Jobb helg

Helgen är snart över igen som jag sagt tidigare dagarna bara svischar förbi.
Har haft fullt upp idag söndag, igår var allt lugnt och fint i stallarna men idag hade en häst i ridstallet kolik.
Jag tittade på hästen kl 08:00 och gjorde bedömningen att veterinär måste tillkallas. Eleverna promenerade hästen i omgångar tills veterinären kom och varje gång hästen skulle få komma in i boxen och vila så ville hon rulla sig och låg och tittade på sin onda mage stackarn.
Veterinären kom och undersökte puls, slemhinnor, temp och lyssnade på magen. Sedan gick hon in bakvägen och kände på tarmarna där hon kände ett stort stopp.
Efter det förde hon ner en sond genom näsan och ner i magen då kom det ut mer vätska än hon tryckte ner och fullt med foderrester och det luktade inte nyponros direkt, det luktade surt och unket.
Hon tyckte att vi borde åka till Uppsala med hästen men dom på Ultuna tyckte vi skulle fortsätta att behandla hästen hemma ett tag till.
Vi sondade då i hästen ca 8 liter vatten och paraffinolja och innan hade hon fått smärtstillande och kramplösande.
Så vi har tagit hand om hästen hela dagen med promenader, puls och temp koll. sedan tog vi och lastade henne i hästbussen och åkte en sväng (efter veterinärens inrådan)och vips så hade hon bajsat två fina högar och vi fick i henne en näve blöt betfor med mag/tarm pulver i.
Nu kl 23:30 var jag i stallet en sista gång och hon såg okey ut så vi håller tummarna att hon mår bra i morgon bitti.

Tack alla underbara och hjälpsamma elever som hjälp till under dagen med hästens behandling och assisterat veterinären och mig vid undersökningarna. Bra jobbat!

I morgon ny vecka nya tag!
/ Sara


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0