Helgen

Lugn jour helg i stallarna bara små Tjejerna som är lite krassliga. Wilma har ett sår på h. fram ben som är lite svullet om det inte är bättre till på torsdag får Marianne ta sig en titt på det och kanske skriva ut lite medicin Blomman är tyvärr snorig så hon får ta det lugnt i veckan.

I morgon är det dax för licenslopp igen.
Columbine ville prova Yoggi ska bli intressant och se hur det går.
Johanna rider Chippen.
My är hemma på praktik denna vecka oxå så det blir inget lopp för henne, det är lite långt att åka från Boden för att rida ett lopp.
Carro och Elin åker med och rider och kör en varsin häst. Båda två har redan licens Carro har Mont'elicens men vi har inte bestämt vem hon rider i morgon ännu. Elin har både kör/Mont'e licens, hon kommer köra Quinta så jag får se honom från sidan oxå.

Nu ska jag gå ut och fixa ordning banorna till i morgon.
Fortsatt trevlig söndag kväll!
/ Sara


Fy på mig!

För dålig uppdatering men här jobbas det vet ni :p
Veckan har flytit på bra och tjejerna tränar "sina" hästar.
I onsdags var vi på treornas studentskiva inne i stan och det var en trevlig tillställning. Tack alla gulliga elever och arbetskamrater för en trevlig kväll!
 
Vi böjde Jagette och Takida igår och det slutade med att veterinär kommer hit nästa vecka och behandlar. Takida var rejält halt v.fram kota,Med Jagette var det inte så farligt utan hon är en stor och tung häst och behöver därför lite hjälp att hålla sig fräsch och fin. Så dom är snart tillbaka igen.
 
Igår var Bella (gammal elev) här och hälsade på och hjälpte till att motionera Ödla och Surfinia
 
Ödla
Surfinia
Tjejerna körde fort med sina passhästar igår
Till vänster Carro och Quinta till höger Elin och Santana
Carro och Fresa
 
Idag är jag och Elin själva eftersom Carro är bortrest så på förmiddagen har vi gjort stallet och sedan har vi städat lite utanför och runt om kring stallet.
Elin red sedan fort på Jalle och jag var med ner till rakan och tänkte fota lite men det gick sådär......Måste ta tag i fotandet igen,är inte vän med min kamera för tillfället.
Men ni får några bilder i alla fall.
 
Trevlig Helg!

Gästblogg av Elin

Kazoo is in tha house!! A fast nää, de var bara jag den lilla skiten i 3an vid namn Elin .
just nu så har vi indviduella val veckor. jag och Carro i min klass har just nu trav och det är superroligt ! vi har egna passhästar som vi tar hand om , tränar osv. Mina pållar är Pucken , jalle, takida, chippen blomman och santana och Carro valde Jagette, zebb, opus, fresa , quinta och lilla lady . det är späckat schema om dagarna med att köra/ rida hästarna ta hand om utrustning, mockning och allt annat som tillhör lixom, så det är kuligt!
 
I måndags kom vi hit , bestämde vilka hästar vi skulle ha, la upp ett träningsschema , sen skulle vi ut och kolla så att alla vägar såg bra ut att köra på ...
...vägen vid gp kunde vi då utesluta..
sen satte vi igång att köra hästar , några gick fort och andra gick motion sen vare full rulle till valla och licenslopp!
 
 
Tisdags så fortsatte vi att köra alla pållar , körde blomman på morgonen och hon kändes mjuk och fin. sen red jag fort på jalle och motionerade santana och takida !
 
idag onsdag så mockade vi på morgonen och sen körde jag pucken till näringsberg , sen efter lunch så fuskade vi lite och körde chippen i irockard och tog blommis på släp , skönt som fn!
 
nej nu ska jag springa och göra iordning mig inför studentskivan . klart slut!

Solvalla

Idag fick Blomman följa med in till Solvalla för första gången. Hon var hur cool som helst i boxen hon stod och sov haha
Vi selade ut på en gång och Niklas körde tre bakvarv och sedan två rätvarv. Hon brydde sig inte om något som vanligt även fast traktorn åkte runt och sladdade banan samtidigt och så var det även en lastbil med kran som stod vid vinnarcirkeln och körde jord till rabatterna. Den här damen har så bra huvud så man tror inte det är sant.
Efteråt så duschade vi och gick en promenad på stallbacken då undrade hon vart alla kompisar tog vägen så hon ropade efter dom ett par gånger,sedan gick hon in i boxen och somna om.

