när hon själv vill men vore ju roligt om det hände lite oftare bara :)
Efteråt så stretchade och duschade vi hästarna och sedan gav vi dom lunch
Efter lunch har jag ettor

BERGAS TRAVHÄSTARPUCKEN
 
 
JALLE
MUMIN

FRESA
 
TAKIDA
YOGGI
SURFINIA
OPUS

CHIPPEN
FANTOM
QUINTA
LADY
MONA
ZEBB
 
BLOMMAN
ÖDLA
SANTANA
 

 
 

3Hnsam

 
Voltstarts träning på rakan på morgonen
Lady börjar ta i ordentligt på rakan nu vilket är jätte roligt,snart dax för henne att beträda ovalen på Valla och träna lite :)
 
Sophie red Mona
Carro körde Quinta
Nathalie körde Lady
 
Efter vi var klara så fick tjejerna stretcha hästarna och gissa om dom tycker det är skönt?
 
Nathalie stretchar Lady


Carolina stretchar Quinta
 
Sophie stretchar Mona
 


Mona hade trampat sig på ballen så då passade vi på att träna  att lägga galoppbandage oxå,Quinta undra vad vi höll på med han var ju inte skadad och behövde inget bandage på hoven.....
Efter lunch ska vi  träna på att byta possitioner med varandra på flisbanan.
 
Efter önskemål så ska jag göra ett inlägg  och skriva och visa bilder på alla hästarna i stallet.
Ni får gärna komma med förslag om vad jag ska skriva om om det är nått speciellt ni vill veta eller läsa om.
Sara

En gång Berga - alltid Berga!

Eftersom att jag ändå var inne för att ta bort Americanrevolution hos "våra hästar" så tänkte jag smygblogga lite.
 
För er som inte vet eller inte förstått så är det jag, Amanda, gammal Berga-elev som sköter designen här på bloggen. Jag hjälper Sara att få det som hon vill ha det ;)
 
-
 
Som sagt. Gammal Berga-elev. Jag satte min fot på Berga för att börja en 3 årig gymnasieutbildning i augusti 2006. Skoltrött och vilsen i livet, trasig och med inte dem bästa förhoppningarna på varken skolan eller livet. Den 13 maj 2009 tog jag studenten från det som visade vara det bästa jag kunnat göra i mitt liv. Men återigen stod jag där på Berga helt trasig och vilsen. Vad skulle hända nu? Fanns det verkligen ett liv utanför Berga? 
 
-
 
Jag skulle kunna skriva en hel bok om mina år på Berga. Vad jag gjorde, ihop med mina partners in crime, vad vi gick igenom tillsammans och som individuella personer. Jag skulle kunna berätta i detalj hur vi skrattade, vad vi skrattade åt, vem som sa vad och i vilket tonläge och vilka vi pekade på och hånade, vad vi sa till varandra och hur illa vi betedde oss mot varandra periodvis.
 
Det var på Berga som jag träffade mina bästa vänner. Mina fantastiska tjejer som jag aldrig skulle kunna älska högre än vad jag redan gör. Men det är också dem som lärt mig att älska, förlåta och gå vidare, att kunna lära sig av sina misstag och vilka som verkligen finns där när det väl gäller.
 
-
 
Att gå på Berga är som ett sommarkollo. Ett jävligt långt bara. Men man växer också lite som ung tonåring till en liten vuxen människa som faktiskt klarar sig själv, kan ta ansvar och visa att man är mogen.
Nej, jag har inte gått upp varje morgon i tid för att gå på varenda lektion i 3 års tid. Jag har skolat, jag har sovit på lektionerna och ridit på min häst istället, jag har tom piercat mig på lektionstid, bara för att det var roligare. Jag har blivit utslängd från internatet och blivit tvingad till att pendla. Jag har inte alltid varit trevlig, jag har gjort allt man inte får och lite till. Men ändå.. så växer man upp och mognar så småning om.
 
-
 
När jag sprang ut hack i häl på mina bästa vänner den där 13 maj 2009 trodde jag som sagt att livet var slut. Jag grät helt hysteriskt och mina vänner likaså. Jag vet inte längre hur många nätter jag suttit uppe och pratat och gråtit till "det är över nu" eller "if I could turn back time" eller "söndermarken" ihop med mina bästa vänner. Just den dagen var som att den kom i kapp oss, alldeles för snabbt. Jag var inte klar på Berga än, trodde jag. Men jo, det var jag.
 
Efter att ha kommit underfund med vad livet har att erbjuda i den riktiga världen med hjälp av erfarna vänner så ja, livet var ganska bra ändå.
 
-
 
Idag. Cirka 3 år senare. Sitter jag hemma i min lägenhet, med en son som sover i sitt rum och en karl som är påväg hem från sin fotbollsträning. Katten ligger i soffan och hästen står i stallet. Livet ordnar sig. Livet har en mening om meningen med livet är tyvärr inte Berga.
 
-
 
Jag älskar Berga. Jag ångrar inte en sekund av alla stunder på Berga. Jag älskar att läsa och komma ihåg alla minnen, bra som dåliga och se vad för människa jag har blivit idag ("nånstans där så blev jag den jag är nu"/ söndermarken). Jag vill inte göra Berga ogjort eller ändra någonting, även om jag ändå någonstans någongång kan önska att jag var 17 år igen när Berga var min fristad. Men det är så bra som det kan bli.Fan vad bra Berga är. Ja, jag älskar Berga.
 

