Besök

På morgonen körde jag Quinta och tog Santana på släp
sedan kom våran hästtransportör Malin hit så hon fick prova på hur det var att köra travhäst.
Vi hämtade in Lady och sedan körde vi först GP och sedan tog vi ett varv på flisen.Malin körde hela vägen.
Jojjo red Opus på flisen.
Efter det kom nästa Malin hit även kallad Myran hon gick här på Berga förut och har sedan jobbat hos Timo Nurmos i ett par år och skött riktigt fina hästar bla Vala Boko men nu har hon bara hästarna som hobby och i stallet hemma har hon sin svarta fina hingst Top mac.
Malin fick äran att köra fina Blomman och jag körde Chippen två varv på flisen. Malin tyckte inte hon kändes som att köra en unghäst :)
Sedan har vi friserat hästar och pysslat i stallet.
Maja och Jojo kom ner och red Jalle och Zebb på eftermiddagen.
Vilket underbart väder vi haft idag så härligt att köra i solskenet.
 
 

Solvalla

Rapport från Solvalla.
Lady gick sitt första Mont'e lopp idag med Johanna och båda skötte sig jätte bra. Johanna red super fint och Lady travade bra och låg på hela vägen.

Columbine red Pucken och han var lugnare än sist vilket Columbine tyckte var skönt.Han tycker inte det är någon ide att ta i om han inte får vara med i främre träffen i loppet men vad gör det i licensloppen? Nä ingenting, huvudsaken han gör sitt jobb och är snäll.

Amanda körde Jagette och denna gång med huvudstång och det fungerade tydligen bra. Amanda var nöjd och folket på plats tyckte likadant.
Bra jobbat tjejer!


Hjälp arbetare

Cornelia och Fresa
Mia och Chippen


Licenslopp

Ikväll är det Licenslopp igen och Johanna ska testa Lady i montè det ska bli spännande.
Amanda kör Jagette och Columbine är tillbaka från sjukdom och rider Pucken.
My är hemma i Boden under sportlovet så hon rider inte ikväll.
 
Idag kommer Jenny A och hennes dotter Cornelia hit och hjälper mig med hästarna.Cornelia brukar komma och hjälpa mig på loven,hon är 11år och en riktig hästtjej,när jag står och mockar hör man nån som stånkar å har sig då kommer hon dragandes på en spånbal genom stallet,man får vara försiktig för hon är inte rädd för att ta i den lilla damen så man får hejda henne ibland hon ska ju hålla några år till.
Hon rider i vanliga fall på Tungelsta ridskola en dag i veckan i "normal" grupp och varannan fredag i en ren hoppgrupp.
Favorit hästen här på Berga är Fresa.
Fresa beter sig inte som hon gör mot Cornelia med någon annan,det är bara när Cornelia kommer till hagen och ropar på henne som hon gnäggar tex.
 
Första gången dom träffades var när vi precis hade fått hem Fresa och hon var då mycket rädd om sina ben.
Jag och Jenny stod och pratade i boxdörren och märker inte när lilla Cornelia smyger in i boxen och kramar Fresas framben och Jenny och Jag sätter andan i halsen,men vad gör Fresa? jo hon lägger bara sitt huvud på Cornelias rygg och gosar.Sedan dess har dom varit oskiljaktiga.
Låter kanske lite överdrivet men man måste se dessa två tillsammans för att förstå hur mycket dom tycker om varandra.
Jag och Jenny brukar fälla en och annan tår när dom där två håller på för dom är så underbara med varandra.
När hon är med i stallet är det hjälm på huvet och säkerhetsväst som gäller vid all hantering av hästarna.
 
 

Peppar peppar

Så har det varit lugnt i stallarna idag bara Pucken som kaxar med Zebb varje dag och idag fick han på nöten och lite blodvite i huvet men det var inge fara. Stalltjänsten i båda skolstallarna jobbar på bra. Hoppas på att det förblir lugnt i morgon oxå.

Trevlig Lördag kväll!


GLÄDJANDE BESKED!