Johanna red Chippen som gick som ett skållat troll och såg riktigt fin ut.
Columbine red Pucken, hon var nöjd och glad över honom som vanligt.
Elin red Jagette men där var det mycket fel gångart så vi lägger ner mont'en för hennes del, inte hennes grej helt enkelt.
Jag körde Quinta från spår 1 och han blir bara finare och finare nu vill jag att han tar i lite till sista biten oxå. I loppet låg han kloss i rygg tredje par invändigt hela vägen och jag behövde inte fiska på honom idag. Han har lite problem med kurvorna men det blir oxå bättre för var gång.

Summan av kardemumman så är jag jätte glad och nöjd med både hästar, ryttare och kuskar.
Saknar Niklas i stallet om dagarna bara.


Travbanorna

Idag var jag ute i det fina vädret och fixade ordning rakbanan och flisbanan.

Till er som har häst här på skolan- Rid INTE på flisbanan!
Jag kommer meddela er när det är ok att göra det igen. Flisbanan är blöt och måste få torka upp ordentligt även fast den ser ok ut så är den just nu väldigt djup och om ni rider där nu kommer den bli förstörd.

REGLER FÖR RAKBANAN
Rakbanan är ok att rida på när vi inte har travövning och Endast om den inte är nysladdad,är banan sladdad är det ej tillåtet att rida där.
Galopp är inte tillåtet på rakbanan.
Vi vill oxå att ni rider 1m in från kanterna.
Om inte detta sköts kommer ingen ridning få ske på rakbanan.

Låt det nu få bli vår på riktigt och att vi slipper massa regn, solen får gärna visa sig varje dag och sprida lite värme.

Fortsatt trevlig lördag!
/ Sara


Solvalla

Idag har vi gått funktionärs rundvandring på Solvalla detta är något som alla som tar licens måste göra. Vi började med att träffa Anette på inskrivningen. Hon jobbar som ekipagekontrollant och sedan följde vi med henne ut till defileringsvolten. Sedan träffade vi Susanne Demmers som är veterinär och hon berättade om sin uppgifter en tävlingsdag. Efter det var det dax att gå till startpersonalen. Idag var det bara autolopp så tjejerna fick åka med i startbilen. Nu var det dax att åka upp i tornet med banpersonalen dom håller koll på galopper och ropar ut diskningar.
Sedan upp till Måldomaren, där kollar dom ordningsföljden i mål och kollar om det körs busigt mm dom ger oxå böter till kuskar/ryttare som brutit mot nån regel. När vi var där var det en som fick böter för körning i halvspår och en för trängning,900kr i böter blev det. Fick med en lista på vad man kan få böter för som jag kan lägga upp här sedan. När man ser allt man kan åka dit för så vågar man knappt köra lopp haha nä men kör/rider man efter reglementet så är det inga problem.
Träffade några gamla elever vars hästar startade, alltid lika roligt att träffa dom å följa deras hästars framgångar. KÖR HÅRT!

Nä nu är det helg för min del men på måndag kör vi så det ryker igen.
Elin och Carro har trav nu i två veckor och jag har lite planer för dom men mer om det i veckan.
På måndag ska Blomman få komma in till banan och se sig omkring och jogga några varv på banan med Niklas. Det ska bli spännande!
Trevlig helg!


Dressyr pass

Ja ni läste rätt Bergas travhästar ridtränas väldigt mycket för att sätta andra muskler och för att få en allsidig träning.
Här kommer en bildbomb från igår när Nellan Malin och Bella red Mona Chippen och Opus på stora utebanan.
Bilderna är tagna av Jeffa Andersson.
 

Föreläsning

Ikväll har jag och åtta elever varit iväg till Uppsala och UDS på föreläsning om sårskador.
Det började i en föreläsningssal där 3 veterinärer pratade om olika typer av sår och hur du bäst skall ta hand om dom och när det är dax att ringa veterinär eller åka till klinik.
Det höll på i ca 1,5 h sedan gick vi ner till kliniken där det serverades fika och sedan visade en Djurvårdare olika bandage på en häst och alla fick ställa frågor till veterinärerna. Vi var ca 40 personer på föreläsningen.