Voltning

Volt


Värmning solvalla licenslopp2


Övning med 1or

Har haft övning med ettorna hela dagen idag.
Vi har lite förberedande inför stalltjänsten så att alla vet hur det går till när dom väl ska ha det.Visar olika foder och vart alla saker finns i stallet.
Det vi oxå går igenom är lite Ergonomi hur man mockar,lyfter och arbetar på ett så skonsamt sätt som möjligt för kroppen, vi visar mockning och eleverna får sedan prova.
Vissa som börjar har ju inte så stor hästvana och då går vi igenom grunderna hur man sätter på grimma,hur man leder,hur man släpper och hämtar hästar i hagen och i boxen,hur man tempar och varför mm.
 
Dom som jag haft idag har haft stor eller mycket stor hästvana så när vi gått igenom allt hade vi lite tid över så då  fick dom borsta och frisera hästarna, klippa kronränder hovskägg och öron.
Mumin och Lady tyckte det var jätte mysigt.
 
 
 

Bilder licenslopp 2


Licenslopp 2

Igår var det dax för det andra licensloppet att köras/ridas.
Elin hamnade i det första loppet med Takida och blev slagen med en nos, hon ska få på sig det helstängda snart så Elin får känna på henne på riktigt :)
Det var lite strul med voltningen från andra men Elin satte sina på bästa sätt! Bra jobbat!
Hon gick ut i tredje och la sig i "dödens" innan sista sväng och fick beröm att hon kört snyggt i den fasen av loppet.

I det andra loppet så körde Nathalie Fresa, Caroline red Pucken och Julia red Santana.
Voltningen var jätte bra. Pucken vet precis vad han ska göra så han måste man hålla ut ordentligt i volten så han inte genar men Caroline skötte det galant.
Julia red sitt första lopp tillsammans med Santana som oxå gick sitt första mont'e lopp någonsin och båda skötte sig jätte bra. Julia rider fint och styrkan kommer bli bättre och bättre för varje lopp.
Santana stog på benen och det såg ut som han tyckte det var roligt han var riktigt laddad. Nästa gång rider vi han med dubbla tyglar då han får så kort hals så stegtyglarna blir för långa på honom.
Fresa är ju en så skön liten häst hon kämpar på med sina korta små ben hon strider hela vägen.
Jag är jätte stolt över eleverna och hästarna som gör sitt bästa hela tiden.

Tack Johanna och Amanda som var med och supportade och hjälpte till.
Lilla Cornelia kom in och tittade och även hjälpte till.
Även Tack till våran transportör som helt plötsligt stod och duschade Santana... Hon är en riktig klippa!

Bloggar från Iphonen nu och den brukar dumma sig när man ska lägga in bilder så jag lägger in lite bilder från kvällen när jag kommer ner till stallet efter lunchen igen så håll ut!

Kram Sara


Söndag

Söndag idag och vi laddar för en ny härlig vecka.
I helgen har det flyttat in massa elevhästar och det har gått bra inga oroliga hästar, i morgon ska hästarna släppas ihop i hagarna på morgonen så alla ska träffas i stallet kl 07:00.

I morgon är det dax för licens lopp igen det andra i ordningen. Nu kommer även Julia Hultqvist hänga på där och hon kommer rida Santana. Spännande och se vad han kan utföra i mont'e. Han är riden mycket hemma och även gått intervaller under ryttare men inte på banan med andra hästar.
Vi var inne med honom själv på banan en gång men då var han så okoncentrerad och själv på banan så vi får hoppas han skärper till sig denna gång annars får vi ta en annan häst nästa gång.

3HJ har övning i morgon eftermiddag och Peter kommer och skor för Freek måste ta hand om torken och svinhuset i veckan.


Gästblogg 2HH

Hej, idag gästbloggar jag för min klass 2HH.
Vi har haft heldag med travövningar för första gången!
På förmiddagen körde jag (Amanda) Mumin på GP med resten av gänget, det gick jätte bra för alla och Mumin är en riktig glidare att köra så det var inga problem :)
Jag-Mumin
My-Zebb
Fanny-Santana
Victoria-Takida
Vikoria-Mona
Travsara och Alm-Quinta
 
Efter att hästarna hade gått duschade vi dom, fixade i stallet och rensade ogräs.
 
På eftermiddagen var nästa övning och då körde jag fina Surfina tillsammans med My som red Jalle.
Vi körde på GP och gjorde lite backjobb. Det var första gången jag körde Surfinia och man kan ju säga att det är mer häst att köra än glidar Mumin ;) Men hon var riktigt rolig och gick kanon, Jalle och My skötte sig prima dom med!
 
Dom andra körde en sväng på GP sen ett varv på flisen:
Travsara och Alm- Chippen
Viktoria- Fresa
Victoria-Pucken
Fanny var kvar i stallet och rensade ogräs och fixade:) Då hon mådde lite dåligt och stannade kvar och pysslade istället.
 
Jag tycker att vi är ett roligt gäng på övningarna och alla hjälps åt så att allt ska gå så smidigt som möjligt och alla är glada och sprider en posetiv inställning vilken gör det ännu roligare :)
Jenny har tex. köpt blommor till stallet som Travsara satt upp utanför stallet!
 
Snart börjar praktiken för våran klass och jag har fått med hjälp från Travsara praktikplats hos Team Norman, ska bli riktigt kul att lära sig träna häst på deras sätt, jag har tidigare vart hos Swartling och stall Lövgren:)
Imorgon lördag flyttar min egna travhäst till Berga så jag kommer ha helgen full, men ni andra får ha en trevlig helg!

