Blomman skodd

Idag på morgonen har Freek slagit på Blomman framskor med kilsula på sin skadade hov men vi ska fixa ett par ringskor och lägga på istället,det blir nog bättre.
Hon skötte sig jätte bra och stog still.

 


Start

Idag blir det start på Solvalla för Mumin i Mont'e loppet, Amanda Appelbro rider.
Jag var ute och joggade honom igår och det kändes ok.
Fresa har flyttat in bredvid honom och det blev ett j****a liv när dom hälsade på varandra så han fick ett sår insida v.bak så hoppas att det inte är svullet och ömt idag för då får vi tyvärr stryka.


Hämtade hem de sista hästarna (Pucken och Jalle) och grejerna från Solvalla igår så nu är alla hästarna hemma igen.
/Sara


Blomman på promenad

Blomman


Blomman betar

Blomman


Fredag

Idag fick tjejerna motionera hästar hemma på morgonen och jag var först på hästmöte och sedan åkte jag till Solvalla och hämtade hem Fresa och Takida.
Först mockade jag ur Fresas box och packade in täcken i lastbilen å gjorde klart (Tack Malin för hjälpen)och sedan så bjöd jag på cupcakes som jag bakade igår kväll och köpte en blomma å ett kort till tjejerna i stallet så vi tog en Hej då fika och snackade lite. Hoppas verkligen vi kommer hålla kontakten för ni är underbara :)
Tyvärr var inte Louise där idag på förmiddagen så får prata med henne på måndag om hon är där då när vi ska in med Mumin som ska starta Montè igen.

 


När jag kom hem igen till Berga så fixade jag lite med lastbilen bytte en mutter å satte dit en bricka och kolla batteriet mm
Sedan gick jag på promenad med vilddjuret som var riktigt lugn idag fick sällskap med Sara Hansèn
Filmade oxå men gick inte att lägga in den så den får ni senare ikväll.
Vi gick runt allèn idag för första gången och passade då på att beta lite i ena sommarhagen.


Nu ska jag och Sara Hansèn ut och köra lite i det fina vädret
Hoppas ni får en trevlig helg så hörs och syns vi!
Håll tummarna för Fantis (min hund) som ska ställas ut för första gången i morgon i Västerås.
Kram Sara


Sorry

Skrev ett sjukt långt inlägg och sen var all text bara spårlöst borta blir så ledsen!

Skrev i allafall att jag håller på att köra hem hästarna från stallet på Solvalla för sista licensloppet går på lördag och att jag kommer sakna Malin, Ann och Louise sjukt mycke ni är underbara! Måste bjuda hit er på en grillkväll när det blir lite varmare ute.

Var inne på Solvalla igår kväll och gick funktionärs rundvandring med elever det gick galant!
Hemskt ledsen för våra vänner på Västmanlands naturbruksgymnasium som fick hovbensfraktur på en av sina hästar igår.
Lider med dig Johanna.Kram

Blomman är pigg på sina 5minuters promenader så hjälm på huvet och handskar är det som gäller och hon visar mer än gärna upp hur snygg hon är men kan sedan oxå slappna av och stå och beta lite gräs en stund. Älskade lilla häst!

Mösspåtagning för våra blivande studenter i morgon, 11 maj springer dom ut.

Vi har även en ny häst på gång men vi får se hur det blir med den.

Kram


Bergadags kadriljen

I år kommer Sara Hansen 2hsam och Elin Haglind 2hj att köra travhästarna i kadriljen på Bergadagarna 2-3 Juni.
Vilka hästar det blir är inte bestämt ännu.
Trevlig helg!
Sara


KOSLÄPP

Berga Naturbruksgymnasium, Västerhaninge


Måndag 14 maj
OBS! Att detta är en måndag

Gården öppnar kl. 08.30
Korna släpps kl. 09.00


Beskrivning av gården

Vi anordnar kosläpp på måndagen den 14 maj. Vi öppnar upp gården kl. 08,30 och beräknar att släppa ut korna ca. 09,00.

