Torsdag

Idag har vi fått ett nytt gäng ettor som ska prova på världens roligaste sport Trav.
De har skött stallet och tömkört.Nästa gång kommer dom att köra.

På morgonen innan eleverna började körde jag Putte en sväng och det gick jätte bra. Efter det fick han en schamponering.

Direkt efter lunch tog jag en tur med Hagbard medan Jenny skötte tömkörningen med eleverna.
Trots att det blåste typ storm så skötte han sig jättebra. Han fick oxå genomlida lite spa behandling med schamponering.

I går körde treorna jobb med hästarna och det hadde gått bra dock var banan tung pga mycket regn.

I helgen jobbar Elin i stallet och det är Dressyr tävling både lördag och söndag på gården.
På lördag kör Jenny till licensen

Putte hörde Grisarna
Första turen på Berga
Hagbard fick skor idag och väntar snällt på att få komma ut på sin första runda på Berga
Tur han står stadigt på jorden då det blåste väldigt mycket
Spa bad på schemat

Road trip

Idag har jag Moa och Elin varit ute och åkt en liten runda.
Vi var först och hämtade en 5årig kallblods valack efter Järvsöviking som vi ska ha på prov för att se att han fungerar och trivs hos oss.
Han verkar trevlig och stod som ett ljus i lastbilen.
Sedan åkte vi och hämtade nästa häst som är en varmblodsvalack, fux. Han stod oxå som ett ljus hela resan hem.
Dessa grabbar bor i uteboxarna. De har ätit och drukigt bra sedan dom kom.
I morgon blir det skor på för kallblodet så vi kan börja träna.
Den andra är tränad så han ska vi provköra i morgon.

Välkommen Hagbard vars smeknamn är Lill snorre😂
Välkommen Putte😀

Näringslivsdagar på Solvalla

Idag fredag var jag med 2H på Näringslivsdagar på Solvalla.
Det började med paneldebatt med Klara Josefine och Nicole.
Josefine Sangheim fick berätta om hennes mål inom travet och hon berättade om att hon just nu tar mont'elicens bla

Efter det så var det ett grupparbete som handlade om våra hästövningar/stalldagar. Hur en dag hos oss såg ut och förbättringar som kunde göras.

Sedan lyssnade vi på föreläsning om rehabilitering och skador med Ann-Catrin Laitinen från Karlslunds Träning och rehab.

Efter lunchen gick vi med en representant från ASVT som är Avelsföreningen för svenska varmblodiga travhästen.
Vi gick i grupper och besiktigade hästar, kollade vinklar,djup, överlinje, mm
Mycket roligt och lärorikt!
När HNS grupperna avslutade så frågade vi om vi fick gå med och titta på flera hästar med honom och det gick ju bra.
Vi bad honom visa oss några som han trodde skulle gå dyrt.
Riktigt fina hästar fick vi se.

När vi var klara hälsade vi på Svante Båth och Moa och Ebba fick presentera sig då dom ska till honom på praktik i tre veckor.

Jag tyckte det var en mycket lyckad och välplanerad dag.
Nästa år tycker vi att vi köper med oss två hem till skolan.

Paneldebatt
Josefine pratar om sin framtid
Grupparbete
Grupparbete
Föreläsning
Besiktiga hästar

Licenslopp

Idag var det mitt andra lopp jag red, och de var verkligen sån himla otursdag för mig idag, jag fick med mig 2 likadana knäkappor så som tur var så fick vi låna ett par. Lucky kändes jättefin i värmningen men sen när vi kom in i stallet igen så såg jag att han hade fått skavsår utav bootsen men jag smörjde karlederna och sen gjorde vi oss redo för start, och lucky trodde att han typ skulle dö av skavsåren så han var lite stapplig i första provstarten men som tur va så släppte det efter 2:a, när loppet väl startade så vart han jätte het och va inte alls lika lyhörd efter att vi tog bort bootsen pga skavsåren och han hängde mest i tyglarna och ville inte riktigt lyssna och vart lite för tung för mig när han själv vart i obalans, men jag red loppet igenom och trots omständigheterna så är jag nöjd med lucky som kämpade på ändå. Sen när vi kom in så duchade sara av lucky och sen så lindade vi hans framben med bommul och salva i karlederna, sen så vart det avfärd hemmåt.


