Fredag

Solen har varit framme hela dagen och värmt oss, så skönt och hoppas den kommer vara med ofta och mycket framöver.
Ettor idag och när jag var på möte i morse så hade tjejerna redan släppt ut och börjat mocka.
På förmiddagen efter att vi var klara i stallet så tog vi en lugn vända med Lady, och Takida på Gp och Ebba och Tintin red Flisen med Fashion och Chippen.
Min fantastiska praktikant Laban körde Takida hela vägen(jag satt såklart brevid).Han tycker att det är tråkigt att hans två veckors praktik nu är över hos oss på Berga men han är välkommen tillbaka vid annat tillfälle. Jag tycker det är roligt att han valt att vara tre dagar i travstallet.
Suddig bild men här är han den nyblivne kusken Laban och Takida.(Lady visar sig från sin fina sida där bakom oxå haha)
Lady och Felicia
 

Efter lunch så tog jag och Laban en bil och Tjejerna tog varsin häst och värmde sedan 2 varv på flisen och sedan fick dom prova på att voltstarta lite.
Det gick jätte bra för att vara första gången.
Sedan joggade dom ner hästarna på Flisen igen innan dom körde hem.
Nu medan jag sitter och skriver så håller tjejerna på att ta in hästar och fixa ordning stallet så som förbereda kväll och morgon foder, samt att fodra eftermiddag.
Blir nog en och annan häst som får sig ett bad nu när dom kommer in då dom ser ut som lermonster och inte hästar......
     
          Santana Lucky och Lena
 

Hoppas alla får en fantastisk helg med mycket sol. Jag jobbar lördag och Niklas jobbar söndag i stallet med Nellan och Malin.
 
Trevlig helg!
/ Sara
 
 
                              

Bilder från dagen

Fina Takida visad av Ellinor
Värmning på rundan som kallas GP

Takida,Lena, Lucky,Quinta och lilla Fresa syns inte.
Agnelia och Quinta kör omTack Tuva för lånet av kameran!


Dax att damma av sin egen systemkamera och börja fota igen. Måste dock köpa nytt objektiv som jag lyckats tappa i golvet....

I morgon har jag ettor och jag vet inte vad det är med alla nu? Alla vill börja lektionerna tidigare så att dom får ut mer av hela dagen tillsammans med hästarna för jag antar att det är dom och inte mig dom vill umgås med hihi
Jätte roligt att ni är så laddade på att lära er och ta hand om våra fina hästar.
Trevlig kväll!
/ Sara 

2HsamN

Stallrutinerna gjordes i vanlig ordning först och medan eleverna mockade körde jag Opus på Flisen.
Om 2veckor ska dom ha teoretiskt prov i -Visa häst vid hand.
Så dom tilldelades en varsin häst och dess pass för att kunna plugga in stamm och tecken på hästarna,sedan var det frisering,flätning av pannlugg, lindning av ben och putsning som gällde. När alla var klara fick dom visa sina hästar för mig.
Hästarna fick hö ute i hagarna och sedan tog vi lunch.
 
Efter lunch körde eleverna först GP och sedan tränades det på possitionskörning på rakan.Med det menas att man ligger på ett led och den som är sist ska köra om alla andra och sedan lägga sig först i ledet och så vidare,Det är jätte bra övning inför loppkörning och licens just för att man måste vrida på nacken och kolla vart man har alla andra. öka och minska tempo, "köra häst" mm super bra övning och hästarna blir supertaggade.
Jag fotade på eftermddagen med Tuvas kamera så jag väntar med spänning på bilderna.
 
Maja red Galeja 5varv på flisen och det hade gått bra.
 
Här kommer lite bilder från förmiddagen.

 
Maja flätade Opus man

 
Fina Quinta
Takida
Agnelia lindar Fresa
Lady
Maja och Opus
 
/ Sara
 
 

1or

Efter att vi var klara med mockning på morgonen så red några i ridhuset och Felicia A tränade på att longera.
Blomman var dock lite busig och envis men efter ett tag kom Felicia på hur hon skulle göra för att Blomman skulle förstå och komma ner med alla hovar på jorden igen.
Bra jobbat Felicia!
 