Skoljordbruket på Berga omfattar ca.700 hektar, varav 400 hektar är odlad mark, 200 hektar skog och 100 hektar bete/hagmark. På fälten odlas höstvete, korn, rågvete, havre, oljeväxter och vall. Som gödselmedel används stallgödsel och handelsgödsel. 60 hektar odlas ekologiskt d.v.s. utan handelsgödsel eller bekämpningsmedel.(kravgodkänt)

Stallarna på Berga har byggts efterhand under åren från skolans start. I dag finns på Berga stallar för de vanligaste djuren inom lantbruket.

Ladugården

Bergas ladugård byggdes runt sekelskiftet 1800-1900, men har sedan dess byggts om ett antal gånger. Förutom ladugården finns även en kall öppen lösdrift för bl.a. ungdjur.
Här på Berga bor 170 nötkreatur varav 80 mjölkkor & kalvar som sköts av elever och instruktörer. Kossorna är av raserna Svensk röd och vit boskap (SRB), Svensk Låglandsboskap (SLB), Svensk jerseyboskap (SJB), en mjölksimmentalkorsningen samt några större köttraskorsningar. Eftersom vi är intresserade av olika raser har vi också en fjällko.

Korna på Berga mjölkar i genomsnitt 35 liter per dag och på ett år blir det sammanlagt 10 000 liter per ko. Multiplicera det med 80 så ser du hur mycket alla vuxna kor i ladugården mjölkar på ett år!!!
Vi som jobbar i ladugården är förmannen Peter samt instruktörerna Fredrik, Elin och Linn.

Hos oss får du lära dig det mesta som går att lära sig om kor. Varje dag ska korna mjölkas, utfodras och pysslas om ordentligt. Det är alltid något spännande på gång. Vad sägs om kalvningar, kobad, rykt och klippning, utställningar, veterinärbesök, djursjukvård, betessläpp, klövverkning, mm… Låter det intressant? Här får du den bästa grund man kan tänka sig för att bli en utmärkt djurskötare, oavsett om du vill plugga vidare eller jobba efter gymnasiet.

Kontakt

lave.tufvesson@yahoo.se

Program

För er som vill, gå gärna vår tipspromenad. Rätt svar presenteras på www.arla.se. De fem som har flest rätt svar får ett pris hemskickat per post, så var därför noga med att ange din postadress på tipstalongen. Under dagen serveras mjölk och bulle. Arla bjuder!

Välkommen till årets betessläpp!

Vägbeskrivning

Till Berga med bil från Stockholm.
Kör väg 73 och ta av vid Västerhaninge Södra. (Trafikplats Fors) Kör mot Västerhaninge(300m) och sväng av mot Stav. Efter ytterligare 1.7 km, sväng vänster vid skylt Berga naturbruksgymnasium.


Om du åker pendeltåg:
Åk till Västerhaninge, där du byter till buss 847 mot Nynäshamn. Busshållplats Berga är belägen omedelbart vid Bergas infartsallé.

 

Därför behöver vi Dina kontaktuppgifter

På grund av väder, vind eller oförutsedda händelser, kan betessläppet på den gård just du valt bli uppskjutet eller ändrat när det gäller datum och tid. För att vi i så fall ska kunna komma i kontakt med Dig så fort som möjligt, är vi tacksamma för att Du fyller i kontaktuppgifterna i anmälningsformuläret.


GÅ IN PÅ WWW.ARLA.SE OCH ANMÄL ER

Sara

Fantom och Yoggi

Bella och Boken


Älg

Våra fantastiska älgar som invaderar rakbanan var här idag igen denna gång var det bara en som var ute och spatsera, på förmiddagen hade Peter sett fyra stycken där nere.
Jag åkte ner med bilen och skulle skrämma bort dom så tjejerna kunde jogga där.
Det läskiga är att dom är helt orädda, jag gorma och tjoa hoppa å studsa men han brydde sig inte ett jota.
(man skulle ju vilja göra en god stek på den där lillen *mums*)


Vi var på Solvalla på morgonen och motionerade hästarna,fyllde på vatten i hagarna mm
Pucken och Jalle skoddes av Tappskokurs tjejerna tillsammans men FreekNär vi kom hem så har tjejerna kört sina passhästar medans jag har promenerat med Blomman och pysslat om henne, hon blev så glad av promenaden.
Måste säga att hon är så snäll, hon har stått på box i 3 månader och är snällare att promenera med än ridhäst fölen som går i hage varje dag.
Innan fick hon va i sjukhage i 5min men det gick inte hon blev helt galen vilket inte är så bra.
Nu står hon utan hovbandage inatt för hoven behöver lufta så får vi se hur det ser ut i morgon.
I morgon blir det en hemma på Berga dag med fortkörningHa en trevlig kväll!