Licenslopp

Idag körde jag (Emma) mitt andra licenslopp. Jag hade Tattan och vi fick spår 4a.

Dagen började lite rörig då jag hade tagit med två vänster gamascher och en för stor spärrgrimma vilket var väldigt klantigt av mig, som tur är så kunde vi låna av en annan.
Själva loppet gick bra för mig idag! Tattan var jättestark så armarna var helt slut efter men hon lyssnade ändå väldigt bra och hon var jättefin att köra! Var även jättekul att se hur taggad och glad hon var på banan!
Var även kul att få vara med bland dom främre hela loppet! Var en väldigt häftig känsla!

Är jättenöjd över Tattans insats så får jag ta lärdom av idag och se till att packa noggrannare nästa gång men förutom det är jag även nöjd med min egen prestation! Jag lär mig verkligen massor för varje gång och det här är utan tvekan det roligaste jag gjort!!


Jorden och skogen i stan 10år

Tisdag och onsdag har det varit 1600 barn om dagen här på Berga.
Vi i travstallet var med och visade upp två travhästar som barnen fick klappa på och vi fick svara på mycket frågor.
Hästarna skötte sig galant.
Hästarna som var med var Hälge,Joppe,Takida,Fresa och Lena.
Våra elever var oxå fantastiska som följde schemat och avlösning av hästar och samtidigt skötte stallet medan jag sprang i mellan.
Till nästa år har vi lite roliga idéer.

Sedan tio år tillbaka anordnar LRF evenemanget Jorden och skogen i stan på flera orter i Sverige där tusentals elever från årskurs 4-6 får kunskap om jord- och skogsbruk. Sedan några år tillbaka pågår arrangemanget på Berga naturbruksgymnasium i Västerhaninge utanför Stockholm. 10-årsjubiléet inleddes med talare från LRF, Haninge kommun samt Stockholms stad. Skogen i Skolans region Mälardalen deltar med ett antal stationer där lärare och elever får övningar, plantera träd, se trä- och pappersprodukter samt inte minst smaka på de populära kolbullarna.


Licenslopp 1 Josefine

Då var det äntligen min tur (Josefine) vi kom till stallet imorrse kl 7 och packade in alla grejjer in i lastbilen och såg till så att allt var med en extra gång.
Sen kom Sara och då började vi borsta av hästarna och göra iordning dom för avfärd.
Jag fick turen att ha Lucky vilket var skönt att ha en lugn häst som kan sin uppgift inne på banan. När vi väl kom in till Solvalla så lastade vi av dom o gick en sväng med hästarna och dom var cool lugna även då, tiden gick och sen var det dags för värmning och då vart jag så himla nervig och trodde verkligen inte att jag skulle klara det men de gjorde jag, sen efter värmningen så vart det möte innan starten så vi gick igenom allt så alla var säkra på vart dom skulle vara i voltningen. Och emellan mötet och defileringen så steg både min och Emmas nervositet så vi båda höll på o skaka sönder typ,men när vi väl kom in på banan igen så släppte allt och Lucky skötte sig super jag kunde verkligen inte fått en bättre början och att han håller lugnet va också superskönt.
När loppet skulle gå igång så var voltningen as krånglig och rörig så jag vart jätte förvirrad men med lite hjälp utav Sara så löste det sig, och när loppet körde igång så va Lucky pigg och glad i de första varvet men sen dom sista 100-200 meterna så vart han lite väl trött och tyckte att de va liiiite jobbigt att springa. Sedan var det över, och de var en lättnad att veta att okej jag fixar detta😂 sen efter loppet så fick dom en välförtjänt duch o sen gick vi en vända tillsammans med Emma och Blomman. Sen vart det tid för ett till möte efter loppet för att återigen gå igenom alla "misstag" och se på filmen av loppet. Sedan vart det dax för att packa in allt i lastbilen och lasta hästarna och åka hem och ladda upp för nästa lopp. Så jag e supernöjd över denna dag och även Lucky.