3HJ

Övning hela dagen med 3HJ
På förmiddagen tränade tjejerna voltstarter på rakan
Carro red Pucken
Johanna red Santana
Elin körde Chippen
Maja körde Lady
Det gick jätte bra och dom satte starterna galant.
Pucken tyckte passgång var trevligare idag som han kan göra ibland speciellt när man rider intervaller oftast beror det på att ryttaren inte hittat hans "knappar" men när man förstår hur han vill ha det så går han som en klocka.
Man får inte ta det minsta i tygeln i starten då går han iväg i passgång.Så nästa gång blir det nog bättre och han skärper till sig när han kommer in på banan.
Santana såg jätte fin ut idag, Johanna tyckte han kändes fin oxå.
Chippen älskar ju rakan och det visade han även idag.
Lady blir bara finare och finare snart är det dax att åka in till banan och prova lite. Maja fick hålla i sig ordentligt :)
 
Hästarna fick stå inne över lunchen å äta lite och vila upp sig.
 
Nu efter lunch så har tjejerna kört med klocka på rakan
först 4st 40 intervaller och sedan 2st 30 intervaller.Tiderna börjar sätta sig i ryggmärgen nu ser det ut som.
Grymt bra jobbat tjejer!
Jalle sprang och slog i bakhovarna i den långa gröna vagnens fotsteg så han fick vi avbryta med för han blir jätte rädd när det händer.Förstår inte hur han kan göra det i den långa vagnen???? jaja han får väl gå intervaller under ryttare hädanefter.
Nu håller tjejerna på och duschar hästarna sedan ska dom få mat och komma ut i hagen igen.
Sedan är det mockning och sopning som gäller innan vi går hem för dagen.
 
 
Ikväll kl 17 har jag möte med "mitt" elevstall som jag är ansvarig för. Hästarna flyttar in i helgen.
sedan kl 18 har jag möte med alla som ska ha hundar på internatet.
 
 
 
 

Detta kommer vi vara med påDetta evenemang kommer vi vara med på.
Jag kommer åka in med Sara Hanse'n och Amanda Appelbro och vi tar med oss två hästar från stallet på Berga.

Ni elever som ej har licens kan oxå åka på detta evenemang ni behöver bara betala in 100 kr till mont'e klubben som ni har adress till här nedan. Ni får då ta er in på egen hand då jag ej kan ta med fler i hästlastbilen tyvärr.
Hoppas på en rolig och lärorik dag och jag hoppas få med mig många tips och idéer som jag kan använda till övningarna här hemma.
Montedag PÅ SOLVALLA!
2012-08-21 Lördagen den 8 september 2012 Ägnar vi en hel dag Åt monté. Kl 12:00-18:00 och vi börjar i Blå stugan, Solvalla stallbacke.
Personlig tränare PATRIC FRIBERG (håller bl.a. i galoppen fystester) föreläser om kost och träning för en montéryttare.

Proffskusk DANIEL OLSSON pratar om startmomentet och loppsituationer. Praktisk träning på banan.

Montéryttaren LINDA S HEDSTRÖM pratar ridstil med praktisk träning på banan.

Vi bjuder på lunch och fika.
Alla är välkomna! Till de praktiska momenten medtas egen häst och ryttaren måste ha montélicens.
Gratis för medlemmar i Solvalla montéklubb. För övriga är det en avgift på 100 kronor som insättes på plusgiro 223486-2 och då blir du automatiskt medlem.
Anmälan sker till info@solvallamonteklubb.se eller till Stina Swartling 070-2885373 senast den 31 augusti.
VARMT VÄLKOMNA!

___________________________________________________________________________________________________________


Övningar

Haft övning med 2or hela dagen och några treor har varit ner på förmiddagen och motionerat hästar.
Vi började köra Takida Lady och Mona innan lunch sedan körde vi Quinta Jalle och Chippen sedan avslutade vi med Zebb Fresa och Mumin.
Leffe kom ner efter lunch och kollade Opus som var halt igår och vi kom fram till att han ska få sulor fram för sulorna i hoven var väldigt mjuka och behöver verkas om då han var lite sned. Han var inte halt idag.

Julia i 3HH får hoppa in på licenskursen då vi fick ett avhopp i måndags morse.
Så vi önskar dig Lycka till!
Julia kommer rida Jalle eller Santana på måndag.

Fidde körde ut mer hö i hagarna idag och gissa om dom blev glada.


Klinikbesök och hästövning med 3HH

I morse 7:30 lastade jag och Gunilla Allan(ridhäst) och Fantom för att bege oss till kliniken.
Jag skrittade och travade först på gången och sedan longerade vi ute och sedan i ridhuset efter det gick vi in och böjde alla benen och sprang i gången. Vi beslutade att röntga carpus (framknät)
Och det visade sig att det fanns en ordentlig skada i knät :(
På röntgenbilden som är tagen med böjt ben uppifrån syns tydliga svarta håligheter längst fram det är skadan.
Hans ben håller på att luckras upp och om han fortsätter tränas kommer det bli värre och han kan få lösa benbitar i knät och sedan skall benkanterna runt leden vara rundade och fina men på Fantom är dom spetsiga och vassa.
Så jag har kontaktat han gamla ägare för att se om hon har nån hon känner som vill ha honom som sällskaps häst annars måste han få gå till himlen för han kommer INTE bli bättre tyvärr och vi vill inte att han ska komma till nån okänd där vi inte vet vad som sker med honom,så det är de enda alternativen men det lutar åt att han får komma till nangiala.
Jätte ledsamt och tråkigt då han är en super fin och gullig häst men man kan tyvärr inte rädda alla hur mycket man än vill.