Sara

Veckans ämne är:

Är med i en grupp på Facebook som heter TRAVBLOGGAR där det är tjejer och killar som bloggar om sina travliv och som precis har börjat med att ha ett ämne att skriva om varje vecka och denna vecka är ämnet:

Berätta om din första kontakt med travsport. Hur, när och varför började du med trav?

Hur jag kom i kontakt med travhästar första gången var när min syster började jobba på Erikssunds säteri och då var jag 7-8år (1987-88)
Jag var med några gånger och fick då rida Freddes och Henkes lilla vita shettis, Bamse hette han om jag inte minns fel?. Men han va inte så snäll mot mig alla gånger hehe han kastade av mig ett antal gånger i skogen när vi var ute och red så jag fick rida hem på syrrans passhäst och hon fick ta ponnyn och en annan gång skenade han rakt in i stallet med mig men jag var lika lycklig för det.
Sedan skulle min systers ena passhäst säljas och det fanns en spekulant på honom och syrran gjorde ALLT för att våran familj skulle köpa hästen innan han hann bli såld till denna dam.
Vi ringde  pappa och terroriserade honom på jobbet x antal gånger och han satt i viktigt möte så tillslut ledsnade han på vårat tjat och våra krokodiltårar så han mer eller mindre skrek i luren - MEN SÄG ATT VI KÖPER HONOM DÅ!
Och så blev vi med en liten svart  2åring med stjärn e: Ideal du gazeau  u: Qvadis sund
bild lånad från google

Av denna häst blev det inget vettigt utan han fick senare bli ridhäst men vi hade mycke roligt med den hästen och jag kommer ihåg när pappa kom hem en dag och bad oss att gå ut på baksidan av huset och där hade han sadlat min trähäst hihi med en helt spruttans ny sadel med rött schabrak. MINNEN.
Gissa om vi blev glada.
Höll samtidigt på med ridning och hängde i massa olika stall.
Höll till på Bögs gård på järvafältet och fick chans att lära mig köra och fick ta licens på några shettisar där som jag sedan tävlade några lopp med.
Min dåvarande bästa vän Annelie Ahlblom och hennes familj ägde då russet Gräsman som  tävlade framgångsrikt så var ju mycket med henne i stallet och på tävlingar.

Sen till Gymnasiet så sökte jag till BERGA NATURBRUKSGYMNASIUM i västerhaninge där jag fortfarande är kvar men som Travinstruktör sedan 12 år tillbaka så jag har bott här på Berga i 15år vilket är helt underbart, vilket ställe vilken atmosfär.
Hästar, kor, grisar och trevligt folk hur bra får man ha det på sin arbetsplats? Ja jag njuter i alla fall!

Läste då Travinriktning och lärde mig massor.
Under mina år som elev fick vi åka på många praktiker och chans till att åka utomlands på praktik men jag va ju flygrädd så jag hamnade i Eskilstuna hos Håkan "Hockey" Ericsson vilket jag absolut inte ångrar han och hans personal lärde jag mig massor av bla att köra unghästar på "rätt" sätt.
Fick ta mycket ansvar och fick egna passhästar.
Bodde första gången i en sommarkåk på gården och andra gången bodde jag på Hockeys kontor på banan det var lite små läskigt att bo där helt själv men det var ju bara att bita ihop hehe.

Åkte även tillbaka dit på ännu en praktik lite senare, var även i 3an hos Olle Goop så lärorikt och alla handledare jag haft har varit helt fantastiska.