Yes Mumins senor såg mycket bättre ut i dag vid ultraljudet. Han ska börja skrittas i vagn om en månad och sedan skrittas till sommaren och sedan innan betet ska vi kolla upp honom igen och gå vidare därifrån.
Å vilken lättnad har ju trott att det var kört för hans del men inget är ju säkert än att det läker ut helt men ändå känns det så bra.
Hade ju ställt in mig på det värsta beskedet idag men nu kan jag andas ut lite i alla fall och ha en skön helg och se fram emot att få börja skritta honom.

Trevlig helg!!


Frysmärkning

Lastade Blomman som bara går rakt på lastbilen och begav oss till Sorunda. Väl där kollade vi om vi kunde lasta ut och ta in henne och det gick bra, så vi gick in och satte fast henne i stallgången och hon står där så fint i gången. Dom kollade färg och tecken så det var rätt häst och efter det så ryckte dom bort lite svans så att rötterna följde med, det ska skickas in för DNA analys. Märkaren gjorde sedan sitt jobb och hon stod helt still under märkningen duktiga lilla häst.
Det tog inte mer än 10-15 min och sen var vi på väg hem igen.

Niklas har kört jobb med Jagette och Lady idag och dom var tydligen sjukt laddade.
Jag var kvar i stallet och hade övning med 2HH som idag fick uppgifter dom skulle lösa och ta reda på. Till hjälp hade dom reglementet och andra sidor på nätet där dom kunde hitta info.
Riktigt bra jobbat av alla!


Hästbuss service


Efter lunch så körde vi in hästbussen i maskinhallen och bytte motorolja och oljefilter. Vi hade glömt att beställa bränslefilter så det gjorde vi idag och ska byta det så fort det kommer. Vi och vi jag hejade mest på och hämtade verktyg och läste instruktionsboken, man lär sig mycket av att bara titta och fråga, ja jag ställde 1000 frågor haha men frågar man inte får man inget veta.
Niklas fixade även ett fäste till avgassystemet som släppt. Efter det så bytte vi plats på sulky fästena så dom sitter lite bättre och att inte sitsen på sulkyn täcker registreringsskylten.

Tillbaka i stallet så pysslade stalltjänsten om hästarna och gav dom mat. Lugnt och skönt för hästarna ute i friska luften blev det idag.

Spännande dag i morgon med frysmärkning av Blomman men mer om det i morgon.

Trevlig kväll!


2HHSam

Niklas åkte ut och fixade banorna medan vi andra fixade ordning stallet.Sedan red och körde vi motion på flisen. Fem varv blev det.
Jag och Jenny körde Takida
Victoria-Fresa
Emelie-Zebb
Ida-Ödla
Elvira-Surfinia
Malin-Chippen
My-Yoggi
Amanda-Quinta
Niklas-Blomman
Blomman fick gå två varv på flisen idag det klarade hon hur bra som helst. Man blir så glad av att se henne jobba på och vara så lycklig som hon är när hon körs.Hon bryr sig inte om någonting runtikring heller.
På torsdag ska Leffe och jag åka iväg och frysmärka henne, varför vi inte gjort det tidigare är för att hon precis kommit hem från djursjukhuset i Skara när det var dax för det och då fick vi vänta på en ny tid.Efter det ska DNA skickas in och sedan får hon sitt hästpass.
Vi får se om Niklas hinner följa med oxå men vi har övning på eftermiddagen så någon måste vara hemma till 12:45,vi får se hur det blir.

På eftermiddagen så visade jag Niklas hur man masserar och sedan masserade och stretchade han Jagette och smorde in liniment där han tyckte det behövdes, sedan fick hon massa mysiga varma täcken på sig.
I morgon tänkte jag ta och rida lite lösgörande arbete på henne och kanske skritta över lite bommar så hon får jobba med bakbenen.
Tuva-Lisa kom ner och red Santana i ridhuset efter skolan.
Sedan kom stalltjänsten och tog hand om hästarna och gav dom mat. Opus har lyckats trampa sig på ballarna på båda fram så han fick lite behandling för det, Nellan tvättade och grejade.
Han är så busig i hagen, han hoppar och busar och far som en annan guttaperkaboll knäppgöken. Vi är lyckliga när hästarna är lyckliga så det får man väll ta men tråkigt att dom inte har koll på benen när dom far runt och gör illa sig.