Under tiden vi var på kliniken så körde och red mina tjejer i 3HH motion med ett gäng hästar och när jag kom tillbaka så körde vi fort med 4 st.
När vi värmde så trampade Opus på en sten och blev halt så jag fick köra hem så han ska vi kolla upp i morgon förmiddag.
Rakan var så djupt harvad så Quinta kunde inte trava vettigt så Emma körde hem med honom oxå.
Sara körde Lady och Julia red Santana och dom hade gått jätte fint.
Sara sa att Lady hade varit bra på hugget, hon hade fått legat och hållt i henne.
Sedan så kom Cassandra och Lina ner som funderar på att byta från tidning till trav så dom fick öva på att sela och sen körde dom rockhard på flisen med Yoggi och Surfinia vilket gick bra.
I morgon har jag heldag med tvåor det ska bli roligt.
Nu ska jag gå ner och fodra Opus och Fantom som står inne inatt.

Ses i morgon!


Montè sadlar

Idag kom dom 2 nya montè sadlarna hem :)

:(

Tyvärr kommer den nya hästen Americanrevolution inte komma till oss på Berga då han tyvärr har drabbats av Canser.
Vi letar vidare efter ny häst.

Licenslopp 1

Idag var det då dax för första licensloppet.
 
Vi anlitar Haninge hästtransporter på licens kvällarna. Hästarna åker i stora fräscha bussar och trailers.
Jag har fått berätta allt om trav ikväll då våran chaufför aldrig varit på trav och hon blev mer och mer intressera under kvällen.
Tack för super proffsigt bemötande!
,
Takida och Fresa åkte i bussen och Mona i det stora rymliga släpet.
 
 
Tjejerna var jätte duktiga och voltningen gick galant.
Takida gick i dödens hela vägen och var tvåa i mål och Fresa kämpade på som vanligt och var trea i mål Mona behöver mer träning hemma så Caroline får ta Pucken nästa gång men hon red jätte fint och fick goda lovord av Stina Swartling.
 
Mona
 
Fresa
 
 
Takida
 
 
Värmning
 
Tack alla för ikväll!
Vissa bilder är tagna av Julia Hultqvist. Tack för att jag fick använda dina bilder!
 
 

Licens

Ikväll kör/rider Elin Carro och Nathalie sina första licenslopp.
Bussen avgår från Berga kl 15.
Tjejerna håller nu på lunchen på att putsa och feja på hästar och utrustning det känns som dom är rätt coola men det kanske ordnar upp sig närmare mot kvällen :)
Hästarna som kommer gå ikväll är Mona (mont'e) Takida och Fresa för vagn.
Jag åker med dom in ikväll och några gånger framöver sedan tar Peter dom som vanligt men det känns bra att vara med första gångerna innan dom kommer in i rutinerna sen går det ju av bara farten.
Amanda och Julia följer med och stöttar och hjälper till
Bilder får ni ikväll när jag kommit hem från Solvalla.

På förmiddagen har jag fått hjälp att motionera hästar Tack så mycket!
Körde finingen Opus själv å vad kan man säga??? Han är såååå fin!


Välkomna tillbaka

Välkomna tillbaka alla tvåor och treor!

Hoppas ni haft ett fantastiskt sommarlov det var er treors sista har ni tänkt på det?
Sen är det den stora världen som väntar på er.
Lägg i högsta växeln så kommer ni klara det galant!


Lördag

Då har jag gått jour rundan och tittat till alla hästarna på betet, det var lugnt och harmoniskt i hagarna inga tappskor och inga sår.
Den nya ridhästen som kom igår är super fin den kan få flytta in i Travstallet om den vill fast då måste vi ju bygga ut....
En riktig Sara häst var det stor och rejäl men ändå smäcker och den verkar urgullig till sättet.
Här kommer en bild på honom


Nöjd

Jag är så glad att hästarna går så bra nu.
Opus gick idag 6 intervaller under 45 och låg bra i handen, han börjar bli sååå fin och det bästa av allt är att han tycker det är så roligt å jobba han springer med spetsade öron hela tiden.
Quinta gick tillsammans med Opus och han bara borrar ner huvudet och jobbar med hela kroppen och är spikrak i kroppen och nu behöver du inte hjälpa honom längre utan nu börjar han ligga på till och med.

Mona och Fresa var oxå fina. Emma red Mona.
Pucken har fått nya skor idag

Efter lunch tömkörde Emma och jag Yoggi på ridbanan och hon är så rolig å jobba med för hon tycker allt är roligt och idag sänkte hon lite på nacken, ni som känner henne vet att det är inget hon gör dagligdags direkt haha ska jobba henne lite oftare på töm.
Hon galopperade i båda varven lugnt å fint i en riktigt bra galopp.
Victoria var här och red Chippen samtidigt som vi tömkörde. Jag var elak ock spände fast stigbyglarna i sadelgjorden så hon lär sig att vara still med skänkeln. Det gick galant! Bra jobbat Victoria!
Tack Emma för denna vecka det har varit en riktigt bra vecka!
På söndag slutar vi röka så alla vet så skäll på henne å skvallra till mig om ni ser henne röka! Ja jag vet ni behöver inte säga nått jag har varit stygg och tjuvrökt under semestern men nu är det slut med det igen.
Så ni andra som håller på med den dumheten häng på och sluta rök ni me för det är bara skit finns inget bra med det. Kostar MASSA pengar och är FARLIGT så är det bara.

