GOTT NYTT ÅR

.


God Jul

.


Torsdag

Idag kom Ellen och hjälpte oss med mockning på morgonen och sedan kom Emilia och Philip ner och hjälpte till. Ellen gick sedan på lektion och vi andra körde och red.
Jag körde Ödla som ska igång ordentligt efter hennes hovskada. Hon kändes jätte fin den lilla köttbullen. Emilia red Quinta och det gick bra det med.
Grabbarna körde Jagette och Lady värmde GP och sedan körde dom på rakan. Rapporten därifrån var bra. Niklas var nöjd med Jagette och hon svarade ordentligt när Philip och Lady kom upp utvändigt. Lady var fortsatt fin och jag citerar Philip - Jag fick ligga raklång!
Efter det körde jag och Niklas Blomman och hon sköter sig fortfarande super bra.
Emilia skrittade ut på Pucken en sväng.

I morgon är det städning och körning av Blomman som står på schemat. Sedan är det Julbord för all personal på eftermiddagen.

Ikväll åkte jag och Jenny iväg med en busslast elever till pulkabacken i Västerhaninge.
Vi hade laddat upp med pulkor stjärtlappar,sopsäckar och glatt humör.
Hade glömt hur roligt det är och barnasinnet ska man ju ha kvar så länge det går har jag hört....
Tack alla som var med!


1HB

Denna vecka är det mycket på gång i teori undervisningen. Projekt vecka om hållbara hästar bl.a.
Ettorna har "vinterskola" för dom som har saker att ta igen så övningen idag var frivillig förutsatt att du var klar med rester.
Ellinor och Klara var hos oss hela dagen så först fixade vi stallet, jag och Niklas han även snygga till vid halmen vid elevstallarna.
Efter det gick tjejerna en promenad med Mumin och sedan behandlade vi hans senskada med Biolight.
Tjejerna fick sedan lägga massa olika bandage bl.a. Stallbandage, löpbandage och galoppbandage. Riktigt snygga och väldigt noggrant lagda bandage.
Lunchade hästarna och oss själva.
12:45 körde vi igång igen.
Leffe hade varit ute på morgonen och plogat GP åt oss så den var som en dröm att köra på.
Jag körde Quinta, Niklas Jagette,Klara Takida och Ellinor Mona, efter att vi kört GP körde vi ner på rakan men där måste det plogas lite till då hästarna inte fick ordentligt grepp så vi körde hem. Sela av duscha täcka och sedan tog vi ett gäng till. Jag körde Kung Opus, Niklas Lady, Klara Santana och Ellinor Zebb, blev en tur på GP med dom oxå.
Opus var så fin på vägen bort,jätte fin å mjuk i munnen men när vi vänder hemmåt vänder oxå styrkan i tömmarna haha han blev tokladdad.....
Niklas sa att Lady kändes som en rund miljon :)
Dom andra såg oxå fina ut och tjejerna var nöjda och glada.
Mycket bra dag och två riktigt duktiga och positiva tjejer gjorde att dagen bara svischa förbi.

Nu ikväll kommer det ännu mera snö över Berga,tycker det räcker med den varan nu.
I morgon har vi en elev från NP4 på förmiddagen.
Torsdag ettor och fredag ska jag och Niklas jul städa lite i stallet och sedan väntar Julbord för personalen 13:30.
Sen har jag faktiskt tagit ut några lediga dagar under Julen.Ska bli skönt att vila upp sig lite och ladda batterierna.
Kommer ju synas till i stallarna en del ändå då jag har hand om ett av elevstallen och jour vissa röda dagar i skolans egna stallar.


Solvalla

Ja det blev ju inte riktigt som vi tänkt oss idag.
Banarbetarna på Solvalla hade kört i diket med lastaren på slingan i skogen så stora banan var oplogad när vi kom fram så det var bara att åka hem igen!


Sulky fästena är på plats

Nu är fästena på lastbilen på plats.
Niklas och jag monterade dom på eftermiddagen.


Torsdag eftermiddag

Emilia och Samuel hade övning men då hästarna vaccinerades i går och därför vilar idag så fick dom sela Quinta med massa utrustning.
Dom fick på en hel massa saker och var riktigt duktiga,visste vad allt hette och vad det var till för.

När övningen var klar gick vi till maskinhallen och fixade sulkyfästen till taket på lastbilen så man kan hänga en vagn upp och ner.
Niklas är en hejare på att svetsa så det gick galant!


Torsdag förmiddag

Hej!
Idag på morgonen så fixade jag och Niklas stallet sedan så har vi byggt ihop två skivor som går att hänga på boxgallret mellan boxarna när någon häst medicineras.
Nu saknas bara lite färg så dom smälter in lite bättre.