Vi åkte även med när skolans hästar startade och vi körde ponnylopp mot andra skolor varje år på Sundbyholm under Påsken.
Mina betyg kanske inte var lysande i dom teoretiska ämnena men jag fick göra det jag älskar och det är att hålla på med hästar och under skoltid dessutom.

Tog studenten 1997 och sedan började jag jobba ett par månader senare här på Berga och är fast!
Har säkert glömt massa saker att ta med men detta var i alla fall det stora hela.
Har ni frågor om detta så är det bara att fråga på, jag svarar så gott jag kan.


Vill man komma och hälsa på oss och se sig omkring eller är intresserad av att söka hit så är det bara att kontakta mig eller gå in på våran hemsida som ni finner på första sidan under "Länkar"
Annars är ni varmt välkomna till BERGADAGARNA som är den 2-3 JUNI mellan 10-15 där vi visar upp gården och har uppvisningar och det säljs massa handarbeten och annat skoj.
Brukar vara jätte trevligt.

Kram Sara

Tack

TACK AMANDA FÖR DEN NYA STILEN PÅ BLOGGEN DET BLEV SUPERSNYGGT!
JAG FÅR BJUDA PÅ MIDDAG NÅN DAG ELLER SITTA BARNVAKT NÄR NI BEHÖVER.
KRAM


Hej på er!

Som ni kan skåda är det en ny layout och design på bloggen som jag, Amanda, har knåpat ihop. Jag har stått för alla de olika designerna som funnit på bloggen sedan den startade. Och med tiden som går så utvecklas man i sina kunskaper så då tog jag mig friheten att ändra. Alla gånger innan har Sara sagt åt mig att fixa vad som behövs fixas.

Som sagt,
tog mig friheten så det betyder att Sara kommer bli (glatt?) överraskad när hon ser bloggen nästa gång. Hoppas iaf, men känner jag henne rätt så blir hon bara glad.

-

Kram på er,
min egen blogg hittar ni på adressen http://amzie.blogg.se

Fredagen den 13

Drog till Solvalla direkt på morgonen och motionerade alla hästar.
Cornelia och jag körde Fresa( Tack Ann och Malin för lånet av vagn)

 
 
Amanda red Takida och Emma red Mona, medans dom gjorde iordning hästarna så mockade jag boxarna. Efter det så red Emma och Amanda Jalle och Chippen och Cornelia ville longera idag igen så Pucken fick ställa upp.

Jalle                                                                         Chippen
 

Takida
 

Nu tar vi helg och laddar för två nya veckor med NUM så då blir det fullt ös medvetslös!
Trevlig helg!

Tjolahopp

Började dagen med att ge Blomman lite Domosedan gel så jag kunde lägga om hoven i lugn och ro det fungerar faktiskt riktigt bra.
Nu är det sista dagarna på Metacam så nästa vecka ska jag ringa och rådfråga Skara och höra hur dom tycker vi ska fortsätta med henne.

Detta behövs för att lägga om hoven

Så här ser hoven ut nu


 

Efter det så åkte jag Cornelia och Emma till Solvalla och motionerade alla hästar där.
Började med att Emma red Mona och Cornelia red Fresa på slingan (jag hade Cornelia i lina) Den där mördarbacken alltså tjoooho men går den gärna hundra gånger bara älskade Cornelia är glad. Sedan red dom på körbanan en stund.

 

Efter det så käkade vi lite lunch och sedan kom Emmas kompis Felicia så hon fick rida Jalle,Emma Chippen och Cornelia Pucken och jag vandrade glatt med. Tog ett varv på slingan och sedan gick vi ner till Kör/rid banan där Emma och Felicia red och Cornelia ville prova att longera så så fick det bli. 

 

 Stor och Liten....Man blir sjukt rörd av hur hästarna beter sig när Cornelia hanterar dom. Dom är så försiktiga och hjälpsamma, tar ner huvudet så hon når att sätta på grimmor och huvudlag mm står snällt still när hon täckar dom, a det är sjukt häftigt vilka fantastiska djur vi har!