Nästa vecka blir det fullt ös medvetslös!
Licensen börjar på måndag för fyra stycken i trean Columbine och Caroline ska ta mont'e och Elin och Nathalie ska ta för vagn.
Övningar varje dag förutom måndag och kliniken på tisdag med Fantom och se vad det är för fel på hans höger fram ben.

Sedan hoppas jag att jag kan hämta hem den nya hästen snart oxå.

Jag har jour i helgen så ska kolla att alla pållar mår bra.

TREVLIG HELG så ses vi på måndag!


Torsdag

Vad ska man säga? Hästarna känns jätte fina har ont i armarna nu efter Surfinia Som var sitt gamla jag idag och Lady var riktigt taggad så hon och Mona fick gå riktigt ordentligt på flisen. Fortsatte med lilla krigaren Fresa och hon var pigg å glad som vanligt. Emma körde Ödla som var på bra humör. Takida fick nya skor inför licensen på måndag. Yoggi fick sig ett ridpass på banan av Emma.

I morgon blir det jobb på rakan för sex stycken och vi ska sedan strö upp alla boxar igen och städa selkammaren mm

Träffat och blivit intervjuad av en del av nya ettorna idag mycket trevliga,har oxå fått höra att travhästar har beniga/ spetsiga rumpor??? Jasså har dom? Bad dom ta en titt på Surfinia som stod inne. Vi har då inga med sånna rumpor.....

Vi har fått en ny liten sötnos i familjen
Han kommer det bild på här.Välkomna

Vill bara hälsa alla nya ettor Välkomna till underbara Berga!
 

Bilder från igår

Så här jobbigt är det att jobba med mig mohahahahahah
 
 
Santana
Chippen
 

Fy skäms på mig

Som inte bloggat....
Är helt slut och jag och Emma har varit det hela dagen orkade inte åka in till valla ens som jag lovat fy på mig!

Vad har vi då gjort idag? Jo jag var på möte på förmiddagen och Emma motionerade hästar sedan har vi fått hö utkört till hagarna så vi har spridit ut det å det var tungt vill jag lova Puh.
Sedan skulle vi köra Yoggi och Surfinia men Snurrfan hade tappat en sko så vi tog en rockhard och tog en mys tur med Yoggi.
Vi har sett massa smarriga hallonbuskar längs vägen så vi tog med en burk så vi kunde plocka lite. Emma släppte av mig så jag kunde plocka och sedan fortsatte hon köra och sen plockade hon upp mig på väg tillbaka haha

Jag gick och fortsatte tvätta stall medans Emma gjorde ordning åt Yoggi och Surfinia som fick sova inne.

Vi fick hjälp idag av en jordbrukselev att röja bort kardborrs buskarna utanför stallet Tack så mycket!

Ikväll har de ettor som ska bo på internatet flyttat in. Ska bli roligt att träffa alla i morgon.


Tisdag

God dag!

Jag och Emma käkade frukost tidigt i matsalen och då missade ni något Leffe körde en fin uppvisning som Ernst hahahaha.
Nåja vi började med att köra Quinta och Opus 3 varv på flisen och sedan 10 intervaller på rakan dom blir ju bara bättre och bättre dessa två finingar!
Efter det körde Emma Lady för första gången och jag körde Pucken och hade Mumin på släp bakom.

Efter lunch ska vi släppa ut och mocka sedan ska jag göra nått som känns sjukt tungt.... Jag ska åka och hälsa på Anna K min älskade lilla prinsessa som Emma nu äger. Jag kommer gråta floder, tårarna kommer redan nu när jag skriver om det fybubblan.
Saknar henne sjukt mycket lilla tjejen.

Sedan ska vi fortsätta att tvätta elevstallet så det blir klart förhoppningsvis idag. Annars i morgon.


Måndag

Finns inte så mycket att skriva om idag mer än att vi körde motion på morgonen och sen började vi tvätta elevstall 2.
Efter lunch så åkte vi och skodde Blomman fram som nu är skodd utan kil och verkade Wilma. Tillbaka på Berga igen så körde Emma häst och jag fortsatte tvätta stall. Mumin får bo inne nu och äta upp sig och som sällskap i natt har han Quinta men sen kommer Lady få bo inne med Mumin så hon oxå kan äta upp sig lite.


Ser fram emot denna vecka

Så var det söndag igen och i morgon väntar jobb.

Igår var det Berga kamratförbunds återträff som är vartannat år det är för alla som gått eller jobbar/ jobbat här.
Det är först möte och sedan middag å lekar sedan är det party på kvällen.
Det var riktigt roligt jag hade ett par stycken från min gamla klass hemma först och vi grillade och snackade gamla minnen sedan vid 22 gick vi ner till partyt.
Det är så roligt att så många kommer år efter år och alla är glada och många gamla kära återseenden fick man.
Kul å höra vad alla har för sig nuförtiden .
Jag blev jätteglad för alla fina kommentarer jag fick igår det gör mig ännu mer motiverad att kämpa på. TACK!

I veckan börjar dom nya ettorna här på Berga det ska bli intressant å se om man känner igen några från öppethus träffarna eller nån av mässorna som vi brukar ha montrar i.

