KOSLÄPP

Berga Naturbruksgymnasium, Västerhaninge


Måndag 14 maj
OBS! Att detta är en måndag

Gården öppnar kl. 08.30
Korna släpps kl. 09.00


Beskrivning av gården

Vi anordnar kosläpp på måndagen den 14 maj. Vi öppnar upp gården kl. 08,30 och beräknar att släppa ut korna ca. 09,00.

Skoljordbruket på Berga omfattar ca.700 hektar, varav 400 hektar är odlad mark, 200 hektar skog och 100 hektar bete/hagmark. På fälten odlas höstvete, korn, rågvete, havre, oljeväxter och vall. Som gödselmedel används stallgödsel och handelsgödsel. 60 hektar odlas ekologiskt d.v.s. utan handelsgödsel eller bekämpningsmedel.(kravgodkänt)

Stallarna på Berga har byggts efterhand under åren från skolans start. I dag finns på Berga stallar för de vanligaste djuren inom lantbruket.

Ladugården

Bergas ladugård byggdes runt sekelskiftet 1800-1900, men har sedan dess byggts om ett antal gånger. Förutom ladugården finns även en kall öppen lösdrift för bl.a. ungdjur.
Här på Berga bor 170 nötkreatur varav 80 mjölkkor & kalvar som sköts av elever och instruktörer. Kossorna är av raserna Svensk röd och vit boskap (SRB), Svensk Låglandsboskap (SLB), Svensk jerseyboskap (SJB), en mjölksimmentalkorsningen samt några större köttraskorsningar. Eftersom vi är intresserade av olika raser har vi också en fjällko.

Korna på Berga mjölkar i genomsnitt 35 liter per dag och på ett år blir det sammanlagt 10 000 liter per ko. Multiplicera det med 80 så ser du hur mycket alla vuxna kor i ladugården mjölkar på ett år!!!
Vi som jobbar i ladugården är förmannen Peter samt instruktörerna Fredrik, Elin och Linn.

Hos oss får du lära dig det mesta som går att lära sig om kor. Varje dag ska korna mjölkas, utfodras och pysslas om ordentligt. Det är alltid något spännande på gång. Vad sägs om kalvningar, kobad, rykt och klippning, utställningar, veterinärbesök, djursjukvård, betessläpp, klövverkning, mm… Låter det intressant? Här får du den bästa grund man kan tänka sig för att bli en utmärkt djurskötare, oavsett om du vill plugga vidare eller jobba efter gymnasiet.

Kontakt

lave.tufvesson@yahoo.se

Program

För er som vill, gå gärna vår tipspromenad. Rätt svar presenteras på www.arla.se. De fem som har flest rätt svar får ett pris hemskickat per post, så var därför noga med att ange din postadress på tipstalongen. Under dagen serveras mjölk och bulle. Arla bjuder!

Välkommen till årets betessläpp!

Vägbeskrivning

Till Berga med bil från Stockholm.
Kör väg 73 och ta av vid Västerhaninge Södra. (Trafikplats Fors) Kör mot Västerhaninge(300m) och sväng av mot Stav. Efter ytterligare 1.7 km, sväng vänster vid skylt Berga naturbruksgymnasium.


Om du åker pendeltåg:
Åk till Västerhaninge, där du byter till buss 847 mot Nynäshamn. Busshållplats Berga är belägen omedelbart vid Bergas infartsallé.

 

Därför behöver vi Dina kontaktuppgifter

På grund av väder, vind eller oförutsedda händelser, kan betessläppet på den gård just du valt bli uppskjutet eller ändrat när det gäller datum och tid. För att vi i så fall ska kunna komma i kontakt med Dig så fort som möjligt, är vi tacksamma för att Du fyller i kontaktuppgifterna i anmälningsformuläret.


GÅ IN PÅ WWW.ARLA.SE OCH ANMÄL ER

Sara

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0