2HH

God dag!
På morgonen hade 2HH övning och som vanligt var det stallfix till att börja med. Efter det selade två stycken en häst med tävlingsutrustning och två selade en häst med olika utrustningar man brukar ha vi motionskörning hemma och sedan fick dom förklara för varandra vad alla saker heter och vad det är till för.
Sedan tog vi in alla hästar och tog lunch.

På eftermiddagen fixade jag alla pass och la dom i ordning till veterinär Marianne som skulle komma senare och vaccinera sedan gick jag runt i en dimma för var nervös över resultatet av Mumins ultraljud av senan.

Philip kom och körde Takida och sedan Lady. Danielle och Lene skrittade Fresa och Ödla som håller på att sättas igång.

Marianne kom och vi började med ultraljudet och som vi befarat var det blödning i djupaböjsenan och även i gaffelbandet.
Så tråkigt när han var i grym form och detta tar ca 1-1.5 år att läka om det läker.
Vi ska ultraljuda igen om 2 månader och han ska äta metacam i 10 dagar och stå med zinkaband.
Jag och Leffe får sätta oss ner och prata om hans framtid :(
Han får gå korta promenader varje dag på hårt underlag.

Efter det bad jag Marianne titta Jagette i munnen då hon hänger på töm och som jag trodde var hon jätte vass på vänster sida så det var skönt att få det åtgärdat.
När det var klart vaccinerades alla hästar, dom skötte sig galant som vanligt det är bara Mona som man får spruta i farten då hon är lite rädd av sig.

Trevlig kväll!


2HH

 
Hej alla!
Idag har min klass 2HH haft övning hela dagen med bästa Sara, igår tjatade jag (Amanda A) till mig att vi skulle få tolka på övningen och såklart fick vi det också :D
 
Morgonen:
På morgonen hjälptes vi åt att mocka alla boxarna plus ströade till dom som det behövdes, sen tog vi in Chippen och gjorde iordning honom inför tolkningen.
My F började att rida och jag åkte i pulkan, vi skrittade ner till rakan och körde på en väg brevid flisen.
Det gick jätte bra till att börja med men pulkan var ju inte i sina bästa år så Jenny Alm plåstrade om den innan vi körde ut men efter några åk så gav den upp... men inte vi hehe!
Sedan åkte Viktoria J i pulkan som för första gången tolkade och hon överlevde ;)
Sen hoppade jag upp i sadeln och My K åkte i pulkan,sen Ida N,Bella,My, Elvira.
Chippen taggade till ordentligt i slutet och krafsade som en tjur och när Bella åkte i pulkan drog jag på och det uppskattades må ni tro!!
När vi kom tillbaks fixade några Chippen och resten gav lunch till hästarna i hagarna och sen gick vi själva på lunch.
 
Eftermiddagen:
Efter lunch tog vi in alla hästar och jag hämtade in min egna häst Chinas Elite, vi borstade hästarna och sedan var det KLARA FÄRDIGA GÅÅÅÅ och vi selade med remsele på tid mot varandra allihopa samtidigt
Vi körde flisen ett varv och sen upp på rakan och GP i snön och alla hästar kändes jätte fina.
Efter vi hade kört så tog vi ut en varsin häst och började klippa öron, kronränder,hovskägg och nacken.Samtidigt så ställde lilla Fresa upp som selningshäst och denna gången var det att sela på tid i QH.
 
Alla vi tränar och blir bättre och bättre för varje gång och peppar varandra:)
 
Sen var det slut på den här dagen som har vart kul och imorgon bitti är det pått igen!
/Amanda A
Viktoria kastade en snöboll på sin assistent Jenny Alm och det slutade med en feeeet mulning!!!

Fortsättning måndag

Efter övningen körde jag Lady och hon är så FIN vilken dröm att köra.
Om inget annat händer eller vädret sätter stopp så åker jag,Niklas och en elev från NP4 till Solvalla och kör jobb med Lady och Jagette på måndag förmiddag nästa vecka.

Idag på förmiddagen var jag och Gunilla iväg för att handla lite arbetskläder men det fanns ju ingenting suck!

Vi provade vinterkängor men dom fanns inte i storlek eller var obekväma å klumpiga.
Jag skulle prova en vinteroverall och jag slängde på mig en S overall och den kunde man vara en människa till i till saken hör att jag provade två modeller och dom var precis likadana.
Det enda jag hittade var batteri drivna handskar :) och sen fick vi uppdrag av smeden att köpa ergonomiska snöskyfflar och det hittade vi.
Vi svischade vidare till Lillhästen och där hittade jag ett vinter sett men kändes onödigt när jag redan har schyst vinterjacka och det såg för litet ut i alla fall.
Hittade sedan jätte fina varma byxor till bra pris och en varm dun väst som jag kan ha under jackan jag redan har.
När Gunilla gick och tittade på skor så provade jag i alla fall settet med byxa och jacka i storlek XS och döm om min förvåning jag kunde ha det och det satt bra :) det gjorde min dag då jag kämpar med vikten och det här va så skönt har aldrig burit ett plagg i XS nån gång!