Veckan bjuder oxå på skoning av Blomman i morgon eftermiddag och jag hoppas att lastbilen är klar på verkstaden så vi kan åka och hämta den.
Vi ska ju även motionera hästar såklart.
Det är Emma och jag som jobbar i Travstallet denna vecka.
Leffe och jag ska även planera lite inför hösten.

Trevlig Söndag kväll!
Sara

https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/753643/images/2012/pic_502800d29606ee5e19000009.jpg" class="image">


Alien Attack


Fredag

Jag körde Opus en sväng och tjejerna red på ridbanan.
Tvättade klart stallet och sen tog vi lunch efter lunch så har tjejerna hoppat varsin häst som ni ser på filmerna i tidigare inlägg här under.
Yoggi är mycke hoppad och Santana har bara hoppat några gånger vilket syns rätt tydligt vilket fall som helst så är dom duktiga och försöker.
Nu har vi flyttat stona till hagarna bakom stallet och sen håller vi på och snyggar till i stallet och sopar bort allt vatten efter tvättningen av boxar. Bara uteboxarna kvar.
 
Nästa vecka är det bara jag och Emma i travstallet och då ska vi konsentrera oss på dom hästar som ska gå Licenslopp och startisarna.
 
 

Sophie hoppar Santana


Emma hoppar Yoggi


Bilder från igår

Chippen och Mumin
 
Opus och Quinta
 
Bilderna är fotade av Emma Csendes och Sophie Forsslund

Ny Blogg

Nu har ridstallet oxå fixat en blogg där Gunilla och Caroline våra ridinstruktörer kommer skriva om vad som händer och sker där. Men sidan är under konstruktion så ha överseende med det.
Header på gång.
www.bergaridstall.blogg.se
ni får gärna maila bilder som dom kan använda på bloggen till
Gunilla.johansson11@gmail.com
 
Tack Sara

Torsdag

På morgonen körde tjejerna fort medans jag röjde ogräs i rasthagarna som inte använts på länge.
Sedan körde jag fort med Chippen och Sophie körde Mumin dom var ruggigt fina Mumin va riktigt löpsugen så Sophie fick ta rygg Emma fotade med Sophies kamera så bilder kommer så småning om.
Efter lunch var jag iväg på uppdrag en stund och tjejerna släppte ut hästar och hjälpte Gunilla att flytta ridhäst stona till en annan hage.
Sedan började dom att tvätta stallet och då var jag tillbaka igen.
Jag och Emma körde Quinta och Opus på rakan,det var första gången som Opus hade sällskap på rakan.
Vi värmde 2,5 varv på flisen för Opus var så pigg så han fick springa av sig lite innan vi begav oss ut på rakan väl där så travade båda hästarna riktigt fint. Har inte kört så fort med Opus nån gång och han tycker det är så roligt att springa.
Quinta såg jätte fin ut och ska få börja gå lite fortare nu för han rör sig så bra nu.
Vi var inte klara förns 16:45 så dom fick sova inne inatt.
Sophie fotade så hoppas jag får bilderna så ska ni få se två stiliga herrar.
 
 
 
Quinta                                                                                     Opus
 
När vi var klara med hästarna så skulle Sophie lägga fram kvälls hö till grabbarna men då ligger en av våra nya inneboende där och sover.
Emma kom med den briljanta ide`n att vi ska tämja den.........
Tur att du tänker på säkerheten när du ska tämja en igelkott,dom kan vara ena illbattingar sparkar å slår!!!!
Men  Emma se inte så rädd ut den kommer inte bita dig...
 
 
Dom är ju för söta
 
I morgon ska vi hjälpa Gunilla att flytta ridhäst valackerna till en annan betes hage och sedan ska vi rida lite dressyr på travarna så dom blir mjuka fina och starka.
Emma var sugen på att hoppa Yoggi så det kanske blir lite hoppning oxå.
Sen ska vi förbereda för helgen och skicka ut lite extra mat till dom som behöver och fortsätta att tvätta klart stallet.
Ännu en bra dag är till ända och på lördag är det äntligen återträff för alla gamla elever och lärare.Det har vi vartannat år och det brukar vara riktigt roligt för både gammal som ung.
Hörs i morgon Sara
 
 

Onsdag

Så vad har vi hittat på idag då?
Jo det ska ni få veta nu. På förmiddagen så körde vi motion med Tjejerna och sista turen tog jag och Emma Ödla på släp bakom Surfinia.
Efter att vi var färdig körda så fick hästarna stå inne och äta lunch innan dom släpptes ut igen,
Efter lunch så mockade vi ordning stallet sedan tog vi en tripp till Blomman och Wilma på betet.
Sophie stod och kliade Blomman på rumpan och hon tycker det är såååå skönt så hon får en lååååång myrsloksnäsa.
 
Gräset är alltid grönare på andra sidan..........
BUSTED!
Vi hitta jätte mycket Hallon som var riktigt mumsiga.
Vi fortsatte våran roadtrip till XL bygg i Håga för att köpa en rödfärgs burk till så när vi kom hem så målade vi klart elevstallet.
Vi han precis klart innan åskan kom å hälsa på. Ett projekt till avslutat CHECK!
 
I morgon blir det jobb på rakan för ett par hästar och tvättning av stall på eftermiddagen.
 