Jag tyckte det var bra organiserat och lärorikt för eleverna. Veterinärerna var jätte trevliga och svara glatt på alla frågor om både det ena och det andra.

Nästa föreläsning är den 2/5 och anmälningarna dit rullar på och bussen är snart full, vill du åka med så anmäl dig till mig i stallet. Just nu är det 3 platser kvar.


Licens

4 Mont'e hästar på Valla idag. Det var Autostart och våra hästar var 1a 2a och 3a i mål inte för att det gör nått vart man kommer i mål i licensloppen men ändå roligt för tjejerna och Pucken visade att han fortfarande kan och tycker det är roligt. Voltstarterna är han nog lite less på men när det vankas auto då vaknar han till,haha han är ju för skön!
Och han kommer nog vara mallig i hagen i morgon eller vad tror ni?


Opus löshoppar

Ridtjejerna hade löshoppning på eftermiddagen idag så Johanna frågade om hon fick vara med med Opus och det var inga problem.
Så här kommer lite bilder på stjärnan.
 

Bilder från gårdagen på Solvalla

Foto: Malin Andersson
 
 

Föreläsningar

Föreläsningar på UDS i Uppsala

Tisdag 16/4 kl.19.00

"Hjälp min häst har en sårskada"

Föreläsning och praktiska tips som kan vara till hjälp om din häst har skadat sig.

Föreläsare är veterinärer och djursjukvårdare från Hästkliniken

Torsdag 2/5 kl.19.00

"Mager vs fet - vad gör jag för fel med min häst"

En föreläsningskväll om utfodring där även den senaste forskningen om metaboliskt syndrom redovisas.

Föreläsare är Cecilia Müller, Johan Bröjer och Kia Nostell

Vill ni följa med på någon av dessa så anmäl dig till Travsara i stallet (tar ej emot anmälan via telefon/sms)så fort som möjligt då jag måste ringa och säga hur många vi är som kommer.

Det finns 8 platser/föreläsning,Anmälan är bindande och jag åker inte om bussen inte fylls.

Vi åker kl 17:00 från matsalen båda tillfällena.

Hela och rena kläder! Gärna Berga jackor ni som har en.

Välkomna!

 


Licenslopp

Kvällen började med förberedande fystest för Mont'e tjejerna. Dom löpte 3km på banan och sedan lite styrka så nu vet dom vart dom ligger i kondition och styrka så det är bara att träna på.

Jag körde Quinta igen och i värmningen var han en tiger, riktigt pigg med spetsade öron. Han har slutat att springa och bryta å ha sig i värmningen nu.
I loppet hade vi spår 1 och ledde volten han gick bra i alla starter. I loppet gick det 21-22 hela vägen och han kändes bra, tappade lite i traven på upploppet men inget att klaga på och han höll sig i trav. 3a i mål och jag är jätte nöjd med honom.
För montetjejerna gick det oxå bra jag såg ju tyvärr inte dom andra eftersom vi körde och red i samma lopp och dom låg i rygg på mig men Chippen kom på upploppet och såg riktigt fin ut.

Malin Andersson var med och hjälpte till och fotade hästarna i loppet så bilder kommer i morgon.


Individuellt val

Då var treorna igång med sina ind val.
Johanna och Sara har trav och i morse fick dom välja 6 passhästar var som dom ska sköta, träna och skriva två veckors tränings schema åt,dom ska även föra träningsdagbok. Enda kravet jag har är att dom ska gå fort två ggr i veckan. Så förmiddagarna kommer dom ägna sig åt att motionera hästarna och på eftermiddagarna kommer dom pyssla om hästarna vilket innebär massage, lägga stallbandage, frisering mm.
Tjejerna har även fått två kompendium med frågor som ska vara besvarade och inlämnade innan dessa två veckor är över.
Sara och Johanna valde att ha samma hästar i två veckor den enda dom byter och har en vecka var är Blomman.
Idag har dom bara ridit och kört motion med hästarna.
Blomman är ju för skön, fjant Quinta vågade inte gå först så modiga lilla Blomman fick ta täten även fast hon aldrig är körd på Sommarängs vägen (bara tömkörd) Hon är hur cool som helst!