I morgon har jag 2HH heldag men mer om det i morgon.

Trevlig kväll!
/Sara


HÄST-JORD!

 
Hallååååååååååååå, 3 häst-jord som checkar in! Vi har precis haft hästövningar med bossen herself.
Vi började med att kriga ut i snön för att ta in hästarna, och Elin hon försvann under snön, så jag (Carro) dök efter och drog upp henne ur världens snövall(!) När vi dykt klart i snön efter hästarna så var det dags för att rida (på hästarna). Det gick kalas (som alltid;) blev några svängar runt flisen och Opus gled förbi GP en sväng med Jojjo. Jaggan skrittade hem med en glad Columbine på ryggen. Elin åkte med PÅ Takida idag och bossen hon körde Santana. Jag (Carro) red på Chippen, han blev lite trötter och snubblade på en snövall och blev lite bambi på hal is, men det gick bra de med. Nu var egentligen tanken att vi skulle tolka bakom Yoggi, men eftersom vi är så lata så skriver vi ett blogginlägg i stället. (Det är de ni läser nu..)
 
Och juste! I dag kunde vi chilla på hästövningarna jag och Elin, eftersom att licensen är KLAR! :)
Som ni kanske redan vet så körde/red vårat sista licenslopp i måndags förra veckan. Och vi skulle vilja tacka travstallet och Berga för att vi fått chansen att ta licens och speciellt att vi fått använda skolans hästar och transporten. OCH såklart all hjälp och stöd vi fått genom de här veckorna! TACK!! :D
 
 
 
PUSS / Carro, Elin och Jojjo
 

Söndag

Hade tråkigt och kände mig rastlös ikväll så jag lånade plogtraktorn och plogade Flisen och GP så nu ska det gå att köra där igen.


Fredag

1or idag nio stycken tre sjuka.
På morgonen mockade och ströade vi sedan höll jag litet förhör om senor och leder med en och en.
Efter det körde jag och Niklas Blomman och idag fick vi lite bocksprång på rakan men det var bara glädje som tur var. Vi har ju väntat på att det ska komma nått bakslag eftersom hon har varit så himla lugn och snäll under hela inkörningen.Hon lyssnar på rösten och saktar av när vi "proar" på henne. Niklas åkte med på sidan av vagnen hela vägen idag. Han svetsade dit ett säte igår.
Medan vi var ute och körde så snyggade eleverna till i stallet, hängde täcken gjorde rent borstlådorna mm och sedan vägde dom upp lunch hö och la in det i boxarna och sedan när vi var tillbaka med Blomman tog eleverna in hästarna.
I eftermiddag ska vi ut och köra i det fina vintervädret.

Hörs senare
/ Sara


Niklas

Hej hej hallå dagboken... Just nu sitter jag, Niklas Wennerholm vid skrivbordet, vem är då den filuren tänker du?!
Jag gick här på Berga NBG 2003-2006 med inriktning häst-jord. Under min utbildning här hade jag en egen ponnytravare som vi åkte runt och tävlade med på sveriges travbanor. Jag tillbringande mina lov och vissa praktiker på Fituna hos Stall Farming, där jag lärde mig mycket om tävlingandet men även en del unghästhantering.
Efter min utbildning här började jag dagen efter att jobba på Rivners AB som mekaniker på rivningsrobotar och diverse andra maskiner de har i sin maskinpark.
Efter att ha jobbat där i ca 4 år gick jag över till att arbeta med mina föräldrar i familjeföretaget Wennerholms Brandskola, vi pysslar med brandutbildning samt försäljning och service av brandredskap till organisationer och företag.
Samtidigt som mina arbeten jag haft hittentills har jag så fort jag fått möjlighet hjälpt till med travhästar på lite olika ställen där det behövts, det har oftast blivit med Rivners hästarna på en gård i Enköping.
Jag är nu ca 2-3 dagar i veckan på Berga NBG och arbetar med Sara i travstallet vilket jag ser som ett av mina drömjobb, man får chansen att utbilda ungdomar i ett ämne som man själv brinner för i en miljö som i mina ögon är överlägsen andra skolmiljöer.
Dagarna här går fort, det är mycket att stå i men allt går oftast som på räls i och med de positiva själarna man får möta en arbetsdag, och alla har samma mål, hästarna välbefinnande går i första hand.
 