Trevlig kväll!


Måndag

Förmiddagen bestod av pappers arbete och sedan åkte vi runt och fixade alla banor så vi hade kanon fint att köra på.
Efter lunch hade vi Sara på övningen, vi skulle köra på rakan med klocka.
Först värmde vi på flisen två varv sedan ut på rakan där får Quinta som jag kör får tok fnatt när det slår upp snö på stänkskyddet på vagnen så det var bara att avbryta så jag fortsatte med honom på flisen istället, nästa gång blir det tussar och huva på honom.
Niklas och Sara fortsatte på rakan och rapporterna därifrån var bra.


Sedan var det dax för licens tjejerna att packa och göra sig ordning för avfärd mot Solvalla och licenslopp nr 2
Niklas var kvar i stallet och tog emot den nya stalltjänsten medan jag åkte mot Solvalla.

Amanda körde Lady i sulky loppet och det såg bra ut.
Johanna red Jalle och hon var nöjd med honom. Han var lite mer stressad än vanligt idag innan värmningen men sköter sig så bra på banan.
My red Pucken och det gick bra för dom med, han e så skön den hästen när han inte får var med där framme så gör han inte mer än han behöver men vad gör det i licensloppen huvudsaken är att han är den gentleman han är och är snäll både i volten och i loppet.
Columbine har tyvärr varit riktigt sjuk i helgen så hon kunde inte rida idag så Amanda red i Mont'e licensloppet på Jagette,hon rör sig fint men springer snett med huvudet så det måste vi hitta en lösning på.
Roligt att det går så bra för alla!
Mont'e tjejerna ska ha ett fystest om ett par veckor innan det riktiga för att se vart dom står idag i kondition och styrka.
Som ni förstår är det ingen barnlek att rida Mont'e du behöver grymt bra styrka och kondition så vill du satsa på att bli monteryttare så se till att börja träna ordentligt.


Fredag igen

1HB heldag
På förmiddagen hade vi genomgång av hälsokontroll och efter det fick eleverna göra en sådan på hästarna. Dom skulle kolla Puls,andning,slemhinnor känna efter gallor värme, känna igenom muskulaturen och senor mm Det sista dom gör är att göra en exteriör bedömning av hästen.
Efter lunch körde vi hästarna och eleverna fick bekanta sig med klockor i handen vid körning.
Alltid lika roligt med engagerade elever som verkligen ger allt och har ett stort intresse.
Efter övningen körde Niklas Blomman och jag red Opus på flisen.

Trevlig helg!
/ Sara


Voltstarter

På väg ut för värmning
Victoria värmer Fresa  bakom Malin och Chippen
Tjejerna kommer ner till voltningsplatsen efter att ha värmt hästarna på flisbanan dax för voltstarts träning.
Vi kommer träna mycket voltstarter nu så att dom är väl förberedda  för att ta licens i trean
 
 

Glad alla Hjärtans dag

.


2HH

På morgonen mockade och skurade vi boxväggar och när det var klart fick eleverna svara på frågor om Trav allt från utrustning och regler till olika ord och termer man använder inom transporten.Sedan gick vi igenom alla svar.
Efter det så tog vi in hästarna som ska gå efter lunch och gav dom hö.Vi plockade bort plasten från hösilage balarna i hagarna ( våra hästar har fri tillgång till hösilage i hagen) för det måste köras ut nya balar i morgon.

Efter lunch ska eleverna träna voltstarter.


Håll i hatten

Städ djävulen tog sitt starka grepp om mig och Niklas idag.
Först mockade vi hela stallet och tog hand om startgrejerna från igår sedan gick vi lös på torkrummet och selkammaren och där var det inte stopp nänä vi gick lös ordentligt på kontoret och röjde ur båda skåpen hängde upp hängare och hängde in kläder tro det eller ej vi fick ihop tre stora sopsäckar.... Hur fick allt plats förut? Jaja nu är det rent å fint och framförallt tomt.