Efter lunch körde vi GP
 
Santana
 
Lucky, Quinta ,Chippen
 
Chippen laddar
 
Tror Fashion trivs rätt bra hos oss på Berga.........
När vi var klara med hästar och stall på eftermiddagen så förhörde jag tjejerna på Travhästens utrustning och det gick ju riktigt bra.
Vi hade ju världens storm här om kvällen och då var det ett gammalt träd som inte orkade stå emot och rasade över Blomman och Fresas staket och lämnade ett stort hål i backen efter sig. Freek har nu lagat staketet och dragit om den så att hästarna kan gå i hagen. Vi måte vänta med att lägga igen hålet då det låg en Tele ledning under som trädets rötter drog med sig upp i fallet och som Telia ska komma och laga.
Svårt att se hur stort och djupt det är på bilden men det var inget litet träd som stod där förut.
Niklas var inne på Solvalla igår kväll med en busslast elever och tittade på trav.

/ Sara
 

Fullt ös

Ja som rubriken lyder så har det varit full fart i stallet idag.
2orna var supersnabba med utsläpp och mockning och även våran praktikant Laban var snabbare än vinden på att fylla hönät och städa i foderkammaren. Tjejerna tog varsin licenshäst och skrittade ut på en mystur innan lunch och Laban fyllde på vatten i hagarna.

Efter lunch var Ellens klass (3h) i stallet och hade Hälsokontroll.
Emilia och Laban körde Ödla
Viktoria körde Takida
Madde och Samuel körde Lady
Jag och Kenneth åkte hans fyrhjuling och tur var väl det eftersom vi på skogsvägen fick en Polsk lastbil pressandes i ryggen SUCK!
Vi stannade honom och försökte säga att han inte fick åka där men han sa bara:
 -Det är ok,det är Ok. 
Både jag och Kenneth fick bita oss i läppen för att inte säga något dumt. Det visade sig att han skulle till huset längst bort på GP men tog vägen ända från Berga.......
När han kört in på tomten ställde vi oss för utfarten så att han inte kunde köra ut igen innan eleverna vänt med hästarna.

Väl hemma togs hästarna omhand och vi la ut Hö till kvällen och morgonen och sedan fodrade vi kraft/betfor.
Bra jobbat av hela gänget idag!

Trevlig kväll!
/ Sara

Leriga hästar är fantastiskt!!!!!
Quinta tycker det är skönt med Lerinpackning i alla fall.

Licensloppet

Hejsan, Izabella från 3H här, tänkte rapportera några rader om licensloppet från igår då jag personligen tycker det varit ganska tyst om våra lopp ;)
Vi värmde i vanlig ordning 4 bakvarv på banan, vill säga man kör åt "fel håll" än vad man gör när loppet går. Hästarna låg på bra och var extremt fina!
Vi har bytt licenshästar och dem vi körde var:
Malin - Lena
Petronella - Quinta
My - Santana
Izabella - Fashion
Janina - Fresa
Michaela - Lucky
För mig som fick äran att köra den nya hästen Fashion var nervös ochväldigt taggad! Har endast motionskört en gång hemma så vad som väntade visste jag inte. Hade bara hört att han var en gentleman som vet vad han gör, även att han är väldigt stark.
 
Provstarterna var lite rörigt då vi totalt var 16 hästar! Mycket att hålla koll på! Allting gick bra utan några incidenter vilket tur är! När loppet väl gick så var det fullfart frammåt. Jag hade inget vidare spår då jag var i sista volten på innerspår. Men man ska inte ropa hej för farbrorn tog kommandot och seglade finfint förbi alla redan från början. Det var som sagt bara hålla i sig och styra för han skötte allt! Vilken häst! Vilket power!
Kan ju säga att jag är lagom öm i kroppen efter ha legat raklång bakåt i försök att stanna men det gick inge vidare! Dock körde inte jag mitt bästa in i mål då vi båda vart lite trötta och framförallt jag behöver lära mig hur jag ska köra honom! Men ser det som en utmaning och något att längta efter! :)
Såg tyvärr inte så mycket av de andra hästarna men av de jag såg var dem också riktigt fina och kriga långt fram i ledet!