Licenslopp 1

Idag körde jag (Emma Holmin) mitt första licenslopp. Jag körde blomman och hade andra spår. Vi körde voltstart och vi körde tre provstarter inan vi körde det riktiga loppet. Första och andra voltningarna gick bra men jag hade lite svårt att hålla mig så blommans huvud var vi 1ans bog men annars gick det bra! Tredje volten gick bättre höll min plats bra och hittade att bättre tempo, men jag var lite snabb med att vända upp.
Fjärde och sista voltningen gick också bra och jag fick en bra start och hamnade i dödens vilket är första i ytterspåret. Tyvärr blev det galopp ganska tidigt i loppet men jag kunde lätt styra ut och när jag fick ner henne i trav så kunde jag fortsätta köra.

Även fast jag fick galopp så är jag jättenöjd med dagen! Tycker voltstarterna gick bra för att vara första gången och tycker blomman skötte sig jättebra!


Fredag

Hästarna fick gå ut två timmar på morgonen medan stallet gjordes rent. Sedan var det dax att plocka in dom igen då Vaccination och Tandkoll av Marianne väntade.
Det gick bra, hästarna var över lag fina i munnarna. Tre behövde raspas lite och två var vi tvungna att ge lugnande då damerna inte ville få tänderna kollade.
Två stycken ska få träffa Tandläkare Daniel snart.
Vi tittade på Lenas öga och hon behöver en behandling till,så hon får inte vara med i morgon på Solvalla.
Efter det kollade vi Prinsen som är halt v.fram ca 1/2 grad halt. Lite medicin å skritt och om det inte blir bättre så får vi åka in till kliniken och utreda vad det kan vara.
Tjejerna som var med var jätteduktiga och engagerade. Det är roligt att se!

På eftermiddagen pysslade vi bara med hästarna och gav dom lite extra kärlek.

Blomman och Lucky går licenslopp i morgon med Emma och Josefine inne på Solvalla. Så dom får vänta med vaccin till nästa vecka

Trevlig Helg!


Terminen igång med full fart

Dagarna och veckorna flyger fram men så är det väl när man har roligt?
De nya ettorna har börjat med sina övningar i stallarna och innan lovet v44 väljer de inriktning Trav eller Rid. Hoppas det är många som vill lära sig nått nytt och satsa på Travet,
Världens roligaste sport!

Mycket händer och många bollar i luften!

Tvåorna kör intervaller och skriver om Träningsmetoder för travhäst.
Två elever börjar sin Licensutbildning på lördag på Solvalla. En mont'e och en kör.

Treorna håller på med exteriörbedömning och kör varje vecka jobb hos Stall Båth.

Jenny pluggar för att få B-tränarlicens det verkar gå bra, (Hon pluggar via nätet och kommer skriva och köra upp på Solvalla) och hon kör häst som aldrig förr. Nästa vecka åker hon med till Båth och ser hur det går till där så hon oxå kan börja åka med elever dit.

I morgon fredag kl 11 kommer vår veterinär Marianne Lindsjöö och vaccinerar och kollar tänder på alla Travhästar.
Vi har fått svar på träckproven och vissa behöver avmaskas oxå.

Eleverna tränar selning
Selning med olika utrustningsdetaljer
Treorna är en gång i veckan hos Stall Båth och kör fina hästar
Tvåorna håller på med fortkörning och skriver om olika träningsmetoder. Två elever skall oxå börja med sin Licensutbildning på Solvalla den 10/9
Var nya Speciallärare provar att köra travhäst
Vi har köpt ny häst till stallet. Veloce heter hon och är supertrevlig
Jenny provkör Veloce
Blomman redo för att träna lite
Takida är frisk och har börjat jogga igen

RSS 2.0