Efter lunch hade vi en elev från NP4 vi körde Yoggi på flisen ett par varv och sedan skurade vi lite väggar i boxarna. Niklas stack ut med Blomman som skötte sig jätte bra enligt Niklas och idag ville hon springa fort och tog tag i grejerna. Det blev ett varv på flisen,snart är det dax att öka till två varv men vi tycker att det är lite för tungt för det ännu.
Sedan kom det ner en hel drös elever efter skoltid och red lite hästar i ridhuset.
Tack för hjälpen!

Lady och Santana såg fina ut i benen i morse och verkar ha tagit sina lopp bra.

I morgon har 2HH heldags övning.


Sundbyholm

Precis hemkommen från Sundbyholm.
Lady var 6a i sitt lopp och Claes var nöjd med henne hon travade bra men jag tyckte inte hon tog ut sig ordentligt men det är bara att träna på.
Santana den lilla krigaren kämpade på allt han orka och benen gick som trummpinnar men räcker inte till riktigt men vi fixar ju några poäng i gymnasieligan i alla fall. Han var riktigt taggad och när Amanda red upp bakom bilen så sprang han in i vingen puckot.
Amanda red som vanligt snyggt och prydligt och la honom fint i loppet.

Elin Haglind var med som Hästskötare Tack för all hjälp!

Hemresan tog 1h längre än vanligt pga snöoväder och snorhala vägar,vi hankade oss fram i 60-70 på motorvägen vissa bitar såg man knappt var vägen var.
Men vi är hemma och välbehållna.

Stort Tack! vill vi säga till våran granne Hasse Andersson som åkte efter oss när vi bara skulle handla och frågade om vi fått fel på lastbilen. Vilken underbar omtanke fler sånna människor borde det finnas. TACK!

Jenny A med barn och Johanna kom och tittade. Niklas kom oxå och tittade och hjälpte till. Tack till er med!


Licenslopp

Då var första loppet kört och ridet.
Det gick jätte bra för alla tycker jag och hästarna var riktigt löpsugna. Mont'ehästarna var mer vilda än tama, i provstarterna var det fullt ös medvetslös som gällde så tjejerna hade lite och hålla i kan man säga hästarna triggade igång varandra ordentligt. Roligt att se dom så glada.
Amanda körde Quinta som var med för första gången och han skötte sig jätte bra lugn och fin och snäll att volta med. Han har ett konstigt rörelsemönster den lilla pållen men som Amanda sa så kändes det som att han slappnar av när han inte får tryck på sig och då travar han sämre men när det kommer hästar bredvid så tar han i och rör sig bra.
Om han tar det här loppet bra kommer han få gå med ett par gånger nu och se om han börjar förstå att man jobbar och tar i hela vägen.
Han är frisk och fin och vi har böjt igenom honom och det finns inga anmärkningar men vi ska massera honom och rida lite dressyr så kanske det blir bättre av det oxå.

Jag är i alla fall super nöjd och det lät som på tjejerna att dom oxå var det och Mont'e tjejerna kommer somna ovaggade ikväll.
/ Sara


GRATTIS

Stort GRATTIS till Sara Hansén med familj vars häst vann idag på Solvalla och även såg till att Torbjörn Jansson tog sin 4000e vinst i karriären.
HÄRLIGT!
/ Sara


Spännande vecka med licensutbildning och två till start på tisdag

Yes i morgon måndag är det dax för nästa 4 elever att börja med sin kör/ Mont'e licens utbildning på Solvalla.
Tre stycken ska ta Mont'elicens och en ska ta körlicens då hon redan har Mont'elicens sedan tidigare.
Hoppas ni är laddade tjejer? Det kommer gå galant!
Jag kommer stå på sidan de första gångerna och hjälpa tjejerna sedan ska jag oxå vara med och köra några lopp.

På tisdag har vi två hästar till start på Sundbyholm de hästar som ska tävla är Blacksmith Lady och Speedy Santana.
Sedan har vi förstås massa övningar hemma hela veckan oxå.
NU KÖR VI!


FREDAG

1HB på förmiddagen vi hade Visa häst vid hand.
 Först så gick jag och Niklas igenom varför när och hur man visar sedan  fick eleverna putsa upp hästarna från topp till tå och även tränsen skulle glänsa sedan fick dom ställa upp hästarna och berätta lite om sin häst medan vi gick runt och inspekterade deras häst och såg till att eleverna ställde sig rätt och så vidare efter det fick eleverna visa upp hästarna i skritt och trav för Niklas och mig och vi gav feedback om vad dom ska tänka på tills nästa gång.
 