Det är verkligen lyckokänslor man får när man kör loppen. Hästarna är guldklimpar och ger allt dem kan och är riktiga krigare in i det sista! Tycker inte det finns annat att begära av dem! Våra hästar är bäst helt enkelt :)    
 
 

Måndag

Som vanligt på måndagar så har 3H idrottsspecialicering så idag sköter jag Amanda bloggandet!
Idag körde jag fort med mina passhästar Opus och Galeja, jag fixade stallet på morgonen och sen körde jag Opus 10 intervaller på rakan i 40 tempo. Han har verkligen utvecklats och ska ha en stor klapp på halsen för det!
Opus var en riktig maskin idag och låg på som ett ånglok i värmning och öronen frammåt alla intervaller.
Det här var andra gången han går 10 intervaller och det klarar han fint, lägre puls än förra gången vilket är ett plus.
Planererna för honom är att köra några jobb inne på Solvalla och sen kvala, vilket inte känns alltför långt bort.
 
På eftermiddagen selade jag på Galeja och körde även med henne 10 intervaller i 35 tempo. Vilket var alldeles för lite då hon hade 55 i puls efter 10 min ..... Träna hårde nästa gång haha.
Hon körs för 3dje gången med gomtryckare och nu börjar det ge reslutat och man kan hålla tömmarna med pekfingret. Jätte fin och lugn idag! Väldigt nöjd med henne och planerna för Galeja är att träna på med gomtryckaren hemma och sen pröva att kvala igen. Hon är en riktig racermaskin med flera växlar så hon kan verkligen springa så vi får hålla tummarna för nästa kval så hon och jag kommer ut på banan.
 
Verkligen stolt över mina fina passhästar men fortfarande stoltast över Opus trots att Galeja är favortiten, för han tränar verkligen på med hela hjärtat och utvecklas varje dag!
 
 
Licensen fortsätter för dom andra och dom har idag bytt hästar med varandra.  Ikväll blir vår nya häst Fashion´s första licenslopp, spännande!
I övrigt har hästarna motionerats som vanligt , hästar friserats och lite stallfix.
 
Malin klipper Blommans kronränder
Petronella klipper Quintas nacke
Bella klipper Fashions kronränder
Peter som håller banorna i skick, var ute idag och sladdade rakan och Jenny A utmanade ödet!
 
 
 
 
/ Amanda A
 
 
 
 
 
 
 

Fredag

Idag har jag och mina ettor kört jobb på rakbanan med Galeja Lena och Takida.
Dom ser jättefina ut dock är Takida lite lat ibland och ställer frågan om man får sakta ner lite grann?.....så man får vara på henne lite så att hon inte själv får bestämma.
Lena ser ju ruggigt smidig och fin ut,ser inte ut som hon behöver tar i när hon springer.
Galeja : andra dagen med ny utrustning och det fungerar som vi ville och det ser ljust ut.kämpar på nån eller ett par veckor och sedan blir det ett nytt försök till kval.
 
Lena
 
Galeja
 
 
Även några treor har varit i stallet och motionerat lite hästar på sin fritid idag.
Tack för hjälpen!
 
Lucky och Fashion går nu ihop i hagen och det går jätte bra.
 
 
Trevlig helg!
/ Sara
 
 

Tung dag

På förmiddagen körde vi stallfix och sedan städning runt stallet. Mockade hagar och tog fram utemöblerna. Lene och Tuva flirtade med köket så vi fick fika.

Efter lunch kom veterinär Marianne och tittade på Yoggi och vi beslutade att ultraljuda senorna på vänster framben. Hon behövde i princip bara sätta dit ultraljudet och såg direkt att det inte såg bra ut, vi befarade skada på ytliga böjsenan men det visade sig att det var rätt men att även den djupaböjsenan var svårt skadad så vi bestämde med Marianne att skadan var så allvarlig att hon ska få springa till hästhimmlen efter lång och trogen tjänst här på Berga. De elever som var med under ultraljudet fick titta under undersökningen och Marianne berättade vad dom skulle titta efter och vart skadorna fanns.Sjukt jobbigt då vi haft henne sedan hon var 3år och hon är en så personlig häst. Första mötet med Yoggi tycker man att hon är sur å ful men när man lär känna henne är hon en fantastisk fin häst med ett stort hjärta och arbetslust.