 

Tisdag

Ja som alla andra dagar motionerade vi hästarna innan lunch förutom två som tjejerna tog efter. Surfinia Mona och Ödla fick nya skor. Jag körde röjsåg utanför stallet men jag måste ha en med klinga för kardborrarna är tjocka som träd och omöjliga att köra ner med snöre. Sedan släppte tjejerna ut och mockade rent boxarna innan dom fortsatte att måla elevstallet,såklart måste jag köpa en burk till med rödfärg så vi kan göra det sista. Men att måla hela Travstallet och elevstallet för ca 1500kr är bra jobbat. Jag satt och letade på nätet efter mont'e sadlar och div mont'e saker som vi ska köpa in och även två nya rockarder då våra har ganska många år på nacken och vi kommer även få mycket elever så då behövs fler vagnar.


Måndag

Dagen har gått fort och vi har fått saker gjort. Emma och Sophie hämtade hem alla travarna så vi har dom nära i veckan när dom ska motioneras. Sedan körde vi tjejerna innan lunch. Jag hjälpte Gunilla att lägga om Olles ben och Gipsa om Allans hov. På eftermiddagen så släppte tjejerna ut hästarna och jag mockade sen snyggade vi till i stallet, rensade brunnar inför tvättning av stallet mm. Efter det tog vi varsin pensel i handen och fortsatte måla elevstallet som snart är klart. I morgon kommer Jenny och Cornelia och hälsar på och då är det grabbarnas tur att röra på sig. På onsdag kommer kanske min syster och våran barndoms kompis hit och rider lite. Dom är lite känsliga för väder så vi får hoppas det blir sol så dom kommer hit. Min syster har jobbat hos Björn och Bengt Larsson på Erikssund för länge sedan så hon kan både rida och köra.


Ingegärd har fått ragg

Ingegärd har fått ragg och inte bara av en utan två den sista var bakom tvättmaskinen


Kvällsfodtat

Varit nere och kvällat killarna


Helg jobb

Var vid 14 tiden och kollade betes hästarna och det var bara Domingo (ridhäst) som tappat en baksko annars var det lungt.
Travstona kom springandes när dom hörde att jag kom dom e ju för underbara....
 
 
När jag sedan gick till killarna så var det antagligen en broms som bet mig i armen så nu är halva armen svullen och röd och det svider nått så in i norden (är jätte känslig för bett)
Mumin Pucken och Jalle mumsar i sig av det goda gräset.
Opus Fantom Quinta Zebb Santana och Chippen
 
Ridhäst valackerna står i skuggan och vilar.
 
Nu har jag varit nere i stallet och tagit hand om de två ridisarna som står inne på box nattetid.
Olle fick nytt bandage så nu ska det nog sitta kvar.....såret sitter på så dumt ställe så att jag var tvungen att lägga ett sånt stort så det ska sitta kvar.
 
Allan var nöjd med att ha fått stå i större rasthage idag, han har skött sig och stått med alla ben på marken så han får chansen att stå där i morgon oxå
Man e rädd att skon ska åka av om han brallar omkring men han går med toffla på den hoven för att minska risken för det.
Fick hjälp med intag,fodring och bandage omläggning av Elsa hon är sååå hjälpsam
 
Ner om några timmar igen och kvällsfodra.
Ha en trevlig lördagkväll!
Kram Sara

Helg

Nu är det snart helg men för mig väntar det  jobb då jag har jour i helgen och har två skadade ridhästar inne på stall som ska tas om hand och sen är det ca 30 st på bete som ska kollas.
Släppt ut alla travarna i stora sommar hagar nu på eftermiddagen så dom får ha lite mys i helgen dom har jobbat på bra i veckan finingarna och självklart har Janina och Sophie oxå varit duktiga, jobbat som bara den.
Sedan har vi tömt resterande boxar som ska tvättas nästa vecka,har 3 uteboxar kvar att tömma men det är ingen panik med det.
Så här ser Olles ben ut men det är mycket finare idag inte alls svullet och han har stått med animalintex omslag
 
 
Hoppas ni får en trevlig helg för det ska jag ha!
Får hålla tumarna för att hästarna får hålla sig hela i helgen så jag slipper ha en stor sjukstuga här.
Tjolahopp

GÄSTBLOGG

Tja!
Sophie (3HN) och Janina (3HJ) här :)
Som Sara kanske redan talat om för er så har vi jobbat i stallet denna vecka och tagit hand om alla underbara hästar.
Sophie's ord:
Detta var min första vecka som jag jobbar i stallet, och har en vecka kvar. Vi har fått köra och ridit massor och alla hästar har skött sig exemplarisk. Pigga och glada hästar som oftast inte haft nåt emot att komma in från hagarna (kan bero på den goda maten dom vet att dom kommer få men vi kan ju låtsas att de är för våran skull). Har haft en otrolig rolig vecka och ser fram emot nästa som tyvärr är den sista veckan jag jobbar....
 
Janina's ord:
Som ni kanske vet så går ju jag inriktning rid men jag jobbade även förra året och tyckte att det var både roligt och lärorikt så jag sökte jobb i sommar igen. Innan har jag bara kört travare på "prova-på-hästövningarna" och då körde jag först i rockard med Carro och sen ensam i sulky. Med andra ord hade jag bara kört två gånger i mitt liv innan jobbet började. Dock var det inga problem för alla Berga's travhästar är så snälla så det har bara flytit på. Men jag fuskar och använder mig av QH-sele, remsele är för avancerat för mig... Hur som helst så har Jalle blivit en favorit i ridningen och sedan är det Fresa som står högst på listan i körningen, hon är såååå liten men också sååå stark! Vi har gjort allt möjligt under mina 2 jobbveckor (skulle gärna jobbat 3 veckor som förra året), fokus har ju legat på att motionera hästarna men sedan var vi ju och hälsade på fölen och sådär. Men nu är jobbveckorna slut och jag ska ta lite mer sommarlov innan vi börjar skolan igen och börjar i 3:an - vuxna!! Man får väl allt ta och tacka travstallets hästar och dem man har jobbat med inklusive Trav Sara:) Har haft två roliga veckor med mycket skratt!