Jagette
Ödla Mona Takida
Ebba höll koll så att dom putsade tränsen ordetligt :)
Och som belöning för att hon klarade av sitt uppdrag galant så blev det lite fredags lek.
Nu efter lunch så har det varit några elever nere i stallet och motionerat hästar, stalltjänsten och jag har fyllt på foder och pysslar nu med dom andra hästarna som inte ska jobba idag.
Jag har samtidigt en elev här på eftermiddagen som  tar igen det hon missade i morse då hon inte mådde bra men har kryat på sig så pass att hon kunde komma nu och fixa det.Bra jobbat!
Hon håller nu på att snygga till Santana för visning.
 
Önskar alla en trevlig helg!
/ Sara
 
 
 

Torsdag

3hsam3hn på förmiddagen först var det stallfix med mockning och sedan körde vi GP då banorna inte blivit plogade ännu.
Efter lunch var det övningsfritt så jag red ut på Opus, provade ett Mylerbett som jag lånade av ridstallet och det verkade fungera bra på honom, han var super fin.
Jag måste såklart fortsätta att rida på det ett tag för att se att det inte bara var en engångs företeelse men det kändes jätte bra.
Sedan gick jag och hämtade en traktor i maskinhallen och kopplade på välten.
Körde rakbanan först och sedan på flisbanan så i morgon har vi fina banor om det inte kommer ännu mera snö inatt.


Onsdag

Idag var det anmälningar till Sundbyholms tävlingar på tisdag och vi anmälde Lady och Santana.
Lady ska gå ett punkt 21 lopp,tyvärr kunde inte Sara Hansén i 3HH köra på tisdag så proffskusken Claes Sjöström kör i stället.
Santana ska gå ett Mont'e lopp och det är Amanda Appelbro i 2HH som rider.
Såg att det var en till häst anmäld som Caroline Hellström i 3HJ skulle ha ridit men den kom tyvärr inte med i loppet. Jätte roligt att våra elever syns på banorna och idag fick jag reda på att ytterligare en elev Elin Haglind har fått klart med sponsor så snart ser vi henne oxå i vagnen.
Härligt tjejer kör och rid så det ryker!

Idag hade vi 3HN tyvärr med dålig uppslutning men Carolina var med oss hela dagen och sedan har det varit nere andra elever och motionerat hästar idag.
Vi började med stallfix och sedan körde jag Quinta, Niklas körde Blomman och Carolina red Jagette. Vi tog bara ett varv på flisen eftersom Blomman var med, hon är lika glad varje gång hon körs.
Efter lunch körde vi Lady Ödla och Mona.
Jag körde Ödla och som ni vet är hon lite bakskygg så efter vi värmt två varv på flisen och vi gav oss ut på rakan så blev Ödla väldigt rädd när det for upp snökokker på vagnets stänkskydd så jag valde att avbryta och fortsatte två varv till på flisen.
Niklas körde några intervaller med Lady eftersom hon skulle gått ett ordentligt jobb igår men blev för stark för eleven som red så fick hon gå idag istället och han var riktigt nöjd med henne. Hoppas hon kan visa hur fin hon är på banan på tisdag oxå.
Mona gick med i intervallerna hon oxå.
När vi var klara fortsatte Niklas och Carolina att fixa i stallet och jag körde ner med traktor på flisen och packade snö.
Sedan kom stalltjänsten och tog hand om pållarna och gav dom välförtjänt mat.

Ny dag nya tag i morgon!


Bilder från dagen

Bilder från idag på rakan.
Fotat av Emelie med Malins kamera


Licens

På måndag börjar en ny omgång av licens kursen på Solvalla denna omgång är det fyra elever som ska ta licens. Tre stycken ska ta Mont'e och en körlicens.
På torsdag ska tjejerna på träff utan häst på Solvalla sen på måndag går första licensloppet.
De som ska ta är:
Columbine Mont'e
My Mont'e
Johanna Mont'e
Amanda kör

Även jag ska köra vissa lopp, jag har licens redan men har inte kört lopp på länge och då måste man köra kompletteringslopp för att få börja köra igen.
Jag har inte haft någon motivation till att köra lopp pga av min vikt men nu när jag tappat 30kg så är suget efter det enormt stort igen, det är en fruktansvärd kick att köra lopp.