En sak är säker hon är en häst man sent kommer glömma.

Vila i frid älskade Yoggi


Efter detta tråkiga besked red vi Klippigabergen. Det är en skogsrunda på ca 1,5h, vi var 9 stycken som red. Niklas var inte sugen på att rida så han körde Quinta på flisen.
Fashion den nya hästen var med i skogen och han skötte sig super bra.

I morgon när stallet är klart på morgonen åker jag och mina ettor till Solvalla och tittar på lunch tävlingarna.
Några tvåor och treor hjälper till med stallet på eftermiddagen.
Tackar för det!

Trevlig kväll
/ Sara

Sol å glada miner

Vilket underbart väder vi haft idag, solen gör en så pigg.

Luckys hov var bättre idag, inte lika halt så han får stå med våtvärmande omslag inatt oxå,
Yoggis status är oförändrad,ska ringa ut veterinär för att ultraljuda skadan.

I morse gjorde tjejerna stallet medan jag och Freek fixade Luckys hov.
Hästarna känns lite slitna så denna vecka får det bli skogsturer under ryttare och lättare jobb så kroppar och hjärnor får vila.
Så jag och Frida red lilla skogs/klättringsrundan med Opus och Blomman medan Felicia A Felicia K och Sanna red Klippigabergen.


Idag har Niklas och jag hämtat hem en ny häst. 
Han heter Man of Fashion och är en stor kille med ett hjärta av guld. Han är 10 år och har runt 566 000kr på kontot. Varför vi tog hem en så pass gammal häst är för att vi behöver licenshästar och vi känner till hästen sedan tidigare.
Han har ätit och druckit som han ska idag.

På eftermiddagen red tjejerna resterande hästar och sedan fick hästarna lite extra gos och pyssel.

/Sara

Bra å dåliga nyheter

Vi börjar med dom Bra. 
Opus har tappat 20-30cm runt midjan och idag gick han 6intervaller i 35 tempo och 4 intervaller i 40 tempo Hurra hurra va roligt och man ser hur roligt han tycker det är.

Mindre roligt är att Yoggi har skadat ytligaböjsenan vänster fram. Hon står nu lindad med Zinkaband.

3or hela dagen och dom ska ju sköta sig iprincip själva så jag har hållt koll när dom kört på rakan bl.a.
Licensen fortsätter som vanligt ikväll på Solvalla och idag ska Izabella köra med Helstängt på Lena och Nellan kör med Halvstängt på Lucky.

I morgon är jag ledig på eftermiddagen men övningarna flyter på som vanligt för 2orna.

Trevlig kväll!
/Sara

Oj oj oj

Nu får jag skämmas som inte skrivit något här på länge men det har varit full fart hela tiden och när jag kommit hem så har det varit annat att tänka på. Då jag själv är dräktig och beräknas föla sent i sep/okt. 

Denna vecka har gått utmärkt och hästarna jobbar på bra. Fresa är brunstig så hon skriker så fort nån tittar på henne och matvägrar. Dock inga problem för hon äter stråfodret.

Quinta tror han är Kung och försökte döda Lucky i torsdags men Lene och Jag särade på dom med våra liv som insats. Lucky är hel och Quinta får gå i egen hage. SUCK!!!!

Många hästar som fått komma ut i skogen och myst i veckan med elever som kommit och hjälpt till på fritiden. Hästarna tackar och bockar.

Många har oxå jobbat på rakan och sett riktigt fina ut. Själv körde jag Opus och vilken skillnad det blivit på honom WOW!! Han är ju på diet och i hårdträning och det ger värkligen resultat. Jag har aldrig kört så fort med honom nån gång och med kontroll hela tiden Fantastiskt roligt!
Bra jobbat Amanda.

Licenstjejerna sköter sig kanon och gör framsteg hela tiden.

Vi är dock ledsna att vi inte är med på nya hemsidan........

Trevlig helg!
/Sara
RSS 2.0