Söndag

Och här sitter jag och fixar rakbanan på kvällskvisten nu ska den bli riktigt bra. Måste be någon vänlig själ att flytta timret som dom lagt upp bredvid och stulit ca 1m av banbredden.

Trevlig kväll!


Ledig idag

Men det hindrar inte mina fantastiska elever som kommer hit på sitt lov och motionerar hästar och håller mig uppdaterad om vad dom gör under dagen och vilka hästar dom kört/ridit och frågar om dom är osäkra på vilken utrustning just en speciell häst behöver.
Härligt tjejer och jag är så tacksam för eran hjälp och erat stora engagemang.
Gunilla jobbade idag så eleverna va såklart inte själva.
I helgen jobbar jag igen då jag har jour i stallarna er andra önskar jag en Trevlig Helg!
/Sara


Vår i luften

Äntligen börjar snön töa bort ordentligt och man kan börja snygga till runt stallarna.
Så idag har jag krattat runt Travstallet och elevstallarna. Fick hjälp av Kelly att köra bort lite snöhögar så det ska försvinna lite fortare. Tack Kelly!
Har även hunnit tvätta och städa lite inne oxå då Malin Bella och Johanna har motionerat hästar hela veckan och även i morgon när jag är ledig.
Freek håller denna vecka på att sko om travhästarna och nu är det bara fem kvar.

Skogsgrabbarna som håller på att avverka har idag börjat flisa allt som dom lagt upp vid rakan så jag hoppas dom hinner få undan det tills på måndag när treorna har sina avslutande trav veckor. Jag har två elever åt gången hela dagarna i två veckor sedan byter vi och två nya kommer.
Dom kommer få 6 egna passhästar som dom ska göra tränings scheman åt och träna och sköta.

Idag har jag haft besök av två gamla elever Erika och Emelie som gick ut för tre år sedan. Emelie hade med sig sin söta lilla fyra månaders bebis.

Hade även besök av våran Skolsköterska Ingela som var och hälsade på med sina två barnbarn. Dom fick borsta och gosa med Surfinia och sedan gick vi ner till ridhuset där Malin red Mona och då fick dom prova att rida några varv på henne och lyckan var total.

Bilder nedan:
Ebba håller koll att jag sköter mitt jobb och det är fler som njuter av det fina vädret.
Malin och Johanna gör ordning hästar för motions ridning.


Tisdag

Full rulle i stallet idag massa elever som varit här och hjälpt till.
Jag skrittade Mumin i morse och sedan har jag smort läder och tvättat medan tjejerna motionerade hästar.
Efter lunch kom licens tjejerna och tog in sina hästar och gav dom mat. Sedan åkte vi mot Solvalla.
Det gick bra för Mont'e tjejerna och idag fick dom beröm av Stina Swartling hon tyckte dom har blivit så mycket bättre och orkar nu stå hela vägen. Bra jobbat!
Nästa gång ska dom göra ett "test" fystest för att se vart dom ligger i kondition och styrka.
Jag körde Quinta igen och denna gång från springspår och han skötte sig jätte bra. Jag blir så stolt och glad att han bara blir finare och finare i travet och han har börjat ta i och ligger på hela vägen, han är även superfin i kroppen.
Han har fått lite för bra självförtroende tror jag allt för han levde rövare i boxen efter loppet haha.

I morgon kommer Jenny och min alldeles egna Hästskötare Cornelia och hjälper mig i stallet.

/ Sara


Välkomna

1 maj - Prova-på för nya elever                      

Välkomna att prova på hur det är att gå vår Hästutbildning (välj mellan

ridning eller trav) eller vår Lantbruksutbildning. Vi samlas kl 12.00 för

kort info och sedan beger vi oss ut i verksamheten.

 

Anmäl dig via berganbg@yahoo.se, senast fre den 26 april. Vänligen

uppge om du vill prova på Ridning, Trav, Lantbruksdjur eller Lantbruks-

maskiner i mailet.


RSS 2.0