2HH heldag

Började med stallfix som vanligt och när vi var klara så tog vi en snabb fika,jag bjöd på siraps snittar som jag fick för mig att baka i går kväll,det var en rykande åtgång på dom vill jag lova.
Efter det så red vi alla ut på en mysig tur med massa skritt och lite lugn jogg. Man ser hur hästarna njuter av att få komma ut och bara ta det lungt ibland oxå.
Opus Jalle Santana Surfinia Fresa Pucken Ödla och Mona var det som var ute och luftade sig
 
Men efter lunch så var det full fart under hovarna som gällde :)
Jag-Santana
Amanda-Jagette
Malin-Chippen
Ida-Takida
My-Lady
Elvira-Yoggi
Emelie och Emma kände sig lite krassliga så dom följde med ner till rakbanan och fotade med Malins kamera så jag hoppas Malin skickar lite fina bilder som jag kan lägga upp sen.
 
Hästarna är så fina hemma och vissa av tjejerna kommer ha lite längre armar efter den här dagen hihi.
 

Lite lek i ridhuset


Jobb helg

Helgen är snart över igen som jag sagt tidigare dagarna bara svischar förbi.
Har haft fullt upp idag söndag, igår var allt lugnt och fint i stallarna men idag hade en häst i ridstallet kolik.
Jag tittade på hästen kl 08:00 och gjorde bedömningen att veterinär måste tillkallas. Eleverna promenerade hästen i omgångar tills veterinären kom och varje gång hästen skulle få komma in i boxen och vila så ville hon rulla sig och låg och tittade på sin onda mage stackarn.
Veterinären kom och undersökte puls, slemhinnor, temp och lyssnade på magen. Sedan gick hon in bakvägen och kände på tarmarna där hon kände ett stort stopp.
Efter det förde hon ner en sond genom näsan och ner i magen då kom det ut mer vätska än hon tryckte ner och fullt med foderrester och det luktade inte nyponros direkt, det luktade surt och unket.
Hon tyckte att vi borde åka till Uppsala med hästen men dom på Ultuna tyckte vi skulle fortsätta att behandla hästen hemma ett tag till.
Vi sondade då i hästen ca 8 liter vatten och paraffinolja och innan hade hon fått smärtstillande och kramplösande.
Så vi har tagit hand om hästen hela dagen med promenader, puls och temp koll. sedan tog vi och lastade henne i hästbussen och åkte en sväng (efter veterinärens inrådan)och vips så hade hon bajsat två fina högar och vi fick i henne en näve blöt betfor med mag/tarm pulver i.
Nu kl 23:30 var jag i stallet en sista gång och hon såg okey ut så vi håller tummarna att hon mår bra i morgon bitti.

Tack alla underbara och hjälpsamma elever som hjälp till under dagen med hästens behandling och assisterat veterinären och mig vid undersökningarna. Bra jobbat!

I morgon ny vecka nya tag!
/ Sara


Fredag

Möte på morgonen och stallfix.
På eftermiddagen var det övning med 1HB det blev lätt jogg på flisen då vädret har gjort banorna hårda. Efter att vi kört gick vi igenom stretching.
Niklas körde Opus
Jag körde Surfinia
Ellinor körde Takida
Klara körde Yoggi
Niklas körde Fresa
Nathalie körde Mona
Tuva-Lisa red Pucken

Det var öppet hus idag kl 13-16 och det var roligt att se att det kom så mycket folk till oss på Berga.Hoppas vi får se många av er efter sommaren.

Elvira kom ner och skulle rida Chippen men han hade lyckats ta av sig en fram sko så hon tog en tur med Ödla i stället. Ida kom oxå ner och red Chippen en sväng efter att han fått sin sko dit spikad av Freek igen.

Jag jobbar jour i stallarna i helgen och önskar er alla en Trevlig helg!
/ Sara


RSS 2.0