Vi råkade bestämma lite snabbt Cornelia och jag(utan att fråga Jenny Cornelias mamma) att hon skulle sova hos mig inatt och vara med mig i morgon oxå hihi då ska vi köra.
Just nu är kl 19 och ungen är kvar i stallet med Amanda och Emma och putsar på deras privata hästar.
Måste ringa hem henne snart så hon får lite mat i sig. Man känner igen sig så i henne för precis så var man själv när man var liten och hästgalen och var med syrran på jobbet på Erikssund och hängde på ridskolan eller hos egna hästen och ponnyerna jag körde.

Det som är så skönt med henne är att hon aldrig är ivägen eller sinkar ens tid utan hon e med på allt och om jag behöver köra nån och hon inte kan följa med så fixar hon med nått i stallet istället utan att gnälla,Underbara unge!Tack till Emma och Felicia som hjälpte till idag <3 och Emma följer även med oss i morgon :)

PÅMINNELSE

47 DAGAR KVAR TILL ELITLOPPET

GLÖM INTE ATT KÖPA BILJETTER TILL ELITLOPPSFESTEN!BILDER FRÅN 2010
Söndag

Wilma mår bra idag och är ute i hagen och busar.

Blomman ser fortsatt bra ut i skritten, hon är lugn och fin i boxen men börjar nog ruttna lite på att stå inne men vem skulle inte ha gjort det?
Men hon bara älskar sin medicin och det är ju skönt att man slipper bråka i henne den varje dag, hon sträcker sig ut ur boxen när hon ser att jag kommer med sprutan hahaha så underbar.

Fixade lite lösa skor på morgonen så nu hoppas vi det sitter.
Freek måste sko i veckan både hemma och på Solvalla.


Blomman


Jour

Lördagen har gått bra inget strul eller sjuka/skadade hästar men massa lösa skor som jag ska slå dit i morgon bitti, travarna har levt rövare i hagarna.
Vid kvällfodringen får jag samtal att "lilla" Wilma (rid fölunge) rullat fast i boxen( hon står i en stor fölbox)
Så bara att cykla ner å hjälpa henne loss. Fick lägga linor runt både fram och bakben medans Johanna satt på halsen så hon inte skulle lyckas sparka eller klämma oss om hon fick panik medans vi fäste linorna, sedan var det bara att rulla runt lilla pållen. Hon var riktigt medtagen men Emma har kollat henne och jag ska gå ner om en stund igen och se hur hon mår.
Hoppas på fint väder i morgon.


Påsk

Jaha nästa vecka är det lov på skolan men jag jobbar som vanligt, kanske tar ledigt nån dag kanske onsdag då jag inte behöver åka och ta hand om vallahästarna då.
Ledig i morgon, jour lördag och söndag i stallarna och ledig måndag ska bli riktigt skönt hoppas på fint väder så man kan pyssla lite hemma på tomten.
Solvalla hästarna får välförtjänt påskvila i fyra dagar nu.
Första NUM tjejernas sista dag idag oxå dom har varit jätte duktiga och efter lovet kommer Maja,Boken och Angelica att vara med mig i stallet i två veckor.Så då är det fullt ös igen.

Dom som har ridning har idag Dressyr och Hopp prov så det knoppades och putsades som attan i ridstallet på morgonen och tjejerna va stiligt klädda i tävlingskläder.
På förmiddagen rider dom dressyrprogram och på eftermiddagen hoppar dom bana.

Tänkte köra jobb med Opus på eftermiddagen om inte vi får besök av dom envisa älgarna idag oxå hehe måste flirta med någon som kan fota när jag kör honom någon dag, han är ju så stilig.


4 April

Idag har vi varit hemma på Berga och det har varit fullrulle.
På morgonen hade läraren Sara lektion om Anatomi med 1A i stallet så dom använde 4 hästar till det.
Måste ju säga att våra hästar är fantastiska.


Opus fick alla kroppsdelar utmärkta med postit lappar

Mina tjejer fick svara på massa frågor om utrustning och det gick ju hur bra som helst ;)
Sedan körde vi motion och hästarna ser jätte mjuka och fina ut.
Innan lunch när jag och Becca körde på rakan så kom det två älgar hoppandes över staketet till sommarhagen och ville vara med och leka men vi ville inte direkt leka med dom så vi körde hem.