Fredag

In med hästar ut med hästar sedan har vi kört och ridit
 
Sara:             Opus: Ett par varv på flisen och sedan ett par vändor på rakan lite lungt
                      Mumin: Flisen fem varv
Janina:          Jalle riden
                     Ödla riden
Sophie:         Pucken körd 
                     Mona körd
 
Peter har varit här och skott Zebb runtom och fixat lite tappskor på ridisar nu på morgonon.
Efter lunch ska vi flytta ner alla travhästar till hagarna runt grindstugan så jag slipper fodra dom i helgen och så får dom mini semester över helgen med massa mat.
Kommer ha Olle och Allan inne i helgen,Olle har ett sår insida v.bak med svullet ben som följd och flugorna älskar ju smaskiga sår så han får sova inne och Allan har ju sin hov så han får inte gå ut i stor hage.
När hästarna är flyttade ska vi tömma lite boxar så vi kan fortsätta tvätta stallet så det blir klart och om vi hinne sen så ska vi snygga till selarna sedan tar vi välförtjänt helg.
 
 
 

Gårdagen

Han inte blogga igår kväll då jag tränade hund och sedan däckade i soffan när man kom hem sjukt trött.
 
Det var fullt ös i går i stallet det var jag Janina och Sophie som jobbade sedan kom Victoria  och även Elin och hennes mamma.
Vi körde ut allihopa jag och Victoria körde en super lugn och fin Surfinia.Elin körde Takida Elins mamma körde Lady,Sophie körde Santana och Janina körde Zebb.
Det blev ett par varv på flisen alla hästarna såg super fina ut,det var någon som var väldigt glad lite mer än oss andra hahahha jätte roligt att ha så possitiva och glada människor runt om kring sig
Sedan dök Jenny A upp och då plågade vi Ödla i en rockhard och Victoria red sin älskade Chippen.
Han var dock inte så sugen på att motionera idag tror jag?
 
Efter lunch körde jag min lilla prins och han va så himla fin så där lagom pigg och travet bara flöt jag ville inte köra hem.
Hästarna kollades i hagarna det fodrades och skadade hästar pysslades om och gjordes klara för kvällen.
 
Idag får jag besök av ägaren till min gamla hopphäst och hennes dotter Alexandra mer om det senare dax att jobba!
 

Amanda här igen

Nu, finally, har jag fått in de nya hästarna i dropdown menyn hos "Våra hästar". Den första, Americanrevolution har inte ännu kommit "hem" än om jag förstått det hela rätt. Den andra är Blacksmith Lady som fått sin plats i listan.
 
Jag höll på för några helger sedan med att få in hästarna i listan men kunde verkligen inte få till det. Efter flertal timmar utan att ha löst problemet sket jag i det och har varken haft tid, ork eller lust att sätta mig ner igen med kodmallarna. Men nu så!
 
-
 
Om ni som läser (ni är ändå några stycken!) har några funderingar eller märker att något är fel någonstans, nya idéer, bilder ni vill bidra med eller tänker på något annat angående bloggdesignen här kan ni antingen kontakta mig via min egen blogg amzie.blogg.se eller maila mig på amaandha@hotmail.com
 
Ibland märker jag att alla hästarna inte går att gå in på utan det kommer upp en popup att det är fel på sidan eller att den där förbaskade kon har varit där, det har inte med min design och kodning att göra utan helt enkelt med blogg.ses nya plattform. Testa att uppdatera (F5) hela sidan eller bara hästens popup :)
 
Tjing

Onsdag

Började morgonen med att sladda banorna medans tjejerna tog in hästar åt hovslagaren och dom som skulle gå. Jag körde Lady i hennes första snabbare jobb och det kändes ok det fick bli 6 intervaller. Janina och Sophie körde Takida och Santana och dom kändes oxå bra sa tjejerna. Victoria och jag körde sedan Mona på flisen ett par varv. Sophie fick migrän och gick å la sig så Janina körde jobb med Mumin som blev lite bekväm när han fick gå jobb själv men Janina var ändå nöjd med honom. Han får stå inne och äta upp sig lite nu ett par dagar. Efter lunch fick vi hjälp av Ellinor som jobbar på jordbruket att klippa ner kanterna runt flisbanan så det blir snyggt där. Janina red Zebb en sväng och jag hade lite kvalitets tid med Allan, borsta å pyssla lite sedan gjorde vi ordning i stallet mocka sopa städa i stallgången satte på en tvättmaskin och gjorde klart ät dom hästarna som sover inne, la fram hö mm När tjejerna kollade till rid valackerna så hade Olle ett sår och var svullen och nu på kvällen hade han 39 grader så vi får se om vi måste sätta in nån behandling på honom i morgon så han får oxå sova inne. I morgon kommer Jenny och Victoria och hjälper till att motionera hästar. Jenny kommer plåga Ödla och Victoria ska rida Chippen och köra Quinta och Surfinia med mig. Härligt med lite extra hjälp å äntligen får jag umgås med min underbara vän. Vi får kanske även hjälp av Elin och hennes Mamma roligt! Fullt ös medvetslös i morgon med härliga hästar och människor!


RSS 2.0