Har även en "sidosyssla", det är att jag under Solvallas tävlingsdagar jobbar som tävlingsfunktionär i startmomenten, jag går då som understarter, vice huvudstarter samt startbilsförare, dock inte allt samtidigt :P
Även licensutbildningen på Solvalla har jag en fot med då jag och två till utbildar de som skall ta tävlingslicens för att få tävla i trav.
 
Så nu har ni fått en liten presentation av vem filuren är som smyger runt i stallarna några dagar i veckan :)
 
 
 

TACK!

Måste bara säga vilka underbara elever vi har. Idag har jag fått så mycket hjälp så man blir varm i hjärtat.
På morgonen kom det ner massa elever på sin lediga dag och hjälpte till och mockade och släpade skottkärror till gödselstacken i snökaoset och skottade snö runt stallet så snön yrde med ett leende på läpparna.
På eftermiddagen så red dom lite hästar i ridhuset efter att dom krigat på med snöskyfflar för att ta sig in.

Vilken dag *puh*

NI ÄR GRYMMA! Stort Tack
/ Sara


Herre Gud!

Vilket oväder!

Vi var tvungna att ställa in alla lektioner idag pga vädret. Elever och lärare lyckades inte ta sig hit.
Tack alla som kom och hjälpte mig i stallet på morgonen <3
Fast det plogas hela tiden så yr det igen på bara några minuter.
I allt kaos så glömde vi anmäla så vi får leta vidare efter lopp.
I eftermiddag ska några elever motionera lite hästar och jag ska på två möten kl 13 och 14 sedan väntar snöskottning igen.

/Sara


Tisdag

Lugn dag idag inga elever då dom var sjuk anmälda.
Fick hjälp av rideleverna att mocka stallet sedan skodde Freek Blomman runt om och verkade Wilma sedan bytte han skor på Jagette fram då hon inte klarade av att gå med flappsulor så nu fick hon tillbaka järnskorna fram. Rideleverna skulle visa häst vid hand så dom tog Wilma och Blomman med sig till ridhuset.
Sedan kom Philip och körde med mig han körde Jagette och jag Quinta. Vi fodrade och gick sedan på lunch.
Efter lunch åkte jag runt och tittade till banorna för att se vad som behöver göras, ploga eller inte.
På GP var det två små björkar som böjt sig över vägen pga all snö så det skulle Staffan fixa.
Letade sedan efter Fidde för att prata om plogning men han var iväg och levererade hösilage. Kollade lite när dom servade traktorer alltid kan man lära sig nått nytt.
Gick sedan till stallet och städade och röjde i mina skåp sedan kom Philip och körde Santana.
I morgon är det anmälningar till Sundbyholm mer om det i morgon om vi kommer med.

När jag gått hem ringde stalltjänsten och sa att sex vattenkoppar sagt upp sig så det var bara att gå ner igen och ta fram hinkar å fylla vatten i. Det är cirkulerande vatten så det kan inte ha frusit utan det är nått annat fel så i morgon får vi ringa rörmockarna så dom får kolla vad som är fel.

Hujeda mig vad det snöar nu ikväll får se om man kommer ut utanför ytterdörren i morgon bitti, tur man har
nära till jobbet :)

Stallkatterna Elsa och Ebba är mer och mer inne nu när det börjar bli kallt. Annars är dom jämt ute och far kommer bara in för mat, sova en stund och för lite gos.
Så skönt att dom har en kattlucka så dom kan komma in och ut när dom vill.
Är det någon av er läsare som har nån mysig säng eller kryp in åt katterna tas det vänligt emot.

Trevlig kväll!
/ Sara


Hoppning

Idag skulle dom hoppa på ridövningen så vi hängde på där med två travare Opus och Yoggi. Licens tjejerna gjorde ordning sina hästar, fodrade och tog in alla hästar. Dom kör/rider sitt sista lopp ikväll.
Både Elin och Caroline klarade teori provet förra veckan så jag och hela Travstallet vill säga:
GRATTIS till licensen! Bra jobbat tjejer!

Opus hoppade för andra gången i sitt liv och vi körde på stort och hoppade bla vattenmatta, Johanna red honom jätte bra.
Yoggi som alla vet är Travstallets hoppstjärna hon reds av Maja för första gången och det löste hon jätte bra, Yoggi älskar att hoppa men är inte lätt att rida eftersom hon blir lite för ivrig ibland och är totalt orädd.

Helgen på Stockholm international Horse show gick bra.
Många som är nyfikna på våran skola och frågar mycket framförallt föräldrar som tar broschyrer till sina ungdomar.
Många gamla elever som kommer förbi och hälsar det är jätte roligt.
Blir rörd av alla fina ord jag fått höra i helgen Tack!


Söndag

God morgon!


Hahahaha

Sånna kanske vi ska köpa in istället? Billiga i inköp och när dom blir övermogna är det bara att kasta dom.
Skador på dessa vet jag dock inget om.


RSS 2.0