Efter lunch så gjorde vi hästarna som var kvar Becca och Carro  körde rockhard med Surfinia, Emma körde Santana, Patricia körde Quinta och Sara longerade Anna

Sara och Anna

Efter det så selade vi på tid mot varandra först med remsele och sedan med QH sele
Nu ikväll ska tjejerna in till Solvalla och gå funktionärs rundvandring så i morgon ska vi köra på morgonen sedan får dom ledigt på eftermiddagen.

Vi la om Blommans hov idag oxå och det ser riktigt bra ut (la ingen jodsprit idag) och om det fortsätter så så kommer hon att skos efter påsklovet.
Men vi fortsätter att ta en dag i taget och håller tummarna hårt.


Travets talanger

Dessa kan köra/rida i Travets Talanger

2012-04-03 Var med och bidra till att lovande ungdomar kan fortsätta utvecklas. Den 15 april drar Travets Talangers loppserie igång. Här hittar du listan på alla som är möjliga att anlita som kusk eller ryttare i loppen!

Travets Talangers loppserie innehåller 6 sulkylopp och 6 montélopp på olika banor med fina prispengar. Vid varje lopptillfälle ges ungdomar utbildning, coachning och feedback från kusk, ryttare och domare.

Listan är uttagen den 3 april 2012 och visar namn, licenstyp, antal körda/ridna lopp med stor häst och ponny.

Lista Travets Talanger 2012

För att läsa mer om datum samt propositioner klicka på länken nedan.

http://www.ungatravet.se/article/2.225/1.545


Vi har två stycken gamla Berga elever som kan vara med och en som går nu i ettan dessa är:
Erica Hesselgren Montè (tagit studenten)
Ellinor Sundberg Kör (tagit studenten)
Amanda Appelbro Montè
Amanda tog licens precis innan hon började hos oss och går i ettan nu och har precis börjat rida våra hästar i lopp hittills har det blivit två lopp och det ser mycket lovande ut hon rider mycket snyggt och stör inte hästen under sig.
Har fått mycket bra lovord från andra etablerade montèryttare som sett henne rida :)
Kika in på hennes blogg http://monteryttarn.blogg.se/
Hoppas hon får chansen att vara med i dessa lopp och utvecklas till en duktig Montèryttare och föra fram montè sporten i Sverige.

Sara


Dag17

Blomman


Måndag

Idag sänker vi Blommans Metacam dos från 275kg till 150kg och hoppas på det bästa.
Tjejerna motionerar hästar hemma på morgonen och efter lunch åker vi och kollar Takida som antagligen fått stenskott i ögat.
I morgon är det licenslopp igen

Mr Steven

Städade i mitt garage idag och hittade massa roliga bilder från mina Berga år.
Den här hästen var mycket speciell han va grinig och bet folk han inte tyckte om precis sånna puckohästar som jag tycker om så vi fann varandra väldigt fort. All ledig tid i skolan befann jag mig i travstallet och tog hand om min Kung Steve,när jag inte tog hand om min egen hopphäst jag hade såklart.
Minns hans seger på Sundbyholm som om det vore igår, den galna resan hem därifrån ska vi inte tala om... Säger bara skyltfönster i södertälje hahaha.
När jag och Världens bästa Larsson skulle ut å köra å jag ramlar baklänges i stallgången å får hjärnskakning.. Ligger där med benen rakt upp i luften och håller i tömmen längst ut å proar på Steve och Leffe å Larsson står och asgarvar... Ingen hjälp fick man där inte hahahaha
Hans förbannade gaffelband vänster bak som inte läkte även fast han fick stå Mycke längre än vad som var bestämt.
Sista dagen i hans liv som vi tillbringade tillsammans hela dagen glömmer jag ALDRIG!
Han ska finnas på min kropp snart måste bestämma om jag vill ha hans namn eller huvud eller födelsenummer först och vart det ska sitta.
Kommer ALDRIG finnas nån som du igen!


Här är min Älskling Mr Steven


